Skip to main content

Την προστασία και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, στις περιοχές που πλήγηκαν από τον Ιανό, ζητά με επιστολή της από τον Πρωθυπουργό η ΕΣΑμεΑ.

Όπως επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ, είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, είναι οι πρώτοι που θίγονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων κ.ά.

Τα ειδικά και πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, υπαγορεύονται και από το άρθρο 11 «Καταστάσεις κινδύνου και ανθρωπιστικών κρίσεων» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Τα Κράτη Μέρη λαμβάνουν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους από το διεθνές δίκαιο, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των ΑμεΑ σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων ένοπλης σύρραξης, ανθρωπιστικών κρίσεων και την εμφάνιση φυσικών καταστροφών».

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο