Skip to main content

Mητέρες με οποιοδήποτε τύπο διαβήτη (διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 ή κύησης) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά που θα διαγνωστούν με ψυχική νόσο στις πρώτες τέσσερις δεκαετίες της ζωής τους, έδειξε νέα έρευνα.

Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη οποιουδήποτε τύπου (διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 ή κύησης) έχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχές ψυχικής υγείας στην ενήλικο ζωή, αναφέρει νέα έρευνα στο JAMA Network Open.

Σε αυτήν την πληθυσμιακή μελέτη κοόρτης που περιελάμβανε και τις 2.413.335 γεννήσεις στη Δανία από το 1978 έως το 2016 και τα δεδομένα της οποίας αναλύθηκαν μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2019 και 15 Ιουλίου 2021, το 6,4% αυτών των γεννήσεων, δηλαδή 151.208 άτομα, έλαβαν διάγνωση ψυχιατρικής διαταραχής κατά τα πρώτα 40 χρόνια ζωής. Οι απόγονοι που γεννήθηκαν από μητέρες με οποιαδήποτε διάγνωση διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (56206 [2,3%]) ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν οποιαδήποτε ψυχιατρική διαταραχή ή συγκεκριμένες διαταραχές (σχιζοφρένεια, αγχώδεις διαταραχές, διανοητικές αναπηρίες, αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς) από ό,τι οι συνομήλικοί τους.

Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η διερεύνηση των συσχετίσεων μεταξύ του μητρικού διαβήτη οποιουδήποτε τύπου που διαγνώστηκε πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 10 τύπων ψυχιατρικών διαταραχών στους απογόνους κατά τις πρώτες 4 δεκαετίες της ζωής.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ένα μοτίβο που υποδηλώνει ότι η προγεννητική έκθεση στον μητρικό διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με αυξημένους κινδύνους για διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές στις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Μέχρι στιγμής, ο μητρικός διαβήτης, συμφωνα με τους επιστήμονες, είχε προταθεί ως παράγοντας κινδύνου για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και αυτισμού σε απογόνους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για τη συσχέτισή του με το πλήρες φάσμα ψυχιατρικών διαταραχών.

Κατά τη διάρκεια της 39χρονης παρακολούθησης, 151.208 απόγονοι (6,4%) έλαβαν διάγνωση ψυχιατρικής διαταραχής. Από αυτούς, το 2,3% γεννήθηκε από μητέρες με διαβήτη, εκ των οποίων 23.000 με διαβήτη τύπου 1, 7.000 με τύπου 2 και 26.000 με διαβήτη κύησης. Οι απόγονοι που γεννήθηκαν από μητέρες με οποιαδήποτε διάγνωση διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οποιασδήποτε ψυχιατρικής διαταραχής (σχιζοφρένεια, αγχώδεις διαταραχές, διανοητικές αναπηρίες, αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς) σε σύγκριση με απογόνους που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς διάγνωση διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση για διαταραχές χρήσης ουσιών, διαταραχές διάθεσης, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας.

Η Raquel Nogueira Avelar, μία εκ των κύριων ερευνητών της μελέτης, δήλωσε ότι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά στην εγκυμοσύνη και να αντιμετωπίζονται.

Με πληροφορίες από το iatronet.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο