Skip to main content

Με αφορμή το 1ο Diabetes Empowerment Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το διήμερο 10-11 Νοεμβρίου και τα στοιχεία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη  που έδωσε έπειτα από μελέτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), το https://www.allabouthealth.gr συνομίλησε με τον κ. Χρήστο Δαραμήλα , Βιολόγο, υποψήφιο Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Συνέντευξη στην Αφροδίτη Ντάικου

-Κύριε Δαραμήλα πείτε μας λίγα λόγια για τη δράση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 1ο Diabetes Empowerment Forum

-Στην πράξη το Diabetes Empowerment Forum αναπτύχθηκε σε δύο παράλληλους άξονες:

  1. Workshop για εκπροσώπους συλλόγων – μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
  2. Media Trip για τους συντάκτες Υγείας με στόχο την ενημέρωση, την κατανόηση και την ευαισθητοποίησή τους

Το workshop απευθυνόταν στην επιτακτική ανάγκη της ενδυνάμωσης των συλλόγων ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη μελών της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. προκειμένου να καταστούν ικανότεροι για να μπορούν να πλοηγηθούν αποτελεσματικά στο νέο ηλεκτρονικό και όχι μόνο, περιβάλλον, ενισχύοντας τη φωνή και τη δυναμική τους, προς το ειδικότερο αλλά και το γενικότερο όφελος των πασχόντων που εκπροσωπούν. Με αφορμή τη διοργάνωση του workshop για τους εκπροσώπους των συλλόγων – μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προσκλήθηκαν στον ίδιο χώρο και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το Ρεπορτάζ Υγείας.

Ο στόχος της παρουσίας τους ήταν διπλός: Αφενός, παρακολούθησαν το σύνολο των αποτελεσμάτων της πρώτης επίσημης πανελλήνιας στατιστικής καταγραφής που αναφέρεται στις συνήθειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στην καθημερινότητά τους και αφετέρου συμμετείχαν στις εργασίες των workshops για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, την ανάπτυξη της συνεργασίας με τους συλλόγους και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

-Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας ξεπερνούν το 1.000.000, ένας τεράστιος αριθμός, ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσο αφορά στην πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας και την Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κατά τη γνώμη σας ποια είναι τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν;

-Τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση λύσης στα ατελείωτα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη στα ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Υγείας είναι η θέσπιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη με τη συμμετοχή της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. σε πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι η γνώση που συγκεντρώνουμε είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, αφού εμείς είμαστε οι χρήστες του Ε.Σ.Υ.

-Πώς επηρεάζουν και τι σημαίνουν οι ελλείψεις φαρμάκων για τους διαβητικούς; Πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι καινοτόμες θεραπείες;

-Η έλλειψη φαρμάκων για το Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ένα συνεχές φαινόμενο το οποίο οδηγεί σε περιστασιακή ή μόνιμη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των πασχόντων αλλά και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών οι οποίες μπορεί να στερήσουν ακόμη και τη ζωή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Οι καινοτόμες θεραπείες αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς τη λύση, στη διαχείριση και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Για να επιτευχθεί όμως αυτό το βήμα, πρέπει να υπάρχει πρόσβαση, δηλαδή, άμεση ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης για διάθεση και χρήση από τον πληθυσμό στόχο αλλά και επαρκής ποσότητα ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

-Το αισιόδοξο σενάριο με τις ραγδαίες εξελίξεις που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της υγείας πιστεύετε ότι θα είναι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί;

-Η 14 Νοεμβρίου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη», όπου η λέξη «κατά» δεν προβάλει την εναντίωση στην πάθηση, αλλά την επιθυμία για οριστική θεραπεία. Οι νέες τεχνολογίες μας φέρνουν κάθε φορά ένα βήμα ποιο κοντά στην κατάρριψη των εμποδίων που προκαλεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ένα βήμα πιο κοντά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, στην απομάκρυνση των επιπλοκών. Ένα βήμα πιο κοντά στην ελπίδα της ολοκληρωτικής θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο