Skip to main content

Επιστολή με θέμα: «Λήψη άμεσων προστατευτικών μέτρων για τους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων για το νέο έτος 2020 – 2021 και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός στη συνέντευξη Τύπου στις 1/9/2020, στην οποία παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επανέρχεται στο θέμα της προστασίας των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ή συνοικούν με άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας από τον Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα την Τρίτη 1/9/2020, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι ήδη η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων έχει καταρτίσει τη λίστα των σοβαρών νοσημάτων, σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά που πάσχουν, θα παραμένουν στο σπίτι και θα παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει για ακόμη μία φορά στην υπουργό Παιδείας πως «τα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και θα πρέπει, επιτέλους, η Πολιτεία να μεριμνήσει για την προστασία τους με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό, καθώς τόσο τα ελληνικά, όσο και τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον SARS-CoV-2 και στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τονίζουν πως οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου».

Και προσθέτει: «Εκτός από τους μαθητές, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη τόσο για τους σπουδαστές και τους φοιτητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους, σύμφωνα με όσα δηλώσατε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ισχύουν όσα έχουν οριστεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, αλλά και με εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών. Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις αυτές, όπως έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τόσο το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και εσάς, έρχονται σε αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα που ισχύουν παγκοσμίως σχετικά με τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και τον αυξημένο κίνδυνο νόσησης από τη λοίμωξη Covid-19 και της εξέλιξής της.

»Τέλος, και σε συνέχεια της επιστολής της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (Αρ. Πρωτ.: 1049/21.08.2020), σας ενημερώνουμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι έχουν διαπιστωθεί πολλά προβλήματα λόγω της χαμηλής μοριοδότησης που λαμβάνουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αναπηρία και/ή χρόνια πάθηση, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, με το νέο σύστημα προσλήψεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διοριστούν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

»Το νέο σύστημα προσλήψεων, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των νεοδιοριζόμενων να υπηρετήσουν για δύο χρόνια στην οργανική τους θέση, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019, έχει φέρει σε απόγνωση τους εκπαιδευτικούς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι διορίζονται ακόμη και σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει Διαβητολογικό Κέντρο ή Ιατρείο, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα της τακτικής παρακολούθησης της σοβαρής αυτής χρόνιας πάθησής τους με σοβαρά επακόλουθα στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και στην πορεία της υγείας τους.

»Στην περίοδο που διανύουμε με τις δύσκολες συγκυρίες στον χώρο της υγείας, η Πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε προσπάθειες που θα προστατέψουν τις πιο ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες. Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε πρόκειται για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, είτε για εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να προστατευτούν ώστε να αποφευχθεί με οποιοδήποτε τρόπο η έκθεσή τους στον κίνδυνο του νέου κορωνοϊού. Ίδια μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί και για όσους συνοικούν με άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Για τον λόγο αυτό αιτούμαστε να δοθεί η δυνατότητα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και παράλληλα για τους εκπαιδευτικούς με Διαβήτη να δίνεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως εργασίας. Ανάλογη πρόβλεψη θα πρέπει να υπάρχει και για όσους συνοικούν με άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

»Επιπλέον, ζητούμε να προβλεφθεί έστω και τώρα ρύθμιση, ώστε κατά τον διορισμό των εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ με χρόνια πάθηση, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, να λαμβάνεται αφενός υπόψη και ο τόπος κατοικίας τους και αφετέρου να μην ισχύει γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς ο χρονικός περιορισμός της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 για απόσπαση ή μετάθεση.

»Επιπλέον, σχετικά με τη διαδικασία του διορισμού, προτείνουμε οι νεοδιόριστοι αλλά και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη να έχουν προτεραιότητα κατά τον διορισμό τους στον νομό όπου θα κληθούν να υπηρετήσουν».

Leave a Reply

Μετάβαση στο περιεχόμενο