Skip to main content

Ασκληπιός: Θεωρείται ο θεός της Ιατρικής και η υπόστασή του μπλέκει ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθολογία. Αναφέρεται μυθολογικά ως γιος του θεού Απόλλωνα (θεός της μουσικής αλλά και της θεραπείας) και μητέρα του μια εκ των πολυάριθμων ερώτων του Απόλλωνα, μάλλον η Κορωνίς (ή η Αρσινόη), την οποία όμως από ζήλια σκότωσε ο Απόλλωνας. Έτσι τον Ασκληπιό μεγάλωσε ο σοφός Κένταυρος Χείρων (εκπαιδευτής πολλών όπως ο Αχιλλέας, ο Ιάσωνας, ο Πηλέας κλπ). Στην τέχνη της θεραπευτικής γνώσης του Ασκληπιού συμμετέχει και η Αθήνα η οποία του χάρισε το θαυματουργό αίμα της Μέδουσας! Αναφέρεται από τον ιστορικό Στράβωνα ότι ο Ασκληπιός γεννήθηκε στην αρχαία Τρίκκη (Τρίκαλα) το 1247 π.Χ. Είχε γίνει γνωστός θεραπευτής σε όλη την Ελλάδα αλλά ο Δίας θύμωσε όταν επανέφερε στη ζωή (!) τον Ιππόλυτο, γιο του Θησέα. Ο Δίας θεωρούσε ότι κανείς θνητός δεν είχε τέτοιο δικαίωμα και γι’ αυτό τον σκότωσε με έναν κεραυνό. Τα κυριότερα Ασκληπιεία που δημιουργήθηκαν ήταν στην Κω, τη Θεσσαλία, την Επίδαυρο και την Πέργαμο. Τελειώνοντας να αναφέρω ότι ένα από τα παιδιά του ήταν η κόρη του, η θεά Υγεία!

Ιπποκράτης: Είναι ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, την οποία απάλλαξε από προλήψεις, δεισιδαιμονίες και άλλες μεταφυσικές προκαταλήψεις της εποχής. Γεννήθηκε στην Κω το 460 π.Χ. και πέθανε στη Λάρισα το 337 π.Χ. Αρχές ηθικής, δεοντολογίας και ανθρωπισμού ταυτίστηκαν με την ιατρική και έδωσαν και μια φιλοσοφική τάση για τη ζωή (όρκος του Ιπποκράτη). Σύμφωνα με την παράδοση, ο πατέρας του Ηρακλείδης ήταν γιατρός, απόγονος του Ασκληπιού και η μητέρα του, Φαιναρέτη είχε καταγωγή από τον μυθικό Ηρακλή. Αφού εκπαιδεύτηκε στην Κω, θεώρησε χρέος του να ταξιδέψει σε άλλα μέρη ώστε να μεταφέρει τις γνώσεις του και να συμπληρώσει και τις δικές του γνώσεις με νέα πράγματα. Το έργο του αριθμεί 59 συγγραφικά θέματα, έρευνας, διαλέξεων, φιλοσοφικών δοκιμίων κλπ και ονομάζεται «Ιπποκρατική Συλλογή». Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι η Ιπποκρατική ιατρική άνθισε τον χρυσό αιώνα του Περικλή που ο Ιπποκράτης βρισκόταν στην Αθήνα. Η προσφορά του στην παγκόσμια ιατρική επιστήμη είναι ανεκτίμητη.

Γαληνός: Ο Κλαύδιος Γαληνός γεννήθηκε στην Πέργαμο το 129 μ.Χ. και πέθανε στη Ρώμη το 199 μ.Χ. Θεωρείται ο πιο επιφανής Έλληνας γιατρός μετά τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη. Ασχολήθηκε με όλους τους κλάδους της ιατρικής, όπως Ανατομία, Φυσιολογία, Χειρουργική, Οδοντιατρική κλπ κατασκευάζοντας πολυσύνθετα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα «γαληνικά» (γαληνική φαρμακευτική) η οποία έμεινε ως βάση της φαρμακολογίας μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μετάβαση στο περιεχόμενο