Μέχρι σήμερα είχαμε τα δυο χάπια, της Merck-LAGEVRIO και της Pfizer-PAXLOVID (τα οποία όμως είναι για ήπια εξωνοσοκομειακά περιστατικά), που προστατεύουν άτομα υψηλού κινδύνου να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσο COVID-19, με την προϋπόθεση να χορηγηθούν γρήγορα τις πρώτες 3-5 ημέρες της μόλυνσης.
Να τώρα που ένα νέο χάπι, το SABIZABULIN, πέρασε από τη φάση ΙΙΙ και παίρνει οσονούπω άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για χρήση σε βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται ακόμα και με υποστήριξη της αναπνοής (βέβαια όχι σε διασωληνωμένους).
Το συγκεκριμένο χάπι έχει έντονη αντιϊική δράση μην επιτρέποντας τη μετακίνηση του ιού στον οργανισμό του ασθενούς, αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση μειώνοντας την πιθανότητα της καταιγίδας των κυτταροκινών.
Μείωση των θανάτων κατά 55% κατέδειξαν οι μελέτες για το νέο φάρμακο σε μοφή χαπιού για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.
Χορηγείται σε μορφή χαπιού, μια φορά την ημέρα για 9 ημέρες. Στις μελέτες έδειξε μείωση των θανάτων στο 55% (ενώ η μέχρι σήμερα χορηγούμενη Remdedivir, αν τη χορηγούσαμε έγκαιρα μείωνε τις ημέρες νοσηλείας αλλά δεν είχε δείξει ικανότητα να μειώσει τους θανάτους).
Να λοιπόν που σιγά σιγά θα έχουμε κάμποσα νέα φάρμακα και για αντιϊική θεραπεία στην κατ’ οίκον θεραπεία αλλά και στη θεραπεία των βαριά νοσηλευόμενων ασθενών.
Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας