Skip to main content

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, η οποία υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η Επιστημονική Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης ήταν αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Την Επιστημονική Ημερίδα, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα «Αρμονία» του Νομαρχείου, επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου & Σουλίου, άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ειδικά στην Περιφέρεια για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η οποία υποστήριξε τη σημαντική αυτή δράση της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, εξέφρασε ένα θερμό ευχαριστώ στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου η οποία παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα «Αρμονία» του Νομαρχείου για την υλοποίησή της.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κ.κ.:

  • Γεώργιος Καΐσας, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης
  • Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ν. Έβρου
  • Αικατερίνη Μαυρομάτη, Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Έβρου
  • Νικόλαος Παπάνας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου – Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Β΄ Παθολογική Κλινική, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβητικού Ποδιού (DFSG /Diabetic Foot Study Group) ο οποίος προήδρευσε και της Επιστημονικής Ημερίδας

Επιπλέον, στην Ημερίδα παραβρέθηκε ο πατέρας Ιγνάτιος Σαλιαρίδης εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Β’.

Την Ημερίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πλαισίωναν αξιόλογοι ομιλητές οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της εκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, στην Ημερίδα προήδρευσε ο κ. Νικόλαος Παπάνας και μίλησαν οι παρακάτω επιστήμονες:

  1. Σταύρος Θωμαΐδης, Παιδίατρος-Διαβητολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Επιστημονικά υπεύθυνος του Διαβητολογικού Ιατρείου Παιδιών και Εφήβων, Παιδοδιαβητολόγος Διαβητολογικού Ιατρείου Μετάβασης Εφήβων σε Ενηλίκων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η μετάβαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από τη φροντίδα του γονιού στην αυτοφροντίδα και αυτοδιαχείριση»
  2. Ιωάννης Πετρίδης, Παθολόγος, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Έβρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη για την πρόληψη και την αποφυγή των επιπλοκών;»
  3. Γλυκερία Τζήμου, Ψυχολόγος MBA – Εκπαιδευτικός, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Κατά πόσο είναι αναγκαία η παρουσία του ψυχολόγου στη διαχείριση του Διαβήτη;»
  4. Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Αποτελέσματα εκπαιδευτικών συναντήσεων και νομοθετικές εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη»

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρουσίασε και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα Diabeteseducation.gr, την πλατφόρμα της ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά βίντεο των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και να απευθύνει ερωτήματα που μπορεί να έχει.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και την Περιφερειακή Ενότητα Ν. Έβρου για την άριστη συνεργασία και τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για την υλοποίηση της Επιστημονικής Ημερίδας.

Τέλος, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και του Συλλόγου και παρακολούθησαν την Επιστημονική Ημερίδα.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Μετάβαση στο περιεχόμενο