Το τζίντζερ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αναφορικά με τα ισχυρά του οφέλη στο σάκχαρο του αίματος. Το τζίντζερ περιέχει ισχυρές πολυφαινόλες όπως η τζίντζερόλη, που καταπολεμούν τη φλεγμονή, κάτι που μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, λέει η Kanchan Koya, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής Spice Spice Baby.
«Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επομένως, η εξισορρόπηση της φλεγμονής με μπαχαρικά όπως το τζίντζερ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος», τονίζει, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες.
Μεγάλο μέρος της έρευνας που υποστηρίζει τη χρήση του τζίντζερ έχει γίνει με συμπληρώματα τζίντζερ. Αυτό διαφέρει από τη χρήση τζίντζερ σε συνταγές. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για το τζίντζερ και το σάκχαρο στο αίμα είναι ενδιαφέροντα και πολλά υποσχόμενα.
«Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει θετικά το σάκχαρο στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και επιβραδύνοντας την πέψη των υδατανθράκων, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερη απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα», λέει η Colette Micko, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ειδικός στο διαβήτη στο Top Nutrition Coaching. Αυτή η έρευνα ήταν μια μετα-ανάλυση 10 μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine το 2018. Το τζίντζερ μπορεί να αναστέλλει ένζυμα που παίζουν ρόλο στην πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, καθώς και στις οδούς που σχετίζονται με το μεταβολισμό της γλυκόζης και προστατεύουν τα βήτα κύτταρα (κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας), επισημαίνουν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης.
Το τζίντζερ παρουσιάζει επιπλέον οφέλη, σημειώνει η Micko, επισημαίνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι που έχουν προδιαβήτη και διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης».
Αν και δεν έχουμε πολλά κλινικά δεδομένα που να εξετάζουν την επίδραση της μαγειρικής χρήσης του τζίντζερ, η Koya σημειώνει ότι το μαγείρεμα με το μπαχαρικό μπορεί μόνο θετικά αποτελέσματα να έχει. «Υπάρχει μικρό μειονέκτημα στη χρήση του τζίντζερ, οπότε λέω γιατί να μην το ενσωματώσουμε για αυτές τις ευεργετικές του πολυφαινόλες, τα αντιφλεγμονώδη και τα αποτελέσματα ενίσχυσης της πέψης;», λέει. Η ίδια προσθέτει ότι χρειάζεται προσοχή εάν έχει κάποιος καούρα, καθώς μεγάλες ποσότητες τζίντζερ μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
(ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr)