Skip to main content

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη για να αποτυπώσει, αφενός τον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του Διαβήτη και αφετέρου για να υπενθυμίζει πως για να ανακοπεί η εξάπλωσή του θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και των πασχόντων.

Στην Ελλάδα τα άτομα με Διαβήτη εκπροσωπούνται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) που ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 και είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF). Αριθμεί 27 πρωτοβάθμια σωματεία/συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Κύριοι στόχοι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι αφενός η ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, των οικογενειών τους, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού και αφετέρου η προστασία και διεκδίκηση των αυτονόητων και νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η εκπαίδευση στο επίκεντρο του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2022 στην Αθήνα, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 από όλη την Ελλάδα, καθώς και γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από έγκριτους επιστήμονες για μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν την καθημερινότητά τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), συνεπής και εναρμονισμένη με το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη που είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και των πασχόντων, προσέφερε μέσα από το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις τους για τον Διαβήτη και να εκπαιδευτούν με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με τον κ. Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Οικονομολόγο με ειδίκευση στην Υγεία, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρουσίασε τα επίσημα στατιστικά δεδομένα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη που διεξήγαγε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ την περίοδο 9 Οκτωβρίου 2022 έως 27 Οκτωβρίου 2022 στα μέλη των Συλλόγων της, στην οποία απάντησαν 843 άτομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας και παρόλο που οι συμμετέχοντες ήταν μέλη των Συλλόγων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, φάνηκε ότι μεγάλο μέρος αυτών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα που απορρέουν από την επαφή τους με το σύστημα υγείας, από την καθημερινότητά τους σε σχέση με διαχείριση του Διαβήτη αλλά και την επαφή τους με τους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει παρόλο που οι πάσχοντες αυτοί είναι μέλη των Συλλόγων και επομένως αποδέκτες όλων των πληροφοριών για τον Διαβήτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.130.505 πάσχοντες, αγγίζοντας το 11% του πληθυσμού της χώρας, βάσει της επίσημης καταγραφής της ΕΛΣΤΑΤ το 2021, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με το 2021, αναδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά την επιτακτική ανάγκη για άμεση εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με αναγκαία την εμπλοκή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του και την υλοποίησή του.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά με την αύξηση αυτή να αγγίζει το 20%! Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2021, η οποία κυμαίνεται στο 5%, ενώ πολύ μικρότερη είναι η αύξηση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η οποία αγγίζει το 0,6%. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες με τους άλλους τύπους Σακχαρώδη Διαβήτη να εμφανίζουν αύξηση 19%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση αγγίζει το 23%.

Τα ανωτέρω αριθμητικά δεδομένα της ΗΔΙΚΑ, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αποτυπώνουν με πολύ γλαφυρό τρόπο τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη και των προβλημάτων που αυτός προκαλεί τόσο στους ίδιους τους πάσχοντες όσο και στο Σύστημα Υγείας και την οικονομική του επιβάρυνση στην υποστήριξη αυτής της τόσο μεγάλης ομάδας πολιτών χρονίως πασχόντων.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής από την Πολιτεία σε συνεργασία με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία έχει ήδη εργαστεί και προετοιμάσει προτάσεις για τη δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, που κεντρικό του στόχο θα έχει την ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, αλλά και τη βέλτιστη υποστήριξη των πασχόντων

Μετάβαση στο περιεχόμενο