Skip to main content

Ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων οργάνωσε και πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο: «Προστατεύοντας το αύριο».

Η Επιστημονική εκδήλωση ήταν πλήρως εναρμονισμένη με το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη και είχε ως επίκεντρο και ως στόχο την εκπαίδευση για την προστασία του αύριο.

H Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, κα Γκόλφω Γεμιστού, στην εναρκτήρια ομιλία της, αφού υποδέχτηκε και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, στο υπέρλαμπρο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, το οποίο παραχωρήθηκε ευγενικά από τον Δήμαρχο της πόλης, κο Γιάννη Μώραλη, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η εκπαίδευση, ο θεμέλιος λίθος για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι μια διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί σε κάθε Σύστημα Υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Χρειαζόμαστε: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών και ταυτόχρονη εκπαίδευση των πασχόντων για την προστασία του αύριο. Εκπαίδευση για να αφομοιώσουμε τις γνώσεις που χρειαζόμαστε. Εκπαίδευση για να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις νέες θεραπείες. Εκπαίδευση για να μπορούμε να πάρουμε τη σωστή απόφαση για κάθε ώρα και ημέρα της ζωής μας, ώστε να ελέγξουμε εμείς τον Διαβήτη και όχι ο Διαβήτης τη ζωή μας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι.

Τον Δήμαρχο της πόλης, κο Γιάννη Μώραλη εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πειραιά, κος Δημήτρης Καρύδης, οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό και, μεταξύ άλλων, δήλωσε τη στήριξη και την άοκνη συμπαράσταση του Δημάρχου στο έργο και στις δράσεις του Συλλόγου.

Αρχικά, απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος Κώστας Κατσαφάδος, η Βουλευτής Α΄ Πειραιά, κα Νόνη Δούνια, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κος Νικόλαος Πλατανησιώτης καθώς και ο Διοικητικός Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά κος Σταύρος Αντωνόπουλος.

Η Προέδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη, στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας, ανέπτυξε το μήνυμά της καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Διαβήτης και οι πάσχοντες στις παρούσες συγκυρίες στη χώρα μας, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση, τόσο την προσωπική, όσο και της ΕΔΕ σε όλους τους πάσχοντες.

Η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κα Μαρία Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ομοσπονδίας για τη διεκδίκηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πασχόντων ενώ μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον επιπολασμό του Διαβήτη και στον αριθμό των πασχόντων στη χώρα μας, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στους 1.130.505 και παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2021.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αναπληρωτής Διοικητής του Τζανείου Νοσοκομείου κος Στυλιανός Γερωνυμάκης, η Διευθύντρια ΕΟΠΥΥ Νοτίου Τομέα Αττικής κα Μαρία Πανουσοπούλου, η Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας, γιατροί, εκπρόσωποι των Συλλόγων και των φορέων της πόλης καθώς και εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Ημερίδας ήταν ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού – Καρδιομεταβολικού Κέντρου «Metropolitan Hospital» Πειραιά.

Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, η Δρ. Αθανασία Παπαζαφειροπούλου, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Διαβήτη, PhD, MSc στη Βιοστατιστική, Επιμελήτρια Α’, στο Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» και ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσοβασίλης, Παθολόγος Διαβητολόγος, Phd, Msc, Επιμελητής Α’, Υπεύθυνος Ιατρείου Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 & Διαβήτη Κύησης, Υπεύθυνος Λιπιδαιμικού Ιατρείου Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» ανέπτυξαν τις θεματικές ενότητες: «Η σύγχρονη τεχνολογία αρωγός και βοηθός στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Γιατί και πώς» και «Νεότερα δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 – Η ένταξη των νέων εμβολίων στον Σ.Δ.».

Στις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες τους, οι εξαίρετοι επιστήμονες κάλυψαν σφαιρικά τα θέματα που άπτονται του Διαβήτη και παρουσίασαν αξιόλογα στοιχεία για τις νέες τεχνολογίες αυτοπαρακολούθησης και διαχείρισης του Διαβήτη και ανέδειξαν τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχή αντιμετώπιση του Διαβήτη από τους πάσχοντες. Παρουσιάστηκαν επίσης τα νεότερα δεδομένα και οι νέες ελπιδοφόρες αγωγές στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2, οι οποίες δρουν και προληπτικά σε πιθανές επιπλοκές της πάθησης. Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στο μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας, στις νέες ιώσεις και στους απαραίτητους εμβολιασμούς, τους συνιστώμενους για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Την τελευταία ενότητα του επιστημονικού προγράμματος με τίτλο: «Ο ρόλος και η αξία της εκπαίδευσης των πασχόντων στη ρύθμιση του Σ.Δ.» ανέπτυξε η κυρία Μαρία Μελετιάδου, Προϊσταμένη Καρδιολογικής Μονάδας Τζανείου Γ.Ν.Π, MSc, Πρόεδρος Ομάδας Υγείας ΕΚΟΜΕΝ, η οποία τόνισε ότι η εκπαίδευση και η υποστήριξη για την αυτοφροντίδα είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία και αποτελεί το κλειδί για τη σωστή και επιτυχημένη διαχείριση της νόσου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι, όπως τονίστηκε, η προθυμία και η θέληση του ατόμου με Διαβήτη και της οικογένειάς του για συνεργασία με όλα τα μέλη της Διεπιστημονικής Διαβητολογικής Ομάδας.

Ο απόηχος της εκδήλωσης ήταν εξαιρετικός! Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι ομιλητές, οι πολύ ενδιαφέρουσες και επικαιροποιημένες παρουσιάσεις τους, καθώς και η μεγάλη συμμετοχή των ανθρώπων με Διαβήτη συνέβαλαν στην επιτυχία και στη σημαντική απήχηση της εκδήλωσης, δίνοντας ταυτόχρονα την ώθηση για περισσότερες ενημερωτικές δράσεις από πλευράς Συλλόγου, επ’ ωφελεία, των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η Εκπαιδευτική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού, της εταιρείας Φαρμασέρβ Λίλλυ καθώς και των εταιρειών: Abbott, Ascensia, Novo Nordisk, Sanofi και Menarini Diagnostics, στις οποίες το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες του για την ευγενική χορηγία και τη συνεχή στήριξη που προσφέρουν στο έργο και στις εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση του Συλλόγου:

Μετάβαση στο περιεχόμενο