Skip to main content

Ακόμη και η ήπια νόσηση με κορωνοϊό μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ασθενείς – Τι έδειξε η ανάλυση του ιατρικού ιστορικού ατόμων με COVID-19 σχετικά με την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ένα ακόμη σκληρό μεταλοιμώδες σημάδι του κορωνοϊού στην υγεία επισημαίνει έρευνα που δημοσιεύεται στο Diabetologia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης τoυ Σακχαρώδη Διαβήτη (EASD), σύμφωνα με την οποία ασθενείς που νόσησαν με ήπια COVID-19 κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 

Παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει πιθανές εξηγήσεις της σύνδεσης της COVID-19 με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Κάποιες έχουν επισημάνει τον ρόλο της φλεγμονής που πυροδοτεί η λοίμωξη με τον SARS-CoV‑2 και η οποία έχει αποδειχθεί θανατηφόρα ή επιβλαβής τουλάχιστον για τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την οξεία υπεργλυκαιμία. Άλλες αποδίδουν τη συνάφεια στη μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη που παρατηρείται σε ιστούς ασθενών με COVID-19 εξαιτίας της φλεγμονώδους αντίδρασης ενώ κάποιες καταλήγουν πως ο καθιστικός τρόπος ζωής από τα συνεχή lockdown διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο.

Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι εάν αυτές οι μεταβολικές αλλαγές είναι παροδικές ή μόνιμες και τα άτομα που νόσησαν με COVID-19 κινδυνεύουν από χρόνιο διαβήτη.

Κατά 28% μεγαλύτερος κίνδυνος 

Το ερευνητικό «κενό» στη σύνδεση ήπιας COVID-19 με μεταλοιμώδη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θέλησαν να μειώσουν οι επιστήμονες από το Γερμανικό Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Heinrich Heine, αναλύοντας στοιχεία από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων Disease Analyzer για 8,8 εκατoμμύρια ενήλικες που επισκέφτηκαν ιατρικά κέντρα σε όλη τη Γερμανία το διάστημα Μαρτίου 2021 – Ιανουαρίου 2021.

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε σε 35.865 άτομα με διαγνωσμένη COVID-19 που συνέκρινε έπειτα με μια ομάδα ασθενών αρνητικών στον κορωνοϊό αλλά με οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος στο ίδιο χρονικό πλαίσιο και αντιστοιχία φύλου, ηλικίας, ασφάλιση υγείας, μήνα διάγνωσης της COVID-19 ή άλλης αναπνευστικής λοίμωξης και συννοσηροτήτων (παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο). Η ρυθμός επίπτωσης (IRR) του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή άλλων τύπων διαβήτη -ο λόγος του αριθμού νέων περιπτώσεων προς τον συνολικό ανθρωποχρόνο σε κίνδυνο- έγινε με χρήση ειδικών μοντέλων.

Η σύγκριση τρεις μήνες μετά έδειξε ότι τα περιστατικά νεοεμφανισθέντος σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ήταν συχνότερα στην ομάδα COVID-19, με την αναλογία 15,8 περιστατικά ανά 1.000 ανθρωποέτη έναντι 12,3 για την ομάδα των λοιπών αναπνευστικών λοιμώξεων. Η διαφορά μεταφράζεται σε 28% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Σημάδια κινδύνου μετά τη νόσηση

«Η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη με την υπερρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και κατ’ επέκταση τη δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μπορεί πάλι η εμφάνιση του διαβήτη εξαιτίας προϋπάρχουσας παχυσαρκίας ή προδιαβήτη να επιταχύνθηκε από την καταπόνηση του οργανισμού λόγω της COVID-19», ανέφερε ο δρ Wolfgang Rathmann.

Παρά το ότι η πλειοψηφία των ατόμων που νόσησαν ήπια με κορωνοϊό δεν κινδυνεύει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, συμπτώματα όπως κόπωση, συχνουρία και πολυδιψία μετά την ανάρρωση θα πρέπει να οδηγήσουν άμεσα στον ιατρό. 

Οι ερευνητές ανέφεραν και κάποιους περιορισμούς της μελέτης, μεταξύ των οποίων περιορισμένες πληροφορίες αναφορικά με νοσηλείες και διαγνώσεις κορωνοϊού εκτός γενικών ιατρικών κέντρων (π.χ. σε νοσοκομεία ή σε διαγνωστικά κέντρα για COVID-19), η έλλειψη στοιχείων σχετικά με τον δείκτη μάζας σώματος και τα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 καθώς και ότι τα ευρήματα πιθανώς δε βρίσκουν εφαρμογή σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο