Skip to main content

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) ανακοινώνει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με ιδιαίτερη χαρά την έναρξη των δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων για πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και για τους φροντιστών τους, στο πλαίσιο εγκεκριμένης χρηματοδότησης προγράμματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, τον οποίο ευχαριστούμε για άλλη μία φορά θερμά.

Τα δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια, που θα πραγματοποιηθούν σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, υλοποιούνται στο πλαίσιο της πράξης «Ανάπτυξη Προτύπου Μοντέλου Ποιότητας στην Αγωγή Υγείας, Αυτοφροντίδα – Μακροχρόνια Φροντίδα Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη ενός προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, στην αυτοφροντίδα και τη μακροχρόνια φροντίδα πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη για τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση και πρόληψη των κοστοβόρων, σε κάθε επίπεδο, επιπλοκών του. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και γενικότερα στην υποστήριξή τους, καθώς οι παρούσες συγκυρίες στο κρίσιμο περιβάλλον της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας COVID-19 δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου, εκτός από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί οδηγοί επιμόρφωσης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των φροντιστών τους. Επιπλέον, έντυπο ενημερωτικό υλικό θα διανεμηθεί και στον γενικότερο πληθυσμό των περιοχών, στις οποίες θα πραγματοποιούνται τα σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη μάστιγα του σύγχρονου κόσμου, όπως έχει χαρακτηρίσει τον Σακχαρώδη Διαβήτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με τη συμμετοχή τους, τόσο οι πάσχοντες όσο και οι φροντιστές τους, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην απαιτούμενη για την κατανόηση και τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη ενημέρωση, καθώς και στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, που ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του Διαβήτη.  Επιπλέον, μέσα από τη γνώση που θα αποκτηθεί, θα καλλιεργηθεί και θα αναπτυχθεί και το αίσθημα εμπιστοσύνης του κάθε πάσχοντα για την αποτελεσματικότερη αυτοδιαχείριση, αλλά και για τον εντοπισμό καταστάσεων που λειτουργούν ως φραγμοί στην αντιμετώπιση του Διαβήτη και οι οποίες μπορεί να μην είναι εύκολα διακριτές από έναν επαγγελματία υγείας.

Παράλληλα, δημιουργείται διαδικτυακή πύλη ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και παροχής υποστήριξης σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία θα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.diabeteseducation.gr), ενώ μέσα σε αυτήν θα δημιουργηθεί και πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης για πάσχοντες και φροντιστές.

Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022 στις παρακάτω πόλεις:

 1. Δράμα
 2. Καβάλα
 3. Ξάνθη
 4. Κομοτηνή
 5. Ορεστιάδα
 6. Αλεξανδρούπολη

Οι ακριβείς ημερομηνίες των επιμορφωτικών σεμιναρίων θα ανακοινωθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Για την εγγραφή σας στις εκπαιδευτικές δράσεις της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα:

 • Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.Δ.ΙΑ.: 210 520 1474 – 6955484580
 • Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας: 6932621821
 • Σύλλογος Ινσουλινοεξαρτώμενων Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη Ν. Καβάλας «ΓΛΥΚΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ»: 6943123419
 • Σύλλογος Διαβητικών Ν. Ροδόπης «ΓΛΥΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»: 25310 86009 – 6985761968
 • Σύλλογος Διαβητικών Ν. Έβρου: 6959868515

Ενημερώνουμε όλους όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια ότι λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αλλά και τους Δήμους της Περιφέρειας για την άριστη συνεργασία στον προγραμματισμό υλοποίησης των επιμορφωτικών σεμιναρίων και τη δωρεάν παραχώρηση αιθουσών όπου αυτό ήταν δυνατό.

Συμπαραστάτες μας, επίσης, σε όλη αυτήν την προσπάθεια της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. είναι οι τοπικοί Σύλλογοι των Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι είναι: Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας, Σύλλογος Ινσουλινοεξαρτώμενων Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη Ν. Καβάλας «ΓΛΥΚΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ», Σύλλογος Διαβητικών Ν. Ροδόπης «ΓΛΥΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και Σύλλογος Διαβητικών Ν. Έβρου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, γιατί … όλοι μαζί μπορούμε!

Μετάβαση στο περιεχόμενο