Skip to main content

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), στο εξής οι γαλακτοβιομηχανίες στις ΗΠΑ θα μπορούν να αναφέρουν πάνω στη συσκευασία ότι τα γιαούρτια τους βοηθούν στην πρόληψη του Διαβήτη τύπου 2.

Ο FDA ανέφερε πως έχει βρει «περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία» ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Το γιαούρτι μπορεί να είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μέρος μιας υγιεινής διατροφής και πράγματι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, δήλωσε ο Δρ Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη σχολή δημόσιας υγείας Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Αλλά οι καταναλωτές μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι «περιορισμένα στοιχεία» σημαίνει ότι «τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά», λέει η Bonnie Liebman, διευθύντρια διατροφής στο Centre for Science in the Public Interest.

Τι λέει η επιστήμη για το γιαούρτι

Ποια είναι τα στοιχεία για τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και το γιαούρτι

Ο FDA ανέφερε 28 μελέτες στην ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με το γιαούρτι και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Συνολικά, τα στοιχεία είναι κάπως περιορισμένα και ασυνεπή, λέει ο Δρ Frank Hu: Κάποιες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο γιαούρτι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, άλλες όχι.

Ο Δρ Hu και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν αρκετές από τις μεγαλύτερες μελέτες που αναφέρονται από τον FDA. Σε μία εργασία του 2014, για παράδειγμα, εξέτασαν τρεις μεγάλες ομάδες ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνολικά σχεδόν 200.000 άτομα. Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν σπάνια γιαούρτι.

Ωστόσο, μία μελέτη του 2019 σε 7.633 γυναίκες στην Αυστραλία, όπως και αρκετές άλλες που αναφέρονται στην ανασκόπηση του FDA, δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και της πρόληψης του διαβήτη τύπου 2.

Όλες οι μελέτες που αναφέρονται από τον FDA ήταν παρατήρησης, που σημαίνει ότι οι ερευνητές ρωτούσαν κυρίως τους συμμετέχοντες πόσο γιαούρτι κατανάλωναν και στη συνέχεια παρακολουθούσαν εάν εμφάνισαν ή όχι διαβήτη με την πάροδο του χρόνου. Τέτοιες μελέτες δεν μπορούν να προσδιορίσουν εάν το γιαούρτι προλαμβάνει άμεσα τον διαβήτη τύπου 2, καθώς οι άνθρωποι που τρώνε γιαούρτι μπορεί επίσης να έχουν κι άλλες υγιεινές συνήθειες που θα μπορούσαν να τους προστατεύσουν από τη νόσο, λέει η Liebman. Οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν αυτούς τους άλλους παράγοντες χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, σύμφωνα με τον Δρ Hu, ο οποίος, όμως, συμφωνεί, ότι θα μπορούσαν να διαδραματίζουν ρόλο στον χαμηλότερο κίνδυνο που παρατηρείται σε όσους τρώνε γιαούρτι.

Σύμφωνα με τον FDA, η ετικέτα πρέπει να διευκρινίζει ότι «η κατανάλωση γιαουρτιού τακτικά, τουλάχιστον 2 φλιτζάνια (3 μερίδες) την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2». Η εβδομαδιαία αυτή ποσότητα ήταν η ελάχιστη που απαιτείται για να φανεί όφελος σε δύο μελέτες που εξέτασε ο οργανισμός.

Παρά τις αβεβαιότητες, είναι εύλογο ότι η κατανάλωση γιαουρτιού θα μπορούσε να συμβάλει σε χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, λέει ο Δρ Hu. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες και, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γιαούρτι συνήθως περιέχει σημαντική ποσότητα ζωντανών βακτηρίων που θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ο νέος ισχυρισμός για την υγεία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμη υπενθύμιση στους ανθρώπους ότι το γιαούρτι μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, λέει από την πλευρά της η Δρ Meera Shah, ενδοκρινολόγος στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ.

Όμως, προσθέτει, η κατανάλωση τριών μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα δεν είναι πιθανό να προλάβει από μόνη της τον διαβήτη τύπου 2.

Ποιες άλλες τροφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2;

Η διατήρηση υγιούς βάρους και μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή είναι και τα δύο σημαντικά για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, λέει ο Δρ Hu.

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη διατροφή στις δικές σας προτιμήσεις, τονίζει η Δρ Meera Shah, «χτίζοντας» τα γεύματά σας γύρω από τα κύρια συστατικά της – δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους και υγιεινές πηγές λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο και τα ψάρια.

Η κατανάλωση καφέ έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη Τύπου 2, προσθέτει ο Δρ Hu.

Εξίσου σημαντικό, λέει, είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαρούχων ποτών, των επεξεργασμένων κρεάτων και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.

Αρκετές μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα -κυρίως απλού γιαουρτιού χωρίς πρόσθετα σάκχαρα- μπορεί σίγουρα να είναι μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής, τονίζει ο Δρ Hu.

Όμως, το γιαούρτι από μόνο του, λέει, «δεν είναι φάρμακο».

(Πηγή: iatropedia.gr, New York Times)

Μετάβαση στο περιεχόμενο