Skip to main content

Δράση 2021

B' Περίοδος

8 Νοεμβρίου - 18 Νοεμβρίου

Δράση 2021

Β' Περίοδος

8 Νοεμβρίου - 18 Νοεμβρίου

Diabetes Quiz Academy

Κάνοντας τη γνώση διασκέδαση και τη διασκέδαση γνώση!

Κατέβασε την εφαρμογή Diabetes Quiz Academy και μάθε διασκεδάζοντας!

Κατέβασε την Εφαρμογή!

Άσκηση

Η άσκηση προσφέρει ευεξία, υγεία, μακροβιότητα, καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, καλή διάθεση, παραγωγικότητα, κοινωνικοποίηση, αυτοπεποίθηση.

Ήξερες ότι η άσκηση συμβάλει στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου επιβραδύνοντας τη φυσική γήρανση και κατ’ επέκταση αυξάνοντας τον μέσο όρο ζωής του;

Ο όρος της Άσκησης αναφέρεται σε κάθε σκόπιμη κίνηση του σώματος και φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου, που διενεργείται με τη συμμετοχή μεγάλων ή μικρών μυϊκών ομάδων, με θετικό επακόλουθο την κατανάλωση ενέργειας και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των οργανικών συστημάτων. Σκοπός, λοιπόν, της άσκησης είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης ενός ατόμου, η οποία και επιτυγχάνεται μέσω της επανάληψης και τροποποίησης των κινήσεων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, άσκηση μεσαίας έντασης, διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών για πέντε ημέρες την εβδομάδα ή εντονότερη σωματική άσκηση, τουλάχιστον 20 λεπτών για τρεις ημέρες την εβδομάδα, θα πρέπει να αποτελεί στόχο για τους υγιείς ενήλικες 18 έως 65 ετών.

Είδη άσκησης

Η άσκηση αποτελείται από την αερόβια και την αναερόβια άσκηση.
Η αερόβια άσκηση χαρακτηρίζεται από την καύση οξυγόνου για την εκτέλεση των κινήσεων και από την κατανάλωση υδατανθράκων και λίπους για την παραγωγή ενέργειας. Η εφαρμογή της έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μέγιστης πρόσληψης του οξυγόνου και της αναπνευστικής ικανότητας, τη μείωση του λίπους και του γαλακτικού οξέως στο αίμα, την αύξηση του όγκου παλμού και της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης και τέλος τη μείωση της καρδιακής συχνότητας στην ίδια υπομέγιστη προσπάθεια.

Ήξερες ότι...

  • στην αερόβια άσκηση ανήκουν οι δραστηριότητες όπως το γρήγορο βάδισμα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση κ.ά.;
  • η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου VO2max είναι εξαρτώμενη από την κληρονομικότητα και επηρεάζεται από την ηλικία και το φύλο;
  • έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η αερόβια άσκηση συμβάλει στη μείωση του χρόνιου άγχους (stress) και της κατάθλιψης, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση του ατόμου;

Η αναερόβια άσκηση, η οποία δεν απαιτεί καύση οξυγόνου για την εκτέλεση των κινήσεων και για την παραγωγή ενέργειας, χρησιμοποιεί κυρίως υδατάνθρακες. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής της είναι η ενεργοποίηση του καρδιαγγειακού συστήματος, η βελτίωση της δύναμης και η ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.

Ήξερες ότι η αναερόβια άσκηση περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως ο δρόμος 100 μέτρων (sprint) και η άρση βαρών;

Συμβουλή: Το ιδανικότερο πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να εμπεριέχει και τα δύο είδη, αερόβιας για αύξηση της αντοχής και απώλειας λίπους και αναερόβια για την αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας. 

Ένα σημαντικό κομμάτι της άσκησης αποτελείται από την προθέρμανση, τις διατάσεις και την αποθεραπεία.

Ήξερες ότι η προθέρμανση εφαρμόζεται για την προετοιμασία του σώματος ως προς την ένταση την οποία θα δεχθεί;

Η προθέρμανση αυξάνει την παραγωγή ενέργειας και τη θερμοκρασία των μυών, καθιστώντας τους έτοιμους να δράσουν και ισχυρούς έναντι κάποιου τραυματισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αρθρώσεις, των οποίων το εύρος κίνησης αυξάνεται ενώ  ο καρδιακός μυς οξυγονώνεται και αιματώνεται καλύτερα.

Ήξερες ότι ένα χαλαρό jogging για λίγα λεπτά σε συνδυασμό με ασκήσεις διατάσεων για όλο το σώμα αποτελούν μια απλή πρακτική προθέρμανσης;

Οι διατάσεις είναι ένα σύνολο ασκήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία της προθέρμανσης, με κύρια δράση την προετοιμασία των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων. Χωρίζονται σε ενεργητικές, όπου ένα άτομο τις εκτελεί μόνο του και σε παθητικές κατά τις οποίες η εφαρμογή τους γίνεται από άλλο άτομο.

Ήξερες ότι οι ασκήσεις διατάσεων αποτελούν μέρος τόσο της προθέρμανσης όσο και της αποθεραπείας;

Η αποθεραπεία είναι μια διαδικασία επαναφοράς του ασκούμενου από την ένταση μιας άσκησης σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την πιθανή εφαρμογή ενός πολύ χαλαρού τρεξίματος αλλά κυρίως μέσω των διατάσεων. Στην αποθεραπεία, οι διατάσεις συμβάλουν στη χαλάρωση των μυών και στην απομάκρυνση μεταβολικών προϊόντων. 

Υγεία, ευεξία και άσκηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ως υγεία δεν ορίζεται μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, αλλά η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας.
Παράγοντες γενετικοί και κληρονομικοί καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία ενός ατόμου. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής. Αυτοί αποτελούν τις ονομαζόμενες «κακές συνήθειες» για ένα άτομο και είναι η κακή διατροφή, η απουσία άσκησης, το υπερβολικό και χρόνιο άγχος (stress) και το ασθενές ανοσοποιητικό ως αποτέλεσμα των προηγούμενων.
Σε αντίθεση με τους γενετικούς ή τους κληρονομικούς παράγοντες, οι τελευταίοι δύνανται να τροποποιηθούν προς το καλύτερο με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας ενός ατόμου. Όσο όμως κάτι δεν αλλάζει προς το καλύτερο, οι επιδράσεις των παραγόντων αυτών εγκαθιδρύονται και μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Ήξερες ότι το σώμα και η ψυχή (πνεύμα) κάθε ανθρώπου είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με άρρηκτο και μοναδικό τρόπο; Όταν νοσεί το ένα, είναι άμεσα και έμμεσα επηρεαζόμενο και το άλλο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ευεξίας θεωρεί την ευεξία ως μια διαδικασία επίγνωσης με σκοπό τη δυνατότητα συνειδητών επιλογών προς μια πιο επιτυχημένη ζωή.

Ήξερες ότι σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ως ευεξία ορίζεται ο βαθμός στον οποίο κάποιος αισθάνεται θετικός και ενθουσιώδης για τη ζωή;

Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως η υγεία και η ευεξία ενός ατόμου μπορεί να βελτιωθεί μέχρι ένα σημείο, εφόσον οι εν λόγω «κακές συνήθειες» αλλάξουν, αφού πρώτα αλλάξει και ο τρόπος σκέψης του ίδιου του ατόμου.
 Η άσκηση έχει μεγάλο μερίδιο στην υγεία και ευεξία ενός ατόμου, τόσο στο πλαίσιο της πρόληψης όταν αυτό είναι υγιές, όσο και στο κομμάτι της θεραπείας όταν αυτό νοσεί. Μέσω της άσκησης δίνεται η δυνατότητα σε ένα άτομο να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του, καθώς αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες που έχει, να διαχειριστεί το άγχος (stress) και τον ελεύθερό του χρόνο, αξιοποιώντας τον δημιουργικά και μακριά από οτιδήποτε το αποκόπτει από τη χαρά της ζωής, και τέλος να είναι ανεξάρτητο ως προς την καθημερινή (φυσική) του δραστηριότητα με ισχυρές τις φυσικές του ικανότητες. 

