Skip to main content

Επιστολή προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, με θέμα: «Αίτημα συνάντησης για την ενημέρωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με την επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για δύο ζητήματα που όχι μόνο ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά τους επιβαρύνουν και οικονομικά δημιουργώντας τους πλείστα προβλήματα.

Το πρώτο ζήτημα αφορά καταγγελία που έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σχετικά με την εις βάρος τους παράνομη χρέωση των ταινιών μέτρησης γλυκόζης και το δεύτερο την καθυστερημένη ανταπόκριση των οργάνων του ΕΟΠΥΥ (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Στρατηγικός Σχεδιασμός κλπ) για την ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων που μόνο όφελος έχουν τόσο για τους πάσχοντες όσο και για το ίδιο το Σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το πρώτο ζήτημα, οι καταγγέλλοντες, ζευγάρι συνταξιούχων πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, άρχισαν από το φθινόπωρο του 2018 να προμηθεύονται τα αναλώσιμά τους από ένα φαρμακείο της Περιφέρειας Αττικής. Τους πρώτους μήνες λάμβαναν τα αναλώσιμα χωρίς να τους ζητείται να πληρώσουν κάποιο ποσό, ως συμμετοχή, για την προμήθεια των ταινιών μέτρησης γλυκόζης. Ωστόσο, από τις 13/03/2019 ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός, όπως γίνεται φανερό και από τις αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους, ξεκίνησε να χρεώνει τους πάσχοντες με τη δικαιολογία ότι ο ασφαλιστικός φορέας καλύπτει συγκεκριμένο ποσό για κάθε κουτί ταινιών μέτρησης γλυκόζης και ενώ, βάσει του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), δεν υπάρχει συμμετοχή, παρ’ όλα αυτά ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τη διαφορά.

Μάλιστα, βάσει των αποδείξεων που αυτήν τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους οι ασφαλισμένοι, έχουν καταβάλει εν είδει «διαφοράς στην τιμή αποζημίωσης» των ταινιών μέτρησης γλυκόζης, από 13/03/2019 έως 5/04/2021 πάνω από 250 ευρώ, προκειμένου να προμηθευτούν τα κουτιά των ταινιών μέτρησης που δικαιούνται βάσει του ΕΚΠΥ. Από τον Μάιο του 2021 οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από άλλο φαρμακείο, από το οποίο ενημερώθηκαν ότι οι ταινίες μέτρησης γλυκόζης έχουν μηδενική συμμετοχή για τον ασφαλισμένο.

«Δυστυχώς, η παραπάνω περίπτωση δεν αποτελεί τη μοναδική στη χώρα μας, όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα και στο παρελθόν, καθώς μέρος των φαρμακοποιών εδώ και χρόνια κατά παράβαση του άρθρου 61 του ΕΚΠΥ, ζητά με διάφορες δικαιολογίες συμμετοχή από τους ασφαλισμένους είτε είναι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 είτε τύπου 2, για την προμήθεια των ταινιών μέτρησης γλυκόζης» τονίζει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει:

«Παρά τις παρεμβάσεις μας μέχρι στιγμής, όπως φαίνεται από τα συμβάντα, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό και οι καταγγελίες μας έχουν πέσει στο κενό!

»Αναρωτιόμαστε πραγματικά μέχρι πότε μέρος των φαρμακοποιών θα παρανομεί εις βάρος των ασφαλισμένων πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και πότε τελικά θα εφαρμοστεί ο νόμος και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μια και όπως γίνεται φανερό, το φαινόμενο της παράνομης κερδοσκοπίας εντείνεται και εκτείνεται ανεξέλεγκτα!

»Σας ενημερώνουμε ότι τα στοιχεία των ασφαλισμένων και οι σχετικές αποδείξεις, όπως επίσης και τα πλήρη στοιχεία του φαρμακοποιού είναι στη διάθεση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και μπορούν να σας αποσταλούν εφόσον ζητηθούν.

»Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες αφορά την καθυστερημένη ανταπόκριση των οργάνων του ΕΟΠΥΥ (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Στρατηγικός Σχεδιασμός κλπ) για την ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης των νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσβασή τους σε νέα τεχνολογικά προϊόντα, τα οποία μόνο όφελος έχουν όχι μόνο για τον πάσχοντα αλλά και για το ίδιο το Σύστημα Υγείας, καθώς η χρήση τους συμβάλλει σε μεγάλο ποσοστό στην αποτροπή ή την καθυστέρηση εμφάνισης των επίπονων για τον πάσχοντα και ταυτόχρονα κοστοβόρων για την Πολιτεία επιπλοκών του Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μάλιστα κλήθηκε και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, όπως επίσης και τα μέλη της Υποεπιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Υλικών, στις 22 Απριλίου 2021, σχετικά με τα νέα τεχνολογικά προϊόντα του Διαβήτη, στα οποία συγκαταλέγονται τα συστήματα στιγμιαίας/ συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και οι νέες αντλίες ινσουλίνης. Από τον Δεκέμβριο του 2019 οι εταιρείες που εισάγουν και διαθέτουν στην Ελλάδα τα προϊόντα αυτά, κλήθηκαν και κατέθεσαν τους σχετικούς φακέλους τους στην Επιτροπή. Μέχρι και τώρα όμως η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, κάτι που γίνεται φανερό και από το πλήθος των επιστολών που έχουν αποσταλεί τόσο από μεμονωμένες εταιρείες όσο και από τον Σύνδεσμό τους.

»Η ανεξήγητη, για εμάς, στασιμότητα του ΕΟΠΥΥ στο συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί το εξής παράλογο αποτέλεσμα που είναι η μη πρόσβαση των πασχόντων σε απαραίτητα τεχνολογικά υλικά τα οποία θα διευκολύνουν την αυτοδιαχείριση και την καθημερινότητά τους, τη στιγμή που αυτά προβλέπονται, ως αποζημιούμενα, από τον ΕΚΠΥ από τον Νοέμβριο του 2018!»

Και καταλήγει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Τα παραπάνω προβλήματα, που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και τις παροχές, δεν είναι τα μοναδικά που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια οι πάσχοντες από Διαβήτη! Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο! Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα που χρονίζουν και η πανδημία αδικαιολόγητα συνεχίζει να εμποδίζει την αντιμετώπισή τους!

»Οι χρόνιες παθήσεις και πιο συγκεκριμένα για την περίπτωσή μας ο Σακχαρώδης Διαβήτης, που απασχολεί σε ποσοστό το 10% του πληθυσμού της χώρας μας, εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα με πολλά προβλήματα στην αντιμετώπιση και τη διαχείρισή του για πολλούς πάσχοντες, εξαιτίας της ολιγωρίας και της αδιαφορίας του Συστήματος Υγείας!

»Για τους παραπάνω λόγους, αιτούμαστε μία άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να αναλυθούν και να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και τα οποία εκκρεμούν εδώ και μήνες, με την ελπίδα να δρομολογηθεί, επιτέλους, η αναγκαία, για όλους τους πάσχοντες, επίλυσή τους».

Μετάβαση στο περιεχόμενο