Skip to main content

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), μαζί με 18 ακόμη οργανισμούς, έστειλε επιστολή στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC) με την οποία παροτρύνουν να προχωρήσει στην ταξινόμηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό.

Στις 12 Ιανουαρίου, το CDC συνέστησε τον εμβολιασμό όλων των Αμερικανών άνω των 65 ετών και εκείνων με υποκείμενες καταστάσεις υγείας που είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19.

Επί του παρόντος, ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνεται μεταξύ 12 ιατρικών καταστάσεων οι οποίες εκθέτουν τους ενήλικες «σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19», με τον όρο «σοβαρή νόσηση» να ορίζεται ως «νοσηλεία, εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας, διασωλήνωση ή μηχανική υποστήριξη αναπνοής ή θάνατο».

Από την άλλη πλευρά, ο αυτοάνοσος σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι μεταξύ 11 καταστάσεων για τις οποίες το CDC αναφέρει ότι «μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο» για νόσηση από COVID-19, με περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα κατά την τελευταία ενημέρωση στις 23 Δεκεμβρίου 2020.

Οι Πολιτείες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν την ταξινόμηση κινδύνου του CDC όταν προχωρούν στον δικό τους εμβολιαστικό σχεδιασμό. Όπως αναφέρει η ADA στην επιστολή της, που εστάλη στο CDC στις 13 Ιανουαρίου, εγείρεται μία προφανής ανησυχία για τα περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη τύπου 1 εξαιτίας της πιθανής αργοπορίας εμβολιασμού τους σε σχέση με άλλους που αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο.

Όλοι οι εκπρόσωποι του Διαβήτη της Αμερικής, μεταξύ των οποίων οι Endocrine Society, American Association of Clinical Endocrinology, Pediatric Endocrine Society, Association of Diabetes Care & Education Specialists και το JDRF περιλαμβάνονται στις ενώσεις και τους οργανισμούς που, μεταξύ άλλων, συνυπέγραψαν την επιστολή της ADA προς το CDC.

Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν εξίσου υψηλό κίνδυνο με τα άτομα με διαβήτη τύπου 2

Παρόλο που η ADA αναγνωρίζει ότι «τα πρώιμα δεδομένα δεν παρείχαν τόσο μεγάλη σαφήνεια σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο», αναφέρει στην επιστολή της ότι έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία, τα οποία «αποδεικνύουν  πειστικά ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης της COVID-19 υπερδιπλασιάζεται σε άτομα με διαβήτη τύπου 1».

Η ADA αναφέρει μελέτη σύμφωνα με την οποία τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 «έχουν 3,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, είναι 3,9 φορές πιο πιθανό να νοσηλευτούν με COVID-19 και έχουν τριπλάσια αύξηση της θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν διαβήτη τύπου 1».

Αυτοί οι κίνδυνοι, σημειώνουν, είναι συγκρίσιμοι με τον αυξημένο κίνδυνο που διαπιστώθηκε για εκείνους με διαβήτη τύπου 2, όπως φαίνεται σε μια τρίτη μελέτη από τη Σκωτία, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Ερωτηθείς για σχόλιο, ο εκπρόσωπος του CDC Kirsten Nordlund είπε στο Medscape Medical News ότι «αυτή η λίστα είναι ένα “ζωντανό” έγγραφο που θα ενημερώνεται περιοδικά από το CDC και θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα καθώς εξελίσσεται η επιστήμη».

Επιπλέον, ο Nordlund ανέφερε ότι «οι αποφάσεις για μετάβαση σε επόμενες φάσεις θα πρέπει να εξαρτώνται από την προσφορά, τη ζήτηση, τη δίκαιη διανομή εμβολίων και το τοπικό, πολιτειακό ή εδαφικό πλαίσιο» και σημείωσε ότι «οι σταδιακές συστάσεις εμβολίων δεν είναι περιοριστικές για τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλα τα άτομα σε μία φάση πριν ξεκινήσει η επόμενη φάση. Οι φάσεις ενδέχεται να αλληλεπικαλύπτονται».

Το Τενεσί δίνει ισότιμη προτεραιότητα για τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 για τον εμβολιασμό

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον μία Πολιτεία των ΗΠΑ, το Τενεσί, έχει επικαιροποιήσει τις οδηγίες του και έχει συμπεριλάβει και τους δύο τύπους διαβήτη ως προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19.

Ο παιδο-ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημίου Vanderbilt, Justin M. Gregory, MD, δήλωσε στο Medscape Medical News: «Ήμουν ενθουσιασμένος όταν η Πολιτεία μας επικαιροποίησε τις οδηγίες στις 30 Δεκεμβρίου για να συμπεριλάβει τόσο τον διαβήτη τύπου 1 όσο και τον τύπο 2 στην «κατηγορία υψηλού κινδύνου». Ωστόσο, άλλες Πολιτείες δεν έχουν ακολουθήσει αυτήν την πρωτοβουλία».

Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, σημείωσε ο Justin Gregory, ο οποίος ηγήθηκε σε μια από τις τρεις μελέτες που έδειξαν αυξημένο κίνδυνο COVID-19 σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Πολιτείας απέναντι στα άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Αναδημοσίευση του άρθρου του Miriam E. Tucker στην ιστοσελίδα MedScape.com

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο