Skip to main content

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δωρεάν Επιστημονική Ημερίδα σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και στους φροντιστές τους το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στην πόλη της Κομοτηνής, η οποία υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η Επιστημονική Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σκοπός της ανωτέρω δράσης ήταν αφενός η ενημέρωση και η επιμόρφωση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών και των φροντιστών τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Την Επιστημονική Ημερίδα, η οποία διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου 2Β, άνοιξε ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη που υπάρχει ειδικά στην Περιφέρεια για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κ.κ.:

  • Ιωάννης Γκαράνης, Δήμαρχος Κομοτηνής
  • Μαρία Μελαχροινή Σέλβη, Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος»
  • Ζαδάλλα Μούσλεχ, Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Διαβητολογικό Κέντρο Euromedica, Γενική Κλινική ο οποίος προήδρευσε και της Επιστημονικής Ημερίδας

Την Ημερίδα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πλαισίωναν αξιόλογοι ομιλητές οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της εκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, στην Ημερίδα προήδρευσε ο κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ και μίλησαν οι παρακάτω επιστήμονες:

  1. Σταύρος Λεοντίδης, Ενδοκρινολόγος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;»
  2. Ζαδάλλα Μούσλεχ, Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Διαβητολογικό Κέντρο Euromedica, Γενική Κλινική, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Νέες τεχνολογίες στον Σακχαρώδη Διαβήτη»
  3. Γλυκερία Τζήμου, Ψυχολόγος MBA – Εκπαιδευτικός, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Κατά πόσο είναι αναγκαία η παρουσία του ψυχολόγου στη διαχείριση του Διαβήτη;»
  4. Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc: «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», «Κλινική και Βιομηχανική Φαρμακολογία και Τοξικολογία», Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Αποτελέσματα εκπαιδευτικών συναντήσεων και νομοθετικές εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη»

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Δημοσιογράφος και Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρουσίασε και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ψηφιακή πλατφόρμα Diabeteseducation.gr, την πλατφόρμα της ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου, προκειμένου να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά βίντεο των διακεκριμένων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αλλά και να απευθύνει ερωτήματα που μπορεί να έχει.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τα Στελέχη της Περιφέρειας για την άριστη μέχρι τώρα συνεργασία, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Ιωάννη Γκαράνη, όπως επίσης και τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κ. Νικόλαο Αγγελίδη και τον Διευθυντή, κ. Συμεών Μαργαρίτη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για την υλοποίηση της Επιστημονικής Ημερίδας.

Συμπαραστάτης μας, επίσης, σε όλη αυτήν την προσπάθεια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι ο τοπικός Σύλλογος Διαβητικών Ν. Ροδόπης «ΓΛΥΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», τον οποίο ευχαριστούμε θερμά!

Τέλος, ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και του Συλλόγου και παρακολούθησαν την Επιστημονική Ημερίδα.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Μετάβαση στο περιεχόμενο