Ερευνητές ανέπτυξαν την “έξυπνη ινσουλίνη”, έναν τύπο ινσουλίνης που θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταμορφώσει το μέλλον της θεραπείας του διαβήτη.
Μια μόνο δόση αυτής της τροποποιημένης ινσουλίνης θα μπορούσε να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμών σε ζώα.
Η τρέχουσα θεραπεία του διαβήτη περιλαμβάνει έναν συνδυασμό διατροφικών περιορισμών και συχνών ενέσεων ινσουλίνης. Για να βρουν πιο διαχειρίσιμες εναλλακτικές, οι ερευνητές τροποποίησαν την ινσουλίνη που χρησιμοποιείται ήδη. Όταν χορηγείται με ένεση, αυτή η τροποποιημένη ινσουλίνη επιτρέπει τον αυτόματο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Zhejiang και το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ δοκίμασαν την έξυπνη ινσουλίνη σε διαβητικά ποντίκια και χοιρίδια. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Biomedical Engineering.
Τι είναι η έξυπνη ινσουλίνη
Η έξυπνη ινσουλίνη είναι ινσουλίνη τροποποιημένη με γλυκονικό οξύ, το οποίο όταν εγχέεται στο σώμα σχηματίζει ένα σύμπλεγμα με ένα πολυμερές και συνδέεται με χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος.
Η ομοιότητα στις χημικές δομές μεταξύ της γλυκόζης και του γλυκονικού οξέος επιτρέπει στη γλυκόζη να επάγει επιλεκτικά την απελευθέρωση ινσουλίνης, κατά προτίμηση με το να δεσμεύεται πάνω στο πολυμερές. Αυτή η διαδικασία μιμείται αποτελεσματικά τη φυσική λειτουργία του παγκρέατος ως απόκριση στα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης.
Η ομάδα εξέτασε τον νέο τύπο ινσουλίνης σε τρία γενετικά τροποποιημένα ινδικά χοιρίδια και πέντε ποντίκια με διαβήτη. Σε δύο από τα μικρά χοιρίδια δόθηκε υψηλή δόση ινσουλίνης, ενώ στο τρίτο μια χαμηλή δόση. Τα ινδικά χοιρίδια που έλαβαν χαμηλή δόση τροποποιημένης ινσουλίνης είχαν πιο σταθερή ρύθμιση της γλυκόζης σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν υψηλές δόσεις. Η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τους ήταν επίσης πιο σταθερή από τα ινδικά χοιρίδια στην ομάδα ελέγχου που είχαν κάνει την τυπική ένεση ινσουλίνης.
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι μόνο λίγα ζώα συμμετείχαν στη δοκιμή. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν να δοκιμάζουν την έξυπνη ινσουλίνη σε περισσότερα ζώα. Τα θετικά αποτελέσματα σε ζώα θα ανοίξουν το δρόμο για δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχτούν ένα πολλά υποσχόμενο βήμα στον τομέα της θεραπείας του διαβήτη.
(Πηγή: medicaldaily.com, onmed.gr)