Είναι μια ερώτηση που το καλοκαίρι θα την ακούσω τόσες πολλές φορές, κυρίως από τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη που παρακολουθώ, αλλά όχι μόνο. Άλλος γιατί κάνει δίαιτα, άλλος γιατί έχει ακούσει ότι βάζουν μέσα διάφορα πρόσθετα, άλλος γιατί δεν ξέρει τι γάλα χρησιμοποιούν.
Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Το παγωτό είναι μια ωφέλιμη τροφή που δίνει στον οργανισμό μας χρήσιμες πρωτεΐνες λόγω του γάλακτος (φρέσκο, σκόνη, εβαπορέ, πλήρες ή από βουτυρωμένα … για όλα έχει ο μπαχτσές) και υδατάνθρακες, κυρίως ζάχαρη, λιπαρά ανάλογα με την παρασκευή του, αλλά και ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες κυρίως Α, σύμπλεγμα Β και βιταμίνη D. Επομένως δεν το λες ένα άχρηστο γλυκό!
Επιπλέον, μπορεί να περιέχει κρέμα γάλακτος, αβγά, άλλες γλυκαντικές ουσίες, ξηρούς καρπούς, φρούτα και … πολλά πολλά ακόμη!
Ως εδώ τα καλά νέα! Γιατί όσο ανεβαίνουν τα πρόσθετα, τα λιπαρά (παρφέ), οι ξηροί καρποί κ.λπ., τόσο ανεβαίνουν και οι θερμίδες και μαζί τους και τα κιλά και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και η χοληστερίνη και η αρτηριοσκλήρυνση και όλη η παθολογία!
Επομένως, ένα παγωτό μπορεί να είναι πολύ καλό, πολύ ωφέλιμο και χρήσιμο ή πολύ επιβαρυντικό με πολλές θερμίδες και καταστροφικό για πολλές χρόνιες παθήσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καλύτερη λύση είναι να μπορεί κανείς και να ξέρει (ή να μάθει) να το φτιάχνει μόνος του. Γιατί τότε θα μπορεί να υπολογίσει τα πάντα (ποσότητα ζάχαρης ή στέβια ή άλλων γλυκαντικών, και ποσότητα λιπαρών).
Μια και δεν έχουν όμως όλοι αυτήν την πολυτέλεια, ας μάθουμε ποια παγωτά είναι λιγότερο και ποια περισσότερο επιβαρυντικά. Για παράδειγμα, πολλοί δε γνωρίζουν ότι ένα παγωτό 0% ζάχαρη έχει συνήθως πάρα μα πάρα πολλά λιπαρά για να κερδίσει σε γεύση. Και μόνο αν γράφει 0% + 0% δεν έχει ούτε ζάχαρη ούτε λιπαρά και χρησιμοποιούν πρόσθετα βελτιωτικά για τη γεύση αλλά και την εμφάνιση.
Όσον αφορά τις θερμίδες λοιπόν, μια μπάλα παγωτού (περίπου 100γρ) μπορεί να έχει από 80-100 θερμίδες μέχρι και … 300-350 θερμίδες!
Έτσι λοιπόν έχουμε:
- παγωτό γρανίτα ή σορμπέ = 80-100 θερμίδες
- παγωτό γιαούρτι σκέτο = 100-120 θερμίδες
- παγωτό 0% κρέμα σκέτο = 100 θερμίδες,
- παγωτό 0% κρέμα με πρόσθετα (πχ ξηρούς καρπούς) = 130-150 θερμίδες
- παγωτό 0% κρέμα με επικάλυψη σοκολάτας = μέχρι και 180 θερμίδες
- παγωτό βανίλια (ανάλογα) από 150-180 θερμίδες
- παγωτό σοκολάτα (ανάλογα) από 180-220 θερμίδες
- παγωτό καϊμάκι από 200-240 θερμίδες
- παγωτό παρφέ = από 250-350 θερμίδες
Όσο φυσικά προσθέτουμε επιπλέον υλικά, όπως ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας, ρούμι ή αλλά ποτά, σταφίδες κ.λπ., αυξάνονται και οι θερμίδες!
Μπορούμε λοιπόν να τρώμε παγωτό και πότε;
Παγωτό μπορούμε να τρώμε, αρκεί να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:
- Το παγωτό δεν απαγορεύεται σε κανέναν, απλά πρέπει να ξέρει ο κάθε ένας από εμάς τι επιτρέπεται και τι όχι, τι τον επιβαρύνει και τι τον ωφελεί (ναι καλά διαβάσατε, ωφελεί!)
- Όσο πιο απλό είναι ένα παγωτό, τόσο πιο ελαφρύ, τόσο πιο υγιεινό, τόσο λιγότερες και οι θερμίδες. Τρώμε λοιπόν πιο συχνά γρανίτες, γιαούρτι παγωτό και κρεμούλα (τα υπόλοιπα πιο λίγο, άντε μια φορά την εβδομάδα – και παρφέ … ποτέ).
- Αφήστε κατά μέρος όλες τις γαρνιτούρες. Επιβαρύνουν και σε τελική ανάλυση παγωτό θέλουμε να φάμε, όχι φιστίκια και ρούμι!
- Αν πάσχετε από διαβήτη, η στέβια πια παρέχει πολλές λύσεις και τη βρίσκει κανείς σχεδόν παντού.
- Αρκεστείτε στη 1 μπάλα και όχι στις 2 ή έστω στις 2 και όχι στις 3 …
- Οι γρανίτες δεν περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή αλλά λιπαρά, και φτιάχνονται αμιγώς από πολτό φρούτων. Άρα είναι το πιο ιδανικό παγωτό για δίαιτα αν δεν το παρακάνουμε στην ποσότητα.
- Μην αγοράζετε παγωτό για το σπίτι. Είναι σίγουρο ότι θα φάτε παραπάνω από όσο πρέπει!
- Φτιάξτε το παγωτό μόνοι σας, πειραματιστείτε, μπορείτε!
Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας