Skip to main content

Ποιος είπε ότι η ιατρική είναι μόνο για τους επιστήμονες;

Πολλοί! Η Άννα Ζαγοριανού, όμως, πιστεύει -και το αποδεικνύει- ότι η ιατρική είναι για όλους, ακόμη και για τα μικρά παιδιά!

Τα βίντεο που προετοιμάζει και ανεβάζει στον λογαριασμό της στο You Tube, με τίτλο «Human Nature», απευθύνονται σε όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Άννα Ζαγοριανού μίλησε στον Γλυκό Πλανήτη και στη δημοσιογράφο Μαρία Τριανταφύλλου για το πώς της ήρθε η ιδέα της δημιουργίας αυτών των βίντεο, πόσο χρόνο της παίρνει και γιατί αποφάσισε να γίνει γιατρός.

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις ένα τέτοιου είδους κανάλι στο You Tube;

Οι λόγοι ήταν πολλοί! Ως φοιτήτρια συχνά χρειαζόταν να συμβουλευτώ το διαδίκτυο, και ειδικά το YouTube, για πιο απλές ή αναλυτικές επεξηγήσεις κάποιων μαθημάτων. Παρατήρησα, λοιπόν, ότι ενώ υπήρχαν πολλά ξένα κανάλια με μεγάλη ποικιλία θεμάτων, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά. Στο ίδιο διάστημα έκανα κάποια ιδιαίτερα μαθήματα και είδα ότι μου άρεσε πολύ να εξηγώ πράγματα που μου φαίνονται ενδιαφέροντα και να κάνω κι άλλους ανθρώπους να βλέπουν την ομορφιά του οργανισμού η οποία πολλές φορές δε φαίνεται διαβάζοντας μόνο ένα ψυχρό μάθημα. Συν ότι αυτό με βοηθούσε κι εμένα στο να κατανοήσω καλύτερα κάποιες δύσκολες έννοιες και, στην προσπάθειά μου να διδάξω το μάθημα, να βρω απαντήσεις και σε ερωτήματα που ενδεχομένως είχα. Απο κει και πέρα η ιδέα για τη δημιουργία του καναλιού ήρθε αυτόματα!

Πόσος χρόνος απαιτείται για τη δημιουργία ενός βίντεο;

Κατά μέσο όρο μου παίρνει ένα μήνα, αν και εξαρτάται πάντα από το θέμα και από τον ελεύθερο χρόνο μου. Συνήθως τον μεγαλύτερο χρόνο τον παίρνουν τα σκίτσα, αφού κάθε βίντεο αποτελείται περίπου απο 800 εικόνες φτιαγμένες στο χέρι. 

Στοχεύεις μόνο σε μικρές ηλικίες και γι’ αυτό επιλέγεις να χρησιμοποιείς καρτούν;

Όχι απαραίτητα. Αυτόν τον τρόπο τον επέλεξα γιατί προσωπικά είμαι μεγάλη φαν των κινουμένων σχεδίων. Πάρτε για παράδειγμα το «Μια φορά κι έναν καιρό η ζωή» που έπαιζε στην κρατική τηλεόραση. Το καρτούν έχει τη δύναμη να κάνει κατανοητές κάποιες έννοιες, δεδομένου ότι μια (κινούμενη) εικόνα είναι χίλες λέξεις, αλλά και πιο προσιτές, αφού μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον και να εξηγήσει κάποια πράγματα χωρίς καν ο θεατής να καταλάβει ότι έτσι «μελετάει» μια ύλη που διδάσκεται σε πανεπιστήμια. Απλά, αβίαστα και διασκεδαστικά! Και φυσικά αυτό ισχύει τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Τελικά ποιοι σε παρακολουθούν περισσότερο;

Οι ηλικίες που παρακολουθούν το κανάλι είναι από 13 μέχρι 64 ετών, ενώ το “peak” είναι στα 25 με 34 έτη.

Τι σχόλια λαμβάνεις για τα βιντεάκια σου;

Για την ώρα τα σχόλια που λαμβάνω είναι πολύ θετικά! Τα αγαπημένα μου είναι οι απορίες, γιατί αυτό μου δείχνει ότι υπάρχει περιέργεια και ενδιαφέρον γι’ αυτήν την επιστήμη, και φυσικά διάφορα σχόλια από παιδάκια που μου λένε ότι αρχίζει και τους αρέσει η ιατρική και ότι σκέφτονται να προσανατολιστούν προς τις επιστήμες υγείας!

Ποιο βίντεο σε ταλαιπώρησε περισσότερο;

Το πρώτο μέρος του ανοσοποιητικού με διαφορά! Πρόκειται για ένα υπέροχο και πολύ ενδιαφέρον θέμα, αλλά αχανές, το οποίο απαιτούσε πολλές ώρες διαβάσματος για να γίνει τελικά μια απλή περίληψη που αποτέλεσε και το κείμενο για το βίντεο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Αν και είναι πολλά τα θέματα που μου αρέσουν, νομίζω ότι το αγαπημένο μου βίντεο είναι αυτό με τις οφθαλμαπάτες, γιατί είναι πιο ελαφρύ και παρουσιάζει πράγματα που μπορεί ο καθένας να τα δοκιμάσει μόνος του στο σπίτι.

Πώς και αποφάσισες να γίνεις γιατρός; Ήταν κάτι που ήθελες από μικρή ή προέκυψε;

Από μικρή μου άρεσε η ιατρική, αλλά σαν χόμπι. Μου άρεσε να διαβάζω άρθρα, να βλέπω ιατρικές εκπομπές, σειρές κλπ, αλλά ποτέ δεν την είχα σκεφτεί σαν επάγγελμα. Μέχρι τότε ήθελα να ασχοληθώ με την αστροφυσική. Στα 16 μου όμως με μια μικρή αφορμή κατάλαβα σε ποιο από τα δυο είχα μεγαλύτερη κλίση και στην τελική ποιο μου άρεσε περισσότερο ώστε να το κυνηγήσω. 

Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι εκτός δουλειάς και δημιουργίας βίντεο;

Το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου το περνάω ακούγοντας μουσική ή βγαίνοντας με φίλους. Από κει και πέρα μου αρέσει να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την αστρονομία και να διαβάζω διάφορα βιβλία, είτε επιστημονικού περιεχομένου είτε ακόμα και κόμιξ.

Τι θα συμβούλευες τους αναγνώστες μας;

Ο διαβήτης δυστυχώς είναι μια ασθένεια που συχνά μπορεί να είναι ύπουλη, χωρίς έντονα συμπτώματα, και είναι πολύ εύκολο για κάποιον, ειδικά στα πρώτα στάδια, να αγνοήσει τα σημάδια ακόμα κι αν γνωρίζει την ύπαρξη της νόσου και να συνεχίσει τις καθημερινές του συνήθειες χωρίς να προσέχει τη διατροφή του και χωρίς να απευθυνθεί σε κάποιο γιατρό. Ή ακόμα χειρότερα να ακολουθήσει «εναλλακτικές» μεθόδους, και νομίζοντας ότι έτσι βοηθάει τον εαυτό του, να μείνει χωρίς τη σωστή θεραπεία και να βάλει την υγεία του ή ακόμα και τη ζωή του σε κίνδυνο. Αυτό που έχω να δώσω, λοιπόν, σαν συμβουλή είναι οι ασθενείς να απευθύνονται στον γιατρό τους αμέσως μόλις υποψιαστούν ότι κάτι δεν πάει καλά και να ακολουθούν πάντα τη θεραπεία που τους δίνει, ακόμα κι αν νιώθουν καλά ή νομίζουν ότι δεν τη χρειάζονται. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η υγεία μας είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο και πρέπει να την προσέχουμε σαν τα μάτια μας!

Απολαύστε εδώ το εκπληκτικό βίντεό της με τίτλο: «Πάγκρεας και Διαβήτης»

Περισσότερα βίντεο της Άννας Ζαγοριανού μπορείτε να δείτε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο