Skip to main content

Από φέτος η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο για να μιλήσει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και την καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας, προσεγγίζουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά.

Μέσα από τις ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και από τη διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ των παιδικών/εφηβικών ομάδων εστιάζουμε στην πρόληψη, φιλοδοξώντας να αναδείξουμε τα ίδια τα παιδιά «πρεσβευτές» και πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης.

Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» είναι μια πρωτότυπη προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Μέσα από αυτό το project, στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας και γι’ αυτό επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου για την παρουσίαση της δράσης. Και πρόσθεσε: «Μιλάμε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με απλά, κατανοητά λόγια. Αναλύουμε τον ρόλο και τη σημασία της διατροφής, δίνουμε έμφαση στις ευεργετικές συνέπειες της άσκησης και συζητάμε ανοιχτά για το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τους ανθρώπους που πάσχουν».

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που διοργανώνεται η δράση στην οποία συμμετέχουν 7 ιδιωτικά σχολεία και 4 Αθλητικοί Σύλλογοι. Οι ενημερωτικές ομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ το τελικό τουρνουά μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου στο Eurohoops Dome (Ευρώτα 24, Κηφισιά).

«Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο Διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας» τόνισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Γκόλφω Γεμιστού και πρόσθεσε: «Ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την εμφάνιση του Διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του Διαβήτη και από τον άνθρωπο που πάσχει, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον, όπως είναι και το σχολείο».

«Η στόχευση της Ομοσπονδίας με το Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία είναι μακροπρόθεσμη», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Μαρία Τριανταφύλλου και πρόσθεσε: «Φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να μεταδώσει το μήνυμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά της, η κ. Έλενα Βακάλη, Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας, Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός – Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, πάσχουσα και η ίδια από Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω σοβαρών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής αφορά όλους μας, είτε έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε όχι» τόνισε η κ. Βακάλη και πρόσθεσε: «Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, αλλά και ως ήδη πάσχοντες μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη ρύθμιση απομακρύνοντας τις επώδυνες επιπλοκές του».

Με κεντρικό σύνθημα «Η μπάλα είναι στα χέρια μας….», μιλάμε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με απλά, κατανοητά λόγια. Οι ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία πλαισιώνονται, στην πλειονότητά τους, από ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και είναι επιστήμονες, όπως γιατροί, διαιτολόγοι – διατροφολόγοι, ψυχολόγοι. Με τον τρόπο αυτό, καταρρίπτουμε έμπρακτα κάθε ταμπού και διάκριση τόσο των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και των πολιτών.

Πέρα από την ενημέρωση, η οποία πραγματοποιείται με διαδραστικό και εύληπτο τρόπο για τα παιδιά, πλαισιώνουμε το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» και με παιχνίδι! Ομάδες παιδιών 12 – 16 ετών θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα τουρνουά μπάσκετ όπου όλοι θα κερδίσουν: εμπειρίες, γνώσεις, διασκέδαση.

Μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ή τη σελίδα στο Facebook: Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία  για να ενημερώνεστε διαρκώς για ό,τι συμβαίνει!

Μετάβαση στο περιεχόμενο