Skip to main content

Το εμβόλιο Novavax είναι το 5ο εμβόλιο που παίρνει έγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά από τα εμβόλια:

  • Astra Zeneca = ιικού φορέα (vector)
  • Pfizer = τεχνολογιας mRNA
  • Moderna = τεχνολογιας mRNA
  • J & J = ιικού φορέα (vector)

Ανήκει στα λεγόμενα πρωτεϊνικά εμβόλια, με μια σταθεροποιημένη μορφή «πρωτεΐνης ακίδας-S» με τη χρήση τεχνολογίας νανοσωματιδίων. Έτσι η πρωτεΐνη S (με την οποία ο κορωνοϊός ενώνεται και εισχωρεί στα δικά μας κύτταρα), χρησιμοποιείται έτοιμη και δεν την παρασκευάζει ο οργανισμός μας. Σε αντίθεση με τα mRNA εμβόλια που δίνουν πρώτα εντολή-συνταγή στα δικά μας κύτταρα να παράξουν την πρωτεΐνη S του ιού και μετά αναγνωρίζεται από τον οργανισμό μας ώστε να φτιάξει αντισώματα.

Το συγκεκριμένο πρωτεϊνικό αντιγόνο που περιέχεται στο εμβόλιο Novavax (πρωτεΐνη S), αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό μας που παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα εναντίον του ιού SARS-CoV-2. Τα αντιγόνα του εμβολίου δεν μπορούν ούτε να αναπαραχθούν, ούτε να προκαλέσουν COVID-19.

Η παρασκευή του εμβολίου βασίζεται σε γνωστή, παλιά, χρησιμοποιημένη τεχνολογία δεκαετιών, όπως αυτήν που φτιάχνονται τα εμβόλια της γρίπης αλλά και της ηπατίτιδας, του έρπητα ζωστήρα, του κοκκύτη.

Βέβαια υπάρχουν διαφορές, καθώς τα παλιά εμβόλια χρησιμοποιούν «λιπιδικά νανοσωματίδια» (λέγονται και ιοσώματα-virosomes), ενώ το Novavax είναι «ανασυνδυασμένα νανοσωματίδια» (recombinant nanoparticles) και περιέχουν 5mcg πρωτεΐνης-S και 50mcg ενός ενισχυτικού παράγοντα (Matrix M). Ψηλά γράμματα βέβαια για όλους εμάς, απλά το λέω για να δηλώσω ότι πλέον κανείς από όσους αμφισβήτησαν τα νέα εμβόλια και δήλωναν ότι δε θέλουν να το κάνουν γιατί φοβούνται, τώρα δεν έχουν καμία δικαιολογία να αρνηθούν τον εμβολιασμό τους. Επίσης, αν κατηγορούσαν τα αρχικά εμβόλια ότι έγιναν πολύ γρήγορα, τώρα δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε αυτό το επιχείρημα.

Χαρακτηριστικά του εμβολίου Novavax

Το εμβόλιο Novavax χορηγείται με ένεση σε υγρή μορφή, ενδομυϊκά, φυλάσσεται για 9-10 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου (1,7-7,5 βαθμούς) και είναι εύκολο στη μεταφορά και οικονομικό. Η συσκευασία περιέχει 10 δόσεις και αν ανοιχθεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε 6 ημέρες. Το συγκεκριμένο εμβόλιο χρειάζεται αρκετό χρόνο και έχει πολλά στάδια παραγωγής (γι’ αυτό και άργησε). Χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών μεταξύ τους, αν και μερικοί προκρίνουν τις 28 ημέρες. Η ανοσία ξεκινάει μετά από 14 ημέρες από τη 2η δόση.

Οι μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου έγιναν με τη μέθοδο διπλή τυφλή, δηλαδή ένα γκρουπ έκανε πραγματικό εμβόλιο και ένα άλλο εικονικό-placebo, αλλά ούτε οι εθελοντές ούτε οι ερευνητές ήξεραν ποιος έκανε τι. Συμμετείχαν 30.000 άτομα στο Μεξικό και 15.000 στη Βρετανία και τα αποτελέσματά της έδειξαν αποτελεσματικότητα 90% ως προς την πρόληψη της μόλυνσης και 96% στην προστασία για μέτρια και σοβαρή νόσο. Στους άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, η προστασία από τη βαριά νόσο ήταν στο 90%. Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες, αυτές ήταν οι αναμενόμενες τοπικές, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, πρήξιμο και ερυθρότητα. Επιπλέον παρατηρήθηκε κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, λιγότερο εμετοί, πυρετός κλπ για 2 ημέρες.

Το εμβόλιο Novavax χορηγείται σε άτομα >18 ετών. Στα παιδιά 5-12 ετών δεν είχε ικανοποιητική ανοσιακή απάντηση και θα γίνει τροποποίηση του δασολογικού σχήματος. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ίδιο εμβόλιο ετοιμάζουν και οι εταιρείες SANOFI και GSK, όπου βρίσκονται στη φάση ΙΙ.

Προς το παρόν αναμένουμε στην Ελλάδα 168.000 δόσεις και συνολικά 474.000 δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου-Απριλίου. Η πρώτη παράδοση εμβολίων, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δε θα ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού, καθώς δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη ημερομηνία της παράδοσης από την εταιρεία.

Εμπρός λοιπόν! Άλλο ένα όπλο υπάρχει πια στα χέρια μας. Ας το αξιοποιήσουμε!

Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μετάβαση στο περιεχόμενο