Skip to main content

Διαδικτυακή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον Γενικό Γραμματέα Ιωάννη Λυμβαίο και τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της Ε.Γ. Βασίλειο Κούτσιανο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θεσμικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, τα οποία υποβλήθηκαν με υπόμνημα, προκειμένου να εξεταστούν.

Ο κ. Βαρδακαστάνης ανέπτυξε διεξοδικά στην ηγεσία του υπουργείου όλα τα θέματα του υπομνήματος, ώστε να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

  • Η υλοποίηση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που υπάγονται στο πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
  • Ο σχεδιασμός δράσεων του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η προετοιμασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
  • Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός δίκαιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος για τα άτομα με αναπηρία, τους γονείς, τους/τις συζύγους και τα αδέλφια των ατόμων με βαριές αναπηρίες, η μη διακοπή του προνοιακού επιδόματος των παιδιών με αναπηρία όταν λάβουν τη σύνταξη του θανούντος γονέα και η άμεση επίλυση των προβλημάτων αναφορικά με την καταβολή συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.
  • Η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
  • Η άμεση προκήρυξη των θέσεων του νόμου 2643/1998 για τον δημόσιο τομέα που εκκρεμούν και των θέσεων για τους τυφλούς τηλεφωνητές και τους δικηγόρους με αναπηρία.
  • Η ετήσια παράταση των συμβάσεων έκτακτου προσωπικού σε προνοιακούς φορείς και η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, τόσο για το έκτακτο όσο και για το επικουρικό προσωπικό των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.
  • Η παράταση στη θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Φιλανθρωπικών Σωματείων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στον χώρο της αναπηρίας, τουλάχιστον μέχρι τις 30/6/21, εξαιτίας της αδυναμίας διεξαγωγής εκλογών λόγω COVID.

Μετά την παρουσίαση των αιτημάτων της, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει άμεσα διαβούλευση με την ΕΣΑμεΑ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, τόσο στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και στην προετοιμασία του Επιχειρησιακού Προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για την προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τόνισε ότι, άμεση προτεραιότητα του υπουργείου είναι να εξεταστεί το ζήτημα των συντάξεων που εκκρεμούν από τον ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων είναι και οι συντάξεις αναπηρίας, καθώς και ότι έχουν ήδη δοθεί σαφείς κατευθύνσεις από τον ίδιο για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος. Διευκρίνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία και είναι εγκεκριμένες οι πιστώσεις για την άμεση έκδοση της προκήρυξης για τις θέσεις του νόμου 2643/98 που είναι σε εκκρεμότητα. Επίσης, αναφορικά με την υλοποίηση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τόνισε πως θα εξεταστεί το αίτημα της ΕΣΑμεΑ για σύσταση Task Force στο πλαίσιο χάραξης νέας πολιτικής για την εργασία και εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να διαμορφωθεί νέα αντίληψη για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις, μέσω της άρσης υφιστάμενων αντικινήτρων και εμποδίων.

Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, συμπλήρωσε πως ήδη εξετάζεται το ζήτημα της παράτασης του επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, για να θωρακιστούν οι δομές πρόνοιας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και μέσα στο 2021 θα ολοκληρωθεί, η αναβάθμιση και η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ με τις οποίες έρχεται καθημερινά σε επαφή ο πολίτης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, επεσήμανε πως εντός του 2ου τριμήνου του 2021 θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για την αποϊδρυματοποίηση, ενώ το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι το όραμα της κυβέρνησης για την αναπηρία, με σημαντικό εφόδιο τη συνεργασία της πολιτείας με την ΕΣΑμεΑ.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου, τόνισε πως στο πλαίσιο του σχεδιασμού που έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο για να τεθούν σε ισχύ ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης, θα συμπεριληφθεί μέσα στο 2021 και η επικαιροποίηση του Πορίσματος της επιτροπής του άρθρου 11 του νόμου 4387/2016, σε ό,τι αφορά και στις συντάξεις αναπηρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο