Skip to main content

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους το Σάββατο 8 Απριλίου 2023 στην πόλη της Ορεστιάδας, η οποία υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η Επιστημονική Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Την Επιστημονική Ημερίδα, η οποία διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 59, άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ειδικά στην Περιφέρεια για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κ.κ.:

  • Βασίλειος Μαυρίδης, Δήμαρχος Ορεστιάδας
  • Ιωάννης Λυμβαίος, Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
  • Ιωάννης Πετρίδης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Έβρου
  • Αθανάσιος Κυργιάννης, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής – Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας
  • Νικόλαος Παπάνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου – Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού (DFSG /Diabetic Foot Study Group) ο οποίος προήδρευσε και της Επιστημονικής Ημερίδας
  • Ζαδάλλα Μούσλεχ, Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Διαβητολογικό Κέντρο Euromedica, Γενική Κλινική ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες της Ημερίδας

Την Ημερίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πλαισίωναν αξιόλογοι ομιλητές οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της εκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, στην Ημερίδα μίλησαν οι παρακάτω επιστήμονες:

  1. Σταύρος Θωμαΐδης, Παιδίατρος-Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Επιστημονικά υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου Παιδιών και Εφήβων, Παιδοδιαβητολόγος Διαβητολογικού Ιατρείου Μετάβασης Εφήβων σε Ενηλίκων, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η μετάβαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από τη φροντίδα του γονιού στην αυτοφροντίδα και αυτοδιαχείριση»
  2. Αθανάσιος Κυργιάννης, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής – Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 – Πρόληψη των επιπλοκών»
  3. Γλυκερία Τζήμου, Ψυχολόγος MBA – Εκπαιδευτικός, η οποία θα αναπτύξει το θέμα: «Κατά πόσο είναι αναγκαία η παρουσία του ψυχολόγου στη διαχείριση του Διαβήτη;»
  4. Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Αποτελέσματα εκπαιδευτικών συναντήσεων και νομοθετικές εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη»

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρουσίασε και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα Diabeteseducation.gr, την πλατφόρμα της ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά βίντεο των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και να απευθύνει ερωτήματα που μπορεί να έχει.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την άριστη συνεργασία, τον Δήμο Ορεστιάδας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.), κ. Δημήτριο Βαρσαμακίδη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για την υλοποίηση της Επιστημονικής Ημερίδας.

Τέλος, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και παρακολούθησαν την Επιστημονική Ημερίδα.

Δείτε φωτογραφίες από την Ημερίδα:

Μετάβαση στο περιεχόμενο