Skip to main content

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 στην πόλη της Ξάνθης, η οποία υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η Επιστημονική Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στην έναρξη της Επιστημονικής Ημερίδας, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα του Κ.Α.Π.Η., επί της οδού Καπνεργατών 1, ο Πρόεδρος των βρεφικών – παιδικών σταθμών και τρίτης ηλικίας, κ. Παναγιώτης Αμβροσιάδης του Δήμου Ξάνθης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Εμμανουήλ Τσέπελη, καλοσώρισε στην πόλη τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τους ομιλητές αλλά και το κοινό που συμμετείχε, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος είναι πάντοτε κοντά σε τέτοιου είδους προσπάθειες καθώς στόχος όλων είναι η ενημέρωση των πολιτών.

Στη συνέχεια, το καλοσώρισμά του και τον χαιρετισμό του απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), κ. Χρήστο Μέτιο, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζοντας στην ανάγκη των πολιτών της Περιφέρειας για ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση σε θέματα υγείας.

Κατόπιν, στο βήμα ανέβηκε για να απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο Ξάνθης για τη στήριξη στο έργο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας του ΚΑΠΗ για την υλοποίηση της Ημερίδας, τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ειδικά στην Περιφέρεια αφενός για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους και αφετέρου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τη μάστιγα του σύγχρονου κόσμου, όπως έχει χαρακτηρίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Κατόπιν, στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑμεΑ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Σμάραγδος Κρεμύδας, ο οποίος στον χαιρέτισε την προσπάθεια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους και του τοπικού πληθυσμού και τόνισε τη σημασία της σωστής ενμημέρωσης και εκπαίδευσης κάτι που η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), μέλος της οποίας είναι η Ομοσπονδίας, έχει ως μία από τις προτεραιότητές της.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Ξάνθης «Ο Αρεταίος», κ. Ελένη Σταθούλη, η οποία ανέφερε ότι αν και ο Σύλλογος έχει μόλις ιδρυθεί, υπάρχει διάθεση να προσφέρει στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και στις οικογένειές τους και τους κάλεσε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια του Συλλόγου.

Στο τέλος της Τελετής Έναρξης της Ημερίδας τον λόγο πήρε ο κ. Νικόλαος Παπάνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου – Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού (DFSG/Diabetic Foot Study Group), ο οποίος προήδρευσε της επιστημονικής Ημερίδας, ανοίγοντας τις εργασίες της.

Την Ημερίδα πλαισίωσαν εξαίρετοι επιστήμονες οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της εκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, στην Ημερίδα μίλησαν οι παρακάτω επιστήμονες:

  1. Γεώργιος Τσούτσας, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;»
  2. Σταύρος Θωμαΐδης, Παιδίατρος-Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Επιστημονικά υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου Παιδιών και Εφήβων, Παιδοδιαβητολόγος Διαβητολογικού Ιατρείου Μετάβασης Εφήβων σε Ενηλίκων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η μετάβαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από τη φροντίδα του γονιού στην αυτοφροντίδα και αυτοδιαχείριση»
  3. Γλυκερία Τζήμου, Ψυχολόγος MBA – Εκπαιδευτικός, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Κατά πόσο είναι αναγκαία η παρουσία του ψυχολόγου στη διαχείριση του Διαβήτη;»
  4. Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Αποτελέσματα εκπαιδευτικών συναντήσεων και νομοθετικές εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη»

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα Diabeteseducation.gr, την πλατφόρμα της ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά βίντεο των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και να απευθύνει ερωτήματα που μπορεί να έχει.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την άριστη μέχρι τώρα συνεργασία, τον Δήμο Ξάνθης και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο των βρεφικών – παιδικών σταθμών και τρίτης ηλικίας κ. Παναγιώτη Αμβροσιάδη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για την υλοποίηση της Επιστημονικής Ημερίδας, την υπεύθυνη του ΚΑΠΗ και νοσηλεύτρια κ. Σοφία Τσακιρίδου και όλο το προσωπικό του ΚΑΠΗ για την άψογη εξυπηρέτηση και φυσικά την Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Ξάνθης «Ο Αρεταίος», κ. Ελένη Σταθούλη, και τα Μέλη του ΔΣ για την υποστήριξή τους. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στα Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Ν. Καβάλας «Γλυκιά Αγκαλιά», οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και συμμετείχαν στην Ημερίδα. Επίσης, ένα θερμό ευχαριστώ για τη συμμετοχή του καθ’ όλη τη διάρκεια της Ημερίδας στον κ. Ιωάννη Παπούδη, Στέλεχος Μονάδας Α’ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη».

Τέλος, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και του Συλλόγου και παρακολούθησαν την Επιστημονική Ημερίδα.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Μετάβαση στο περιεχόμενο