Skip to main content

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) θα υλοποιήσει στον Δήμο Ορεστιάδας δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους.

Η Επιστημονική Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η Επιστημονική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ορεστιάδας στις 8 Απριλίου 2023, ημέρα Σάββατο και ώρα 17:30 – 20:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 59.

Την Ημερίδα θα πλαισιώσουν εξαίρετοι επιστήμονες οι οποίοι θα μιλήσουν για τη σημασία της εκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, στην Ημερίδα θα προεδρεύσουν οι κ.κ. Νικόλαος Παπάνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου – Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού (DFSG/Diabetic Foot Study Group) και Ζαδάλλα Μούσλεχ, Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Διαβητολογικό Κέντρο Euromedica, Γενική Κλινική ο οποίος προήδρευσε και της Επιστημονικής Ημερίδας ενώ θα μιλήσουν οι παρακάτω επιστήμονες:

  1. Σταύρος Θωμαΐδης, Παιδίατρος-Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Επιστημονικά υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου Παιδιών και Εφήβων, Παιδοδιαβητολόγος Διαβητολογικού Ιατρείου Μετάβασης Εφήβων σε Ενηλίκων, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Η μετάβαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από τη φροντίδα του γονιού στην αυτοφροντίδα και αυτοδιαχείριση»
  2. Αθανάσιος Κυργιάννης, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής – Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 – Πρόληψη των επιπλοκών»
  3. Γλυκερία Τζήμου, Ψυχολόγος MBA – Εκπαιδευτικός, η οποία θα αναπτύξει το θέμα: «Κατά πόσο είναι αναγκαία η παρουσία του ψυχολόγου στη διαχείριση του Διαβήτη;»
  4. Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Αποτελέσματα εκπαιδευτικών συναντήσεων και νομοθετικές εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη»

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα Diabeteseducation.gr, την πλατφόρμα της ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά βίντεο των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και να απευθύνει ερωτήματα που μπορεί να έχει.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την άριστη συνεργασία, τον Δήμο Ορεστιάδας και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας (ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Ο.), κ. Δημήτριο Βαρσαμακίδη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για την υλοποίηση της Επιστημονικής Ημερίδας.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες τόσο στον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑμεΑ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Σμάραγδο Κρεμύδα όσο και στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Έβρου κ. Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη καθώς στάθηκαν αρωγοί και στήριξαν την προσπάθεια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την ενημέρωση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Τέλος, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους των Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι είναι: Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας, Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Καβάλας «ΓΛΥΚΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ», Σύλλογος Διαβητικών Ν. Ροδόπης «ΓΛΥΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και Σύλλογος Διαβητικών Ν. Έβρου, για τη συμπαράστασή τους στη σημαντική αυτή προσπάθεια της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. για την ενημέρωση και εκπαίδευση τόσο των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους όσο και του τοπικού πληθυσμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο