Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του νέου υπουργού Εσωτερικών, προέβη στην ενημέρωσή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και άπτονται του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης θέτοντας υπόψη του τις προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επί των συγκεκριμένων ζητημάτων.
Απουσία προστασίας των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στη χώρα μας και με βάση τα τελευταία στοιχεία των επιστημόνων, η χαλαρότητα των γιορτινών ημερών θα εκτοξεύσει για ακόμη μία φορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Δυστυχώς, όμως, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη δεν έτυχαν της προσοχής αρχικά του υπουργείου Υγείας και μετέπειτα του υπουργείου Εσωτερικών με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη να μην αντιμετωπίζονται ως ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, αλλά ως άνθρωποι που δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο!
Με επιστολές της προς το υπουργείο, η καθ’ ύλην αρμόδια επιστημονική εταιρεία, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, έχει, επανειλημμένα, επισημάνει την επικινδυνότητα της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό σε πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και, επιπλέον, πλήθος μελετών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ενδεικτικά και για την ενημέρωσή σας αναφέρουμε ότι βάσει αρκετών μελετών το 60% – 100% των πασχόντων από Διαβήτη που νοσούν από την COVID-19, οδηγούνται σε διασωλήνωση!
Από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε ενημερώσει την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, χωρίς, όμως, δυστυχώς να ακουστεί η φωνή των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά με το τελευταίο ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020, να συνεχίζουν να είναι εντελώς απροστάτευτοι, καθώς σε πολλές των περιπτώσεων, σύμφωνα και με καταγγελίες πασχόντων, δεν τους δίνεται ούτε καν το δικαίωμα της τηλε-εργασίας.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά άμεσα την τροποποίηση του ισχύοντος ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020 με την ένταξη όλων των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε όσους συνοικούν με πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βάσει της γνωμάτευσης του θεράποντα ιατρού. Στην περίπτωση των πασχόντων θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως, στις περιπτώσεις που υπάρχει η δυνατότητα, ενώ σε όσους αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, να δίνεται το δικαίωμα ειδικής άδειας. Στην περίπτωση όσων εργαζομένων συνοικούν με πάσχοντα από Σακχαρώδη Διαβήτη που αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο νόσησης, να δίνεται η δυνατότητα για εργασία back office ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το κοινό.
Σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις της για το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με θέμα: «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) – Αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα».
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ευελπιστεί ότι οι προτάσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί.
Υποστήριξη των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς
Στην αριθ. 41087/5-12-2017 (ΦΕΚ 4249 Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προβλέπεται η δυνατότητα, εφόσον έχουν εγγραφεί στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της αρμοδιότητάς τους παιδιά τα οποία πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, να αιτούνται τη στελέχωσή τους με νοσηλευτές.
Ωστόσο, η σημαντική αυτή διάταξη δεν ακολουθείται πάντα και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν προβλήματα μη εγγραφής παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και την παραμονή του ενός γονέα στον εξωτερικό χώρο του σχολείου ώστε να μπορεί να παρέμβει και να βοηθήσει το παιδί του στη διαχείριση του Διαβήτη κατά την παραμονή του στο σχολείο.
Η κατάσταση αυτή διαταράσσει την ομαλότητα και την καθημερινότητα της κάθε οικογένειας με παιδί που πάσχει και φοιτά σε σχολείο.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά την εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων για την υποστήριξη με νοσηλευτή των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και εγγράφονται σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
Αποκλεισμός παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη από τις παιδικές κατασκηνώσεις καθώς δε διασφαλίζεται η ασφαλής παραμονή τους σε αυτές
Μεγάλο κενό στην υποστήριξη παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη εντοπίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στις παιδικές κατασκηνώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να υποστηρίξει τα παιδιά αυτά κατά την παραμονή τους στην κατασκήνωση. Αυτό ουσιαστικά οδηγεί στον αποκλεισμό των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη από τις κατασκηνώσεις.