Skip to main content

Πέρα από τα κλινικά δεδομένα που καθιστούν πιο ευάλωτους τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη απέναντι στον νέο κορωνοϊό, υπάρχουν και ορισμένοι κοινωνικοί παράγοντες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και οι οποίοι -εμμέσως- επιδεινώνουν τη θέση των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη ή με άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Περιορίστηκαν οι επισκέψεις στους γιατρούς

Πρώτον, παρατηρήθηκε ότι σε σημαντικό ποσοστό οι ίδιοι οι ασθενείς παραμελούν την τακτική επίσκεψη στον ιατρό, στο νοσοκομείο ή σε χώρους πραγματοποίησης εξετάσεων, εξαιτίας του φόβου τους μήπως εκτεθούν στον ιό και μολυνθούν, αναφέρει ο Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan Hospital.

Έγινε πιο δύσκολη η πρόσβαση σε φάρμακα

Πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελεί, επίσης, η δυσκολία της πρόσβασης σε αναλώσιμα και φάρμακα σε περιόδους καραντίνας. Και ακόμη, λόγω της υπερκατανάλωσης που προκαλεί ο πανικός, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε αναλώσιμα και φάρμακα απαραίτητα για την υγεία τους.

Η πανδημία έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον διαβήτη

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Μελιδώνης, τόσο λόγω της αυξημένης προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία που αυξάνουν τον φόρτο εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όσο και λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ανάμεσα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε ως αποτέλεσμα μια σοβαρή ανεπάρκεια έμψυχου δυναμικού, αλλά και μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος στα νοσοκομεία σχεδόν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα μέτρα πρόληψης, όμως, ευτυχώς, παραμένουν τα ίδια

Για την πρόληψη της νόσου COVID-19 οι πάσχοντες από διαβήτη χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής (σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, διαχείριση άγχους) και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους. Φυσικά, τα μέτρα πρόληψης που ισχύουν για τον γενικότερο πληθυσμό (χρήση μάσκας, συστηματικός καθαρισμός των χεριών, τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων, συστηματική απολύμανση συχνά χρησιμοποιούμενων επιφανειών και αντικειμένων) έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην περίπτωση των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη.

Υγεία… εξ’ αποστάσεως

Ειδικά για έναν άνθρωπο με διαβήτη είναι σημαντικό κατά την περίοδο της πανδημίας να περιορίσει τις συναναστροφές του, να εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα της τηλεϊατρικής (στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό) και να αποφεύγει μη επείγουσες ιατρικές επισκέψεις, χωρίς φυσικά να αμελεί την υγεία του, συμβουλεύει ο κ. Μελιδώνης.

Σταθερός ο στόχος για καλό γλυκαιμικό έλεγχο

Είναι επίσης υψίστης σημασίας να φροντίσει να διατηρεί έναν καλό γλυκαιμικό έλεγχο καθώς, όπως έχει ήδη αναφερθεί, κάτι τέτοιο προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την εμφάνιση σοβαρής νόσου σε περίπτωση μόλυνσης.

Τηρήθηκε ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Εξίσου σημαντικός είναι ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου και του ιού της γρίπης, και η καλή ρύθμιση τυχόν άλλων υποκείμενων νοσημάτων που ενδέχεται να συνυπάρχουν. Κάτι που ευτυχώς συνέβη κατά την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο. Φυσικά, απαραίτητος κρίνεται και ο εμβολιασμός έναντι του ιού SARS-CoV-2, τώρα που τα εμβόλια αρχίζουν να καθίστανται διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Αναδημοσίευση του άρθρου του κ. Ανδρέα Μελιδώνη από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο