Skip to main content

Επιστολή με θέμα: «Αίτημα εργαζομένων με Σακχαρώδη Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50% για τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου στην εργασία» απέστειλε στους υπουργούς Εσωτερικών Μαυρουδή Βορίδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνο Χατζηδάκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μεταφέρει στην επιστολή της το αίτημα των εργαζομένων σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και αφορά την πρόβλεψη δυνατότητας μειωμένου ωραρίου χωρίς αντίστοιχη περικοπή των αποδοχών τους σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 50%, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των πασχόντων από Διαβήτη.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία σοβαρή χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος σοβαρών και επίπονων επιπλοκών, όπως είναι η νεφροπάθεια, η πολυνευροπάθεια, ο ακρωτηριασμός άκρων, η τύφλωση κλπ. Ειδικά στις περιπτώσεις των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, η αντιμετώπιση της πάθησης απαιτεί καθημερινή χορήγηση ινσουλίνης και πολλαπλές μετρήσεις γλυκόζης, ώστε το άτομο να μπορεί να ελέγχει κατά τη διάρκεια της ημέρας το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα του και ανάλογα να κρίνει αν χρειάζεται ή όχι παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθούν οι υπογλυκαιμίες και οι υπεργλυκαιμίες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχει απόλυτο έλεγχο της καθημερινής του διατροφής και της σωματικής άσκησης ώστε αυτές να μην οδηγήσουν σε υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία το άτομο. Οι καταστάσεις υπογλυκαιμιών και υπεργλυκαιμιών είναι αυτές που επισπεύδουν την εμφάνιση των σοβαρών επιπλοκών.

Από τα ανωτέρω και μόνο γίνεται φανερό ότι η καθημερινότητα ενός ανθρώπου με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι απαιτητική και κρίσιμη για την πορεία της υγείας του. Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θεωρεί αναγκαίο να δίνεται η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά μία (1) και στους ίδιους τους πάσχοντες που έχουν ποσοστό αναπηρίας 50%, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγεία τους.

Το ανωτέρω αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας θα έρχεται σε συμφωνία με τις συνταγματικές επιταγές:

  1. για ειδική φροντίδα του Κράτους προς όσους πάσχουν από χρόνια νόσο (Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 21, παρ. 2)
  2. για τη λήψη ειδικών μέτρων υπέρ της προστασίας αυτών (Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 21, παρ. 3) και
  3. για τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν την επαγγελματική τους ένταξη (Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 21, παρ. 6).

Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 4443/2016 (ΦΕΚ 232 Α’/9.12.2016), για την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης έναντι ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ο εργοδότης υποχρεώνεται στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων, προκειμένου τα άτομα αυτά να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε θέση εργασίας, να ασκούν αυτή και να εξελίσσονται, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής στην επαγγελματική κατάρτιση.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σημειώνει στην επιστολή της τις τροποποιήσεις που πρέπει απαραιτήτως να γίνουν με στόχο το όφελος των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο 4674/2022 (ΦΕΚ 53 A’/11.03.2020), θα πρέπει να τροποποιηθεί η περ. α της παρ. 9 του άρθρου 47 με θέμα: «Ρυθμίσεις θεμάτων αδειών» ως εξής:

 «4. Η μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. 193/1988 (Α’ 84), προκειμένου για τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική και σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή που πάσχουν οι ίδιοι από Σακχαρώδη Διαβήτη με ποσοστό αναπηρίας 50% ή έχουν παιδιά έως 18 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω, τον οποίο συντηρεί και φροντίζει, γίνεται χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους. Το ποσοστό αναπηρίας βεβαιούται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις.».

Ανάλογες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν και στις περιπτώσεις των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης με τροποποίηση των σχετικών άρθρων του νόμου 4808/2021 (ΦΕΚ 101 Α’/19.6.2021), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο