Skip to main content

Υψίστης σημασίας ήταν η συνάντηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του γενικού γραμματέα, Βασίλη Κούτσιανου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στην οποία τέθηκαν όλα τα καίριας σημασίας ζητήματα του αναπηρικού κινήματος, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης κατέθεσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι η ΕΣΑμεΑ καταρχάς αναγνωρίζει τις θετικές δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όπως είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού ατόμων με αναπηρία, η κάρτα αναπηρίας κ.ά.

Ωστόσο, ενόψει των πρωτόγνωρων συνθηκών με την ενεργειακή κρίση, που εντείνει την οικονομική, ενώ ακόμη μαίνεται η υγειονομική και η επίδραση όλων αυτών στα κατώτερα και κατώτατα εισοδήματα των πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, η ΕΣΑμεΑ κρίνει επιτακτική την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι δράσεις για την προστασία τους. Για παράδειγμα, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτη η διακοπή του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνει τέκνο με βαριά νοητική αναπηρία, επειδή η σύνταξη του θανόντος γονέα του, είναι μεγαλύτερη από 360 ευρώ, ακόμα και για ποσό μικρότερο του ενός ευρώ, σε αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή. Η ΕΣΑμεΑ ζήτησε την πλήρη αποσύνδεση του προνοιακού επιδόματος από τη σύνταξη και την εργασία.

Επιπρόσθετα μία από τις εμβληματικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ, είναι η απόδοση τιμητικής σύνταξης στη μητέρα παιδιού με βαριά αναπηρία, σε περίπτωση που δε θεμελιώνει η ίδια συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην κοινωνία, στην πολιτεία και στο παιδί της και αναγνωρίζοντας ότι αυτή η γυναίκα στερήθηκε τη δυνατότητα να μετέχει στην εργασία όπως άλλοι πολίτες, λόγω της αναπηρίας του παιδιού της.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα παρακάτω ζητήματα, τα οποία έθεσε υπόψη του η ΕΣΑμεΑ:

  • Θέματα επιδοματικής πολιτικής, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων, για τα οποία ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
  • Συμπερίληψη της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης με διακριτό τρόπο, όπως ισχύει για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους.
  • Αύξηση συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στον ενεργό πληθυσμό της χώρας, ύπαρξη μίας εθνικής στρατηγικής για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
  • Θεσμοθέτηση ενός νόμου – πλαισίου για τη φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα.
  • Αυξήσεις επιδομάτων ατόμων με αναπηρία.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την επέκταση με νόμο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και πέραν του τομέα της απασχόλησης, σε τομείς όπως είναι η κοινωνική προστασία κλπ., καθώς και στην αναμόρφωση και συμπλήρωση του ν. 4488/2017 για τον Συντονιστικό Μηχανισμό και των Σημείων Αναφοράς.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το αίτημα της ΕΣΑμεΑ για θεσμική συμμετοχή της σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την υγεία και όχι μέσω κληρώσεων, ώστε αυτό να επιλυθεί.

Τέλος, χαιρέτισε την πρόταση της ΕΣΑμεΑ για θέσπιση υποχρεωτικού μαθήματος για την προσβασιμότητα στις παραγωγικές και πολυτεχνικές σχολές της χώρας σε συνεργασία με τους αρμόδιους Πρυτάνεις και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαβάστε εδώ το δελτίο Τύπου του πρωθυπουργού.

Πηγή κεντρικής φωτό: Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office

Μετάβαση στο περιεχόμενο