Skip to main content

Επιστολή με θέμα: «Άμεση τροποποίηση του ΦΕΚ 4011 Β’/2020 και ένταξη όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες χωρίς αντιεπιστημονικές προϋποθέσεις!» απέστειλε στα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020 που αφορά τον επανακαθορισμό των ομάδων αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκάλεσε για ακόμη μια φορά έκπληξη σε όλους τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη και η δημοσίευσή της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι πρόθεση των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας η λήψη μέτρων για την προστασία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, επισημαίνει στην επιστολή που απέστειλε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Όπως τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ΦΕΚ όχι μόνο διατηρείται ο αντιεπιστημονικός όρος «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» και τα ασαφή κριτήρια που τέθηκαν σε προηγούμενα ΦΕΚ, αλλά παράλληλα στερείται, βάσει αυτού, η δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη να ενταχθεί στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μία ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών!

Από την αρχή της πανδημίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, χωρίς ποτέ να εισακουστεί ούτε η ίδια, αλλά ούτε και η αρμόδια Επιστημονική Εταιρεία, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η οποία απέστειλε τις επιστημονικές της θέσεις σχετικά με την ανάγκη προστασίας των πασχόντων από Διαβήτη.

«Είναι προφανές ότι αγνοείτε συστηματικά τα αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι η νόσος COVID-19 προκαλεί την εμφάνιση κετονών στον οργανισμό με αποτέλεσμα την κετοξέωση, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη, με τους μελετητές να σημειώνουν ότι η κέτωση αυξάνει τις ημέρες νοσηλείας και τη θνητότητα», επισημαίνει με αγανάκτηση στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα των παραπάνω μελετών, όπως έγινε γνωστό, ήταν η αφορμή για τη δημιουργία ομάδας επιστημόνων διεθνούς κύρους, οι οποίοι αφενός θα εξετάσουν την πιθανότητα πρόκλησης Σακχαρώδη Διαβήτη σε μη πάσχοντες και αφετέρου θα διερευνήσουν τις συνέπειες της νόσησης από κορωνοϊό σε ήδη πάσχοντες από Διαβήτη.

»Σε πρόσφατη ελληνική μελέτη που έχει δημοσιευτεί σε έγκριτο περιοδικό, αναφέρεται ότι «η σχέση μεταξύ COVID-19 και Σακχαρώδη Διαβήτη έχει περιγραφεί ως «η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο πανδημίες», καθώς ο Διαβήτης είναι η πιο κοινή μη μεταδοτική χρόνια νόσος παγκοσμίως και, παράλληλα, είναι μία από τις σημαντικότερες συννοσηρότητες σε ασθενείς με COVID-19. Αν και σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, όπως αναφέρει η μελέτη, παραμένει αμφιλεγόμενο εάν ο Διαβήτης αυξάνει την ευαισθησία στον SARSCoV2, ωστόσο, έχει φανεί ότι είναι μια πολύ διαδεδομένη συννοσηρότητα σε άτομα με COVID-19 συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, αν και είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ο πραγματικός επιπολασμός του Διαβήτη στην περίπτωση της COVID-19 μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος από τον εκτιμώμενο.

»Από την άλλη, όπως αναφέρει η ανωτέρω μελέτη, ο SARS-CoV2 μπορεί να επηρεάσει τον γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, οποιαδήποτε οξεία ασθένεια ή φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα στους πάσχοντες από Διαβήτη. Μάλιστα, μεταξύ 1122 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε 88 νοσοκομεία των ΗΠΑ, περίπου το 40% είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη ή ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

»Για πολλοστή φορά σας επισημαίνουμε ότι και μόνο η υιοθέτηση του όρου «αρρύθμιστος Σακχαρώδης» αντίκειται στα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά δεδομένα, καθώς, σύμφωνα και με τις θέσεις που διατύπωσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (Αρ. Πρωτ.: 1405/19.3.2020 – Αρ. Πρωτ.: 1409/27.3.2020) είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή ή κακή ρύθμιση του Διαβήτη, καθώς η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κανόνα, είναι μέσος όρος γλυκαιμίας τους προηγούμενους 2-3 μήνες και συχνά αδυνατεί να αποκαλύψει την πραγματικότητα (συνεχείς υπεργλυκαιμίες και υπογλυκαιμίες δίνουν φυσιολογικές τιμές γλυκοζυλιωμένης, ενώ η ρύθμιση μπορεί να είναι κάκιστη). Επομένως, η έννοια της «ρύθμισης» του Διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και είναι πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους.

»Σε νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και η οποία διεξήχθη σε 419 νοσοκομεία των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι από τους 3222 νεαρούς πάσχοντες από COVID-19, ηλικίας 18 – 34 ετών, 588 εξ αυτών (ποσοστό 18,2%) έπασχε από Σακχαρώδη Διαβήτη και 94 εξ αυτών (ποσοστό 27,4%) κατέληξε ή χρειάστηκε διασωλήνωση.

»Ως εκ τούτου, αναρωτιόμαστε πραγματικά βάσει ποιών επιστημονικών δεδομένων προχωρήσατε στον επανακαθορισμό των εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, εντάσσοντας τους «αρρύθμιστους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη» σε ομάδα «ενδιάμεσου κινδύνου» που από μόνη της δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, αλλά προϋποθέτει τη συνύπαρξη και άλλων παθήσεων ή ηλικία άνω των 65 ετών.

»Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά την τροποποίηση του νεότερου ΦΕΚ 4011 Β’/18.9.2020 με την ένταξη όλων των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε όσους συνοικούν με πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βάσει της γνωμάτευσης του θεράποντα ιατρού. Στην περίπτωση των πασχόντων θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως σε όσους υπαλλήλους είναι εφικτό αυτό από τη φύση της εργασίας τους, ενώ σε όσους αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, να δίνεται το δικαίωμα ειδικής άδειας. Στην περίπτωση όσων εργαζομένων συνοικούν με πάσχοντα από Σακχαρώδη Διαβήτη που αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο νόσησης, να δίνεται η δυνατότητα για εργασία back office ώστε να αποφεύγεται η επαφή με το κοινό.

»Όλοι εμείς οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη παλεύουμε καθημερινά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη χρόνια πάθησή μας και για να έχει η ζωή μας ποιότητα και υγεία, την οποία δε θα διαπραγματευτούμε σε καμία συνθήκη και συγκυρία!

»Στη δεδομένη χρονική πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, απαιτείται συνολική ευθύνη και λήψη από πλευράς Πολιτείας όλων των απαιτούμενων και απαραίτητων μέτρων για την προστασία των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη».

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο