Skip to main content

Ανοιχτή επιστολή για το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και στον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα, η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς να δράσουν άμεσα.

Όπως επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ, ενώ έχει ήδη ανοίξει εδώ και αρκετές μέρες η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών τους και εν γένει του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα, οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα τον προγραμματισμό του εμβολιασμού γι’ αυτές τις κοινωνικές ομάδες, με προτεραιοποίηση και ιεράρχηση. Η ΕΣΑμεΑ επανειλημμένα όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ζητήσει τόσο ενημέρωση, ώστε να αποκτήσει ο πληθυσμός εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, όσο και τη δημοσίευση του παραπάνω προγραμματισμού.

Η προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις αλλά και του υποστηρικτικού περιβάλλοντός τους κρίνεται υψίστης σημασίας, δεδομένων και των κοινωνικών παραγόντων αυξημένης έκθεσης στη νόσο COVID-19. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να διασφαλιστεί η δίκαιη και ισότιμη ιεράρχηση των εμβολίων με τη συμπερίληψη των ατόμων από όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και χρονίων παθήσεων αλλά και να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για εκείνες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ακόμα κενά.

Το θέμα εξετάστηκε ερευνήθηκε λεπτομερώς στην πρώτη πανελλαδική έρευνα με θέμα «Στάσεις & Αντιλήψεις των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους για τον Προληπτικό Εμβολιασμό». Σημειώνεται ότι πρόκειται και για την πρώτη ευρωπαϊκή έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι είναι πολύ θετικό ότι ήδη εμβολιάστηκαν τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, ενώ έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ, μετά από ενέργειες της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, την ΠΟΣΓΚΑμεΑ και τους φορείς τους.

Τέλος, υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες που λαμβάνουν ειδοποίηση αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν και να προσέλθουν στα κέντρα εμβολισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιθυμούν να μπουν σε λίστα εμβολιασμού κατ’ οίκον και με αυτόν τον τρόπο δε θα χάνουν την προτεραιότητά τους, όταν ξεκινήσει η κατ’ οίκον διαδικασία εμβολιασμού.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο