Skip to main content

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος» με θέμα: «Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη», η οποία υλοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαΐου 2021 υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Στην Ημερίδα συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στον ρόλο των νέων τεχνολογιών στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχαρώδη διαβήτη και στον ρόλο του ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την αποζημίωση των νέων αυτών τεχνολογιών. Στο τέλος της Ημερίδας παρουσιάστηκαν και όλα τα νέα τεχνολογικά προϊόντα, ενώ δόθηκε χρόνος για την απάντηση των ερωτημάτων από τους ομιλητές.

Ειδικότερα, ο κ. Τζαντ Μούσλεχ, Ενδοκρινολόγος, στην ομιλία του αναφέρθηκε λεπτομερώς στο τι είναι η αντλία ινσουλίνης και στη λειτουργία της, σε ποιους απευθύνεται και τι μπορεί να μας προσφέρει. Όπως επισήμανε ο κ. Μούσλεχ, «η εντατικοποίηση της ινσουλινοθεραπείας με στόχο την ομαλοποίηση των τιμών της γλυκόζης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης φάνηκε, βάσει της μελέτης DCCT, ότι απομακρύνει τον κίνδυνο των επιπλοκών του Διαβήτη. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει σημαντικά η τεχνολογική επανάσταση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του Διαβήτη».

Στη συνέχεια, ο κ. Γεώργιος Τσούτσας, Ενδοκρινολόγος και Ταμίας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αναφέρθηκε στη σημασία της μέτρησης της γλυκόζης από ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς αυτή βοηθάει με διάφορους τρόπους στη διαχείριση του Διαβήτη, όπως είναι ο προσδιορισμός των δόσεων των γευμάτων ή των δόσεων διόρθωσης, ο προσδιορισμός των χαμηλών και υψηλών τιμών γλυκόζης κλπ. Ωστόσο, στα μειονεκτήματα της μέτρησης της γλυκόζης περιλαμβάνεται ο πόνος κατά τη μέτρηση, το άγχος έναντι των αποτελεσμάτων ειδικά αν δεν υπάρχει εκπαίδευση, η οικονομική επιβάρυνση στην περίπτωση που αυτά πρέπει να αυτοχρηματοδοτηθούν.

Ο κ. Δημήτριος Σκούτας, Παθολόγος Διαβητολόγος, Πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή τη γλυκόζης και αφορούν το φαγητό, τη φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση, τους βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως και την ίδια τη συμπεριφορά και τις επιλογές του ίδιου του ατόμου με Διαβήτη». Τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης συμβάλουν στην αντιμετώπιση των περιορισμών αυτών, ενώ παράλληλα δείχνουν και την τάση και την πορεία των τιμών της γλυκόζης όλο το 24ωρο κι όχι μόνο όταν ο χρήστης κάνει μέτρηση.

Από την πλευρά της, η κ. Μαρία Πανουσοπούλου, Χημικός, M.Sc., Ph.D. Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού Παροχών, Κοστολόγησης-Τιμολόγησης Ιατροτεχνολογικού, Υγειονομικού Υλικού και Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε στον σκοπό του ΕΟΠΥΥ και στις παροχές προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Στην ομιλία της επισήμανε ότι κάθε νέο προϊόν, όπως είναι και οι νέες τεχνολογίες στον χώρο του Διαβήτη, θα πρέπει να περάσουν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ώστε να λάβουν τιμή και να ενταχθούν στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Ήδη, ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει με τις νέες τεχνολογίες του Διαβήτη και η Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Υλικού ξεκίνησε τις εργασίες της, με τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να είναι στενή σε αυτό το επίπεδο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Πανουσοπούλου, η διαπραγμάτευση των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου και θα ακολουθήσουν οι αντλίες ινσουλίνης. Παράλληλα, η κ. Πανουσοπούλου αναφέρθηκε στο άρθρο 61 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ που αφορά την απαγόρευση πρόσθετης χρέωσης των ασφαλισμένων από τους παρόχους για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά και αναλώσιμα υλικά, ενώ σημαντική μνεία έκανε και στο άρθρο 62 του ΕΚΠΥ, το οποίο αφορά την αποζημίωση παροχών εκτός ΕΚΠΥ.

Στο τέλος της Ημερίδας παρουσιάστηκαν όλα τα νέα τεχνολογικά προϊόντα που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική αγορά.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές για την εθελοντική τους υποστήριξη στην υλοποίηση της σημαντική αυτής Ημερίδας, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες που την παρακολούθησαν.

Τέλος, ο Σύλλογος θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του προς του χορηγούς της Ημερίδας, χωρίς την υποστήριξη των οποίων δε θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της Ημερίδας: Την εταιρεία Abbott, Χρυσό Χορηγό της Ημερίδας, την εταιρεία Medtronic, Αργυρό Χορηγό, τις εταιρείες Hemoglobe και Menarini Diagnostics, Υποστηρικτές, και την εταιρεία Accu Check Roche Diabetes, Χορηγό της Ημερίδας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο