Επιστολή με θέμα: «Αναγκαία η άμεση έναρξη εμβολιασμού έναντι της COVID-19 των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία και την αγανάκτηση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους για την ολιγωρία του υπουργείου και για την καθυστέρηση της έναρξης των εμβολιασμών έναντι της COVID-19.
Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού παρατείνεται για τουλάχιστον 1,5 μήνα ακόμη, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από Διαβήτη ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και θα έπρεπε να τους έχει, ήδη, δοθεί προτεραιότητα!
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 ότι ο εμβολιασμός της Ομάδας Β των ευπαθών ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, θα πραγματοποιηθεί στους μήνες Μάιο – Ιούνιο, ταυτόχρονα με συγκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και τον γενικό πληθυσμό.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, ερωτώμενος από δημοσιογράφο τηλεοπτικής ενημερωτικής εκπομπής για τον χρόνο που θα εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «θα ολοκληρώσουμε και τα υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, την Ομάδα Β, και αμέσως μετά είναι ο γενικός πληθυσμός εντός Μαΐου και Ιουνίου».
Τελικά, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ρωτάει και αυτή με τη σειρά της στην επιστολή της: «Πότε επιτέλους θα εμβολιαστούν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη;».
Και προσθέτει: «Πώς είναι δυνατόν, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα αναφερόταν πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, ξαφνικά ο εμβολιασμός της Ομάδας Β, στην οποία συγκαταλέγεται και ο Σακχαρώδης Διαβήτης, να μετατίθεται στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου;
»Για ακόμη μία φορά διαπιστώνουμε ότι αγνοείτε συστηματικά τους κινδύνους που ελλοχεύει η νόσηση από τον SARS-CoV-2 στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.
»Είναι ολοφάνερο, πλέον, πως όλοι εμείς οι πάσχοντες είμαστε αόρατοι για εσάς και το υπουργείο σας και η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ολιγωρία, την απουσία της απαιτούμενης πρόνοιας και την υιοθέτηση νομοθετικών διατάξεων που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας και κατ’ επέκταση και την ίδια μας τη ζωή!
»Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, απαιτεί και διεκδικεί την προστασία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη έναντι της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. Δυστυχώς όμως, όλο αυτό το διάστημα, τόσο εμείς, όσο και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, που αποτελεί τον πλέον αρμόδιο Επιστημονικό Φορέα που άπτεται του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, αγνοούμαστε προκλητικά από το υπουργείο και παραμένουμε, χωρίς καμιά σχεδόν μέριμνα, απροστάτευτοι απέναντι στον επικίνδυνο και θανατηφόρο ιό.
»Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, όταν οι μελέτες, για τις οποίες επανειλημμένα έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας, δείχνουν ότι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αντιμετωπίζουν έως και τριπλάσιο κίνδυνο σοβαρής έκβασης της λοίμωξης COVID-19 και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και θανάτου σε ποσοστό 60 – 100%!
»Μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό τοπίο το οποίο έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, η ένταξη των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και η προτεραιοποίησή τους στον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 ουσιαστικά μένουν μόνο στα λόγια, όπως αποδεικνύεται μέσα από τις αποφάσεις σας, που τους κατατάσσουν στους τελευταίους και καταϊδρωμένους πολίτες που θα εμβολιαστούν, σε αντίφαση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που χαρακτηρίζει όλους εμάς τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη ως ευπαθή ομάδα αυξημένου κινδύνου!».
Και καταλήγει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή της απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας: «Θα πρέπει επιτέλους να επιδείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό, να ενεργήσετε υπεύθυνα και να προστατέψετε τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας επανακαθορίζοντας τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, που θα αποτελέσει την ασπίδα προστασίας τους έναντι του νέου κορωνοϊού και των επικίνδυνων συνεπειών του. Στην ενέργεια αυτή συμφωνεί, όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που ενέταξε τους πάσχοντες από Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου».