Έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και έτσι την Παρασκευή 30 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμός τους, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προέβη, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, σε αυτήν την απόφαση με στόχο:
- Την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα.
- Τη διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.
- Την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Η Επιτροπή έκρινε, λοιπόν, υπό τις παρούσες συνθήκες, ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών, ενώ η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Ο εμβολιασμός είναι φυσικά εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης, όπως είναι το FDA και ο ΕΜΑ (ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) ενέκριναν με αδειοδότηση, υπό προϋποθέσεις, από τον Μάιο, καταρχάς το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών. Ενώ πριν 3 μέρες, μόλις την Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna με το όνομα Spikevax και για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Η έγκριση και για τα δυο αυτά εμβόλια δόθηκε με βάση τις κλινικές μελέτες, στη Pfizer 2.260 παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και της Moderna 3.732 παιδιών. Δηλαδή, συνολικά 6.000 παιδιά πήραν μέρος σε αυτές τις μελέτες των εταιριών Pfizer και Moderna.
Από τις μελέτες προέκυψε ότι τα εμβόλια πρώτον είναι ανοσογόνα, είναι δηλαδή ικανά να παράγουν αντισώματα και μάλιστα αντισώματα ανάλογα με αυτά που παράγονται από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Και δεύτερον είναι αποτελεσματικά -όταν εκτεθεί δηλαδή ένα παιδί στη λοίμωξη προστατεύεται, δε νοσεί- και ασφαλή, παρουσιάζοντας, βέβαια, τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και οι ενήλικες, που ίσως αυτές οι αντιδράσεις είναι πιο κοντά στα παιδιά μια και είναι στην ηλικία που υφίστανται και άλλους εμβολιασμούς.
Βέβαια, όπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι λόγω του σχετικά μικρού αριθμού των παιδιών, δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως της περικαρδίτιδος-μυοκαρδίτιδος, που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που έχει εφαρμοστεί ήδη από τον Μάιο, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε 1.000.000 εμβολιασθέντων. Αυτή η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, είναι μια ήπια κατάσταση, αυτοπεριοριζόμενη και με καλή έκβαση.
Ο προγραμματισμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών μπορεί να πραγματοποιηθεί από την πλατφόρμα «emvolio.gov.gr» με κωδικούς taxisnet, οποιουδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επιπλέον, για το κλείσιμο των ραντεβού οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενοι από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