Φυσική Δραστηριότητα

Με τον όρο Φυσική Δραστηριότητα εννοούμε όλες εκείνες τις κινητικές ενέργειες που περιλαμβάνει η καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Δεν αναφέρεται μόνο στην άσκηση η οποία και συμπεριλαμβάνεται σε αυτή, αλλά και σε οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση η οποία καταναλώνει ενέργεια και ενεργοποιεί το μυοσκελετικό σύστημα, όπως συμβαίνει στην εργασία ή σ’ έναν περίπατο.

Ήξερες ότι η τακτική και σταδιακά επιβαρυνόμενη φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή συμβάλουν στην καλή φυσική κατάσταση;

Όσο αυξάνονται καθημερινά η κατανάλωση ενέργειας και η φυσική δραστηριότητα ενός ατόμου, τόσο ενισχύεται και η φυσική του κατάσταση, χωρίς, όμως, αυτό και μόνο να αρκεί και να γίνεται αυτοσκοπός για τη βελτίωσή της.

Ήξερες ότι η φυσική δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία και ενισχύει την υγεία και την ευεξία του ατόμου;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με τη βελτίωση της πνευματικής και ψυχικής υγείας τόσο των ατόμων με σχετικά προβλήματα, όσο και των υγιών ατόμων.

Φυσική Κατάσταση

Ο όρος Φυσική Κατάσταση αναφέρεται στην καλή κατάσταση της υγείας και της ευεξίας ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένου και του καλού επιπέδου λειτουργίας των οργανικών συστημάτων, την ικανότητά του να εκτελεί καθημερινές ασκήσεις με ελεγχόμενο και επιδέξιο τρόπο, χωρίς να καταπονείται υπερβολικά, αλλά και να έχει αποθέματα ενέργειας για ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ήξερες ότι η φυσική κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζεται από τη γενετική του ιδιοσύσταση;

Η φυσική κατάσταση σχετίζεται με την υγεία ενός ανθρώπου και είναι γενετικά εξαρτώμενη, ωστόσο, μπορεί να βελτιωθεί μέσω της σταδιακής επιβάρυνσης. Μικροί, εφικτοί και καθημερινοί στόχοι μπορούν να οδηγήσουν σε μια καλύτερη φυσική κατάσταση με γνώμονα τις παρακάτω βιολογικές παραμέτρους (ικανότητες):
  • Την αερόβια (αντοχή), η οποία εκφράζεται με τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max) και αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη λειτουργικής ικανότητας του οργανισμού. Η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου ενός οργανισμού εξαρτάται από την κληρονομικότητα, την ηλικία και το φύλο.
  • Την αναερόβια (ταχύτητα), η οποία ορίζεται ως την ικανότητα του οργανισμού να παράγει έργο κάτω από την έλλειψη οξυγόνου. Χωρίζεται σε δύο μηχανισμούς, τον αναερόβιο αγαλακτικό και τον αναερόβιο γαλακτικό.
  • Την ευκαμψία, που αναφέρεται στην εκτέλεση των κινήσεων κάθε άρθρωσης σε πλήρες εύρος, η οποία εξαρτάται από την κατάσταση τόσο των αρθρώσεων όσο και των μυών.
  • Τη μυϊκή δύναμη, η οποία αναφέρεται στη μέγιστη δύναμη που μπορεί να παράγει ένας μυς ή μια μυϊκή ομάδα σε συγκεκριμένη ταχύτητα και αντίσταση. Η αξιολόγησή της μπορεί να γίνει με την αντίσταση είτε με στατικό τρόπο, όπου δεν εκτελείται κάποια κίνηση, είτε με δυναμικό τρόπο, όπου εκτελείται κίνηση.

Ήξερες ότι όλες οι φυσικές λειτουργίες και ικανότητες ενός ατόμου τείνουν να μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου;

Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της βιολογικής φθοράς, του περιορισμού της φυσικής δραστηριότητας και της απουσίας της άσκησης.

Συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού:

Αλέξανδρος Σιτσάνης

Γυμναστής

Μετάβαση στο περιεχόμενο