Skip to main content

Ανοίγει την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει πρώτον όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Επίσης, άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα και με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού.

Άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων ή χρονίων νοσημάτων, επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα, όπως και φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, την 1η Σεπτέμβριου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδότησε θετικά για δύο διδύναμα εμβόλια, το Comirnatie original Ο1 της εταιρείας Pfizer και το Spikevax byvalante της εταιρείας Moderna πάλι με την Ο1. Η έγκριση στοχεύει στο να οργανωθούν έγκαιρα οι εκστρατείες εμβολιασμού των ευρωπαϊκών χωρών για την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Τα διδύναμα αυτά εμβόλια στηρίζονται στην Mrna μεθοδολογία και τεχνολογία και αποτελούν μία προσαρμοσμένη έκδοση των αρχικών εμβολίων, περιλαμβάνουν δηλαδή την πρωτεΐνη της ακίδας του αρχικού στελέχους, του στελέχους Γουχάν και την πρωτεΐνη της ακίδας της παραλλαγής Ο1.

Τα προαναφερθέντα εμβόλια με βάση τις κλινικές μελέτες προκαλούν αύξηση της ανοσιακής απόκλισης, δηλαδή αυξημένο ποσό, αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και έτσι είναι αποτελεσματικά ως προς την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Όμικρον 1, της Όμικρον 2, Όμικρον 2,7, αλλά και της Όμικρον 5.

«Τα δεδομένα ασφάλειας, δηλαδή οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια, είτε τοπικές, είτε συστηματικές, είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια από τα αρχικά εμβόλια. Είναι δηλαδή ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη ρυθμιστική έγκριση του EMA, τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και άνω και οι συστάσεις, όπως συμβαίνει πάντα, καθορίζονται από κάθε χώρα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά της δεδομένα, την εμβολιαστική κάλυψη και άλλα δεδομένα που μπορεί να έχει κάθε χώρα.

Μόνο για αναμνηστική δόση τα επικαιροποιημένα αυτά εμβόλια

Τα επικαιροποιημένα αυτά εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισημαίνοντας ότι υλοποιούνται μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού, που είναι οι δύο δόσεις για τα υγιή άτομα και οι τρεις δόσεις για τα ανοσοκατασταλμένα, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον βασικό εμβολιασμό. Σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη μας, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, ότι σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση αν έγινε το εμβόλιο της Astra Zeneca ή της Johnson ή της Pfizer.

Για όσους εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστοι ή πλημμελώς εμβολιασμένοι, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι στα άτομα αυτά ο βασικός εμβολιασμός θα συμπληρώνεται με το μονοδύναμο, με το κλασικό εμβόλιο. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση. Επομένως μετά από τον εμβολιασμό και μετά από τη νόσηση θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες για τη χορήγηση αυτής της δόσης με το βελτιωμένο προσαρμοσμένο εμβόλιο.

Από εδώ και στο εξής, λοιπόν, το βασικό σχήμα, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου και ο κ. Θεμιστοκλέους, θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Στο σύστημα, η ένδειξή τους πέρα από αναμνηστική και 1η και 2η δόση, θα υπάρχει η ένδειξη Pfizer για τα αρχικού τύπου και Pfizer BA1 για τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, σήμερα αναμένεται να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα εμβόλια BA4,5, δηλαδή τις καινούριες παραλλαγές, πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και η πρώτη παράδοση των εμβολίων αναμένεται την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου, την εβδομάδα που ξεκινάει από 19 Σεπτεμβρίου.

Η χώρα μας με το που παραλάβει, αμέσως τις επόμενες μέρες θα θέσει τα εμβόλια αυτά όπως ακριβώς έγινε και με τα εμβόλια της Όμικρον 1, άρα πολύ σύντομα θα υπάρχουν και τα πλήρως επικαιροποιημένα εμβόλια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο