Skip to main content

Επιστολή με θέμα: “Ενημέρωση για την επίλυση καίριων προβλημάτων συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών για άτομα με Διαβήτη τύπου 1” απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) προς την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) και την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία (ΕΕΕ).

Στην επιστολή, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει τις δυο επιστημονικές εταιρείες για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα προβλήματα συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών για άτομα με Διαβήτη τύπου 1, που είχαν προκύψει μετά την εφαρμογή του ΦΕΚ ΦΕΚ89/Β/16-01-2023 «Προσθήκη Παραρτήματος Ι στο άρθρο 47 του Ε.Κ.Π.Υ.», στις 31 Οκτωβρίου 2023, τα οποία είχε γνωστοποιήσει με τις υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 1270/ 12-12-2023 και 1271/ 12-12-2023 επιστολές της.

Τότε, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε έγκαιρα επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, όπως η σύγχυση και η αδυναμία έκδοσης συνταγής αισθητήρων, η καθυστέρηση στην αντικατάσταση των αναλώσιμων υλικών και η μειωμένη διάρκεια ζωής αναλώσιμων αντλιών patch και αισθητήρων καταγραφής.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία είχε σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, την υγεία και τη ζωή των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. άμεσα προέβη στις παρακάτω συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις προς τον ΕΟΠΥΥ:

Έπειτα από τις παραπάνω ενέργειες και συνεχείς επισημάνσεις της Ομοσπονδίας προς τον ΕΟΠΥΥ, τελικά επιτεύχθηκε η επίλυση ορισμένων καίριων ζητημάτων, τα οποία επηρέαζαν αρνητικά των πρόσβαση των πασχόντων στα απαραίτητα, για τη σωστή ρύθμιση της νόσου τους.

Συγκεκριμένα, τα σημεία που βελτιώθηκαν είναι τα ακόλουθα:

Αισθητήρες μέτρησης γλυκόζης

  1. Η συνταγή των αισθητήρων πρέπει να είναι πλέον αυτόνομη και μη συνδεδεμένη με τη συνταγογράφηση άλλων αναλώσιμων υλικών.
  2. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αισθητήρες, εφόσον έχουν εξαντληθεί τα υλικά που είχε ο πάσχων στην κατοχή του και εφόσον η προηγούμενη συνταγή έχει εκτελεστεί πλήρως.
  3. Η συνταγογράφηση μπορεί να πραγματοποιηθείγια διάστημα από 1 έως και 3 μήνες.
  4. Ειδικά για τα προϊόντα της Εταιρίας Medtronic, υπάρχει η δυνατότητα συνταγογράφησης έως και τριών τρίμηνων συνταγών. (Δεδομένου ότι βάσει ΦΕΚ, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται έως 52 τεμάχια αισθητήρες ανά έτος). Το eΔΑΠΥ πλέον επιτρέπει συνταγογραφήσεις τριών τρίμηνων συνταγών, των 15 τεμαχίων ανά τρίμηνο, 1 μηνιαία των 5 τεμαχίων και έως 2 μηνιαίες από 1 τεμάχιο ανά μήνα.
  5. Ειδικά για το προϊόν Dexcome της Εταιρίας Hemoglobe, που ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει έως 37 τεμάχια ανά έτος, η συνταγογράφηση θα γίνεται ως εξής: 3 τρίμηνες των 9 τεμαχίων, 1 δίμηνη των 6 τεμαχίων και 1 μηνιαία των 4 τεμαχίων.

Ταινίες μέτρησης γλυκόζης αίματος

Οι χρήστες των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, δικαιούνται έως 1 κουτί –και όχι παραπάνω- ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος, οποιασδήποτε εταιρείας, ανά μήνα.

Εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα με την αναδρομική ισχύ του ΦΕΚ89 16-1-2023, το οποίο μπήκε σε παραγωγική από 1-11-2023, όμως η Γενική Διευθύντρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεσμεύτηκε πως θα δώσει σύντομα λύση και σε αυτό.

Άρση 3μηνου περιορισμού συνταγογράφησης

Άρθηκε ο περιορισμός συνταγογράφησης αισθητήρων για διάστημα 90 ημερών, σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος χρησιμοποιήσει αισθητήρα άλλης εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως αν κάποιος ασφαλισμένος, κατά τη χρήση αισθητήρων μιας εταιρείας, άλλαζε εταιρεία και επιθυμούσε να συνταγογραφήσει αισθητήρες άλλης, το eΔΑΠΥ του το απαγόρευε για 90 ημέρες, κατά τις οποίες, δεν μπορούσε να συνταγογραφήσει τίποτα, ούτε ταινίες για μέτρηση γλυκόζης αίματος.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει επίσης, ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει σχετικά με τη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών, οι θεράποντες ιατροί μπορούν να απευθύνονται στον ακόλουθο σύνδεσμο του ΕΟΠΥΥ: edapy@eopyy.gov.gr (υπόψη κα. Αθανασίου και κ. Αργυρού), ώστε να λαμβάνουν οδηγίες για την έκδοση των γνωματεύσεων.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή προς την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία εδώ.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή προς την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο