Skip to main content

Δράση 2021

Α' Περίοδος

10 Μαΐου - 20 Ιουνίου

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1: 7 Ιουνίου – 20 Ιουνίου

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: 10 Μαΐου – 30 Μαΐου

Δράση 2021

Α' Περίοδος

10 Μαΐου - 20 Ιουνίου

→ ΣΔ Τύπου 2: 10 Μαΐου – 30 Μαΐου
→ ΣΔ Τύπου 1: 7 Ιουνίου – 20 Ιουνίου

Diabetes Quiz Academy

Κάνοντας τη γνώση διασκέδαση και τη διασκέδαση γνώση!

Κατέβασε την εφαρμογή Diabetes Quiz Academy και μάθε διασκεδάζοντας!

Κατέβασε την Εφαρμογή!

👉 Περιεχόμενο Δράσης 2021 για Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1

Η σημασία της διατροφής στον Σακχαρώδη Διαβήτη

Έχει τελικά σημασία η ποιότητα ή η ποσότητα στις τροφές που καταναλώνουμε;

Στρατηγική θέση στην προάσπιση της υγείας του οργανισμού γενικότερα, του εντέρου ειδικότερα αλλά και σε ό,τι αφορά την πρόληψη εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, παίζουν οι φυτικές ίνες. Χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημά τους να μην πέπτονται, συμβάλλουν στην ελάττωση κινδύνου ανάπτυξης όγκων, δεσμεύουν χρήσιμα συστατικά για τη λειτουργία του σώματος, όπως ανόργανα στοιχεία, ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και επιβραδύνουν την απορρόφηση γλυκόζης.  

Εξαιτίας της επιβράδυνσης απορρόφησης της γλυκόζης, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη μέσω του γλυκαιμικού δείκτη. Πριν όμως, αναλύσουμε τον γλυκαιμικό δείκτη, ας κατανοήσουμε τη διαφοροποίηση εξαιτίας των φυτικών ινών ανάμεσα στα τρόφιμα με σύνθετους και απλούς υδατάνθρακες.

Οι φυτικές ίνες δεν εμπεριέχονται σε μεγάλη ποσότητα έως και καθόλου σε τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες. Αυτοί οι υδατάνθρακες αποτελούνται από απλά σάκχαρα, όπως φρουκτόζη και γλυκόζη, που έχουν απλές χημικές δομές (πχ ζάχαρη, μέλι). Οι απλοί υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται εύκολα και γρήγορα για ενέργεια από το σώμα λόγω της απλής χημικής τους δομής, οδηγώντας σε ταχύτερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και της έκκρισης ινσουλίνης από το πάγκρεας, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, αυτό το γεγονός είναι σημαντικό στην περίπτωση της υπογλυκαιμίας, όπου το σώμα έχει ανάγκη από γρήγορους και εύκολους προς διάσπαση υδατάνθρακες για να αυξηθεί η γλυκόζη στο αίμα. 

Αντίθετα, οι φυτικές ίνες εμπεριέχονται σε τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες και ονομάζονται έτσι επειδή έχουν πιο σύνθετες χημικές δομές. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μικρότερο άμεσο αντίκτυπο στην τιμή της γλυκόζης του αίματος, καθώς αυτή αυξάνεται σταδιακά και αργά. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πολύσπορα προϊόντα, τα όσπρια και τα λαχανικά. 

Ωστόσο, εδώ χρειάζεται να αναφερθεί πως τα φρούτα, αν και έχουν φυτικές ίνες, ειδικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα, συγκαταλέγονται στους απλούς υδατάνθρακες.

Πηγή: Health.harvard.edu

Φτάνοντας στον γλυκαιμικό δείκτη…

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι μια τιμή που αποδίδεται σε τρόφιμα με βάση το πόσο αργά ή πόσο γρήγορα αυτά τα τρόφιμα προκαλούν αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δύο ώρες μετά την κατανάλωσή τους κι αναφέρεται ανά 50 γραμμάρια τροφίμου. Τρόφιμα χαμηλά στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη τείνουν να απελευθερώνουν γλυκόζη αργά και σταθερά. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη γρήγορα. 

Τα τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ τείνουν να προάγουν την απώλεια βάρους, ενώ τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ βοηθούν στην ανάκτηση ενέργειας μετά την άσκηση ή στην αντιστάθμιση της υπογλυκαιμίας. Οι δρομείς μεγάλης απόστασης τείνουν να προτιμούν τροφές με υψηλό ΓΔ, ενώ τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καθημερινότητά τους σε τρόφιμα χαμηλού ΓΔ.

Γιατί;

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 δεν μπορούν να παράγουν επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης. Η ταχύτερη απελευθέρωση γλυκόζης από τρόφιμα υψηλού ΓΔ οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ η αργή και σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης σε τρόφιμα χαμηλής γλυκαιμίας βοηθά στη διατήρηση του καλού ελέγχου της γλυκόζης. Έτσι, τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 έχουν ηπιότερες αυξομειώσεις, γεγονός που τους προστατεύει από τις επιπλοκές του Διαβήτη.

Ο ΓΔ αφορά σε υδατανθρακούχα τρόφιμα διότι τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη ή λίπος βοηθούν το σάκχαρο να έχει πιο αργή άνοδο στο δίωρο. 

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ΓΔ:

 • Επεξεργασία: Κόκκοι που έχουν αλεσθεί και εξευγενιστεί -αφαίρεση του πίτουρου και του μικροβίου- έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ό,τι οι ελάχιστα επεξεργασμένοι κόκκοι (λευκό ψωμί και ψωμί σίκαλης). Επιπλέον, αν ένα φρούτο ή λαχανικό γίνει χυμός, αυτό που καταναλώνεται δεν έχει καθόλου φυτικές ίνες (πχ από τη φλούδα ή τις ίνες του φρούτου) με αποτέλεσμα έναν υψηλότερο ΓΔ.
 • Φυσική μορφή: Οι λεπτόκοκκοι χωνεύονται ταχύτερα από τους αλεσμένους κόκκους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση ολικής αλέσεως σε «ολόκληρη μορφή» όπως το καστανό ρύζι ή η βρώμη μπορεί να είναι πιο υγιεινή από το να τρώει κανείς ψωμί ολικής αλέσεως υψηλής επεξεργασίας.
 • Περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δεν περιέχουν τόσο εύπεπτους υδατάνθρακες. Επομένως, η κατανάλωσή τους επιβραδύνει τον ρυθμό πέψης και προκαλεί μια πιο σταδιακή και χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. 
 • Ωριμότητα: Τα ώριμα φρούτα και λαχανικά τείνουν να έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από ό,τι τα μη ωριμασμένα φρούτα.

Ωστόσο, ο γλυκαιμικός δείκτης λέει μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Αυτό που δε μας λέει είναι πόσο υψηλά θα μπορούσε να φτάσει η γλυκόζη στο αίμα μας όταν τρώμε μία πραγματική μερίδα φαγητού. Για να κατανοήσουμε την πλήρη επίδραση ενός τροφίμου στη γλυκόζη στο αίμα, πρέπει να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα αυτή αυξάνεται στο αίμα όταν τρώμε μια συγκεκριμένη πραγματική μερίδα φαγητού. Υπάρχει ένα ξεχωριστό εργαλείο που ονομάζεται γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο κάνει και τα δύο, γεγονός που μας δίνει μια πιο ακριβή εικόνα του πραγματικού αντίκτυπου ενός φαγητού στο σάκχαρό μας. Το καρπούζι, για παράδειγμα, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (80), αλλά μια μερίδα καρπούζι έχει τόσο λίγους υδατάνθρακες που το γλυκαιμικό φορτίο της είναι μόνο 5. Βέβαια, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, από την άλλη πλευρά, λέει ότι η συνολική ποσότητα υδατανθράκων σε ένα τρόφιμο, παρά ο γλυκαιμικός δείκτης ή το φορτίο της, αποτελεί αποτελεσματικότερη πρόβλεψη του τι θα συμβεί στη γλυκόζη αίματος.

Πηγή: Οδηγός διατροφής για την ρύθμιση του Διαβήτη, ΕΔΕ, 2013, Ιατρικές εκδόσεις «ΖΗΤΑ»

Διατροφικός πίνακας: Τροφή … για σκέψη

Αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία των θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες -φυτικές ίνες-, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες) που αναφέρθηκαν, μπορούμε να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που μας δίνει η διατροφική ετικέτα κι ο διατροφικός πίνακας ενός συσκευασμένου τροφίμου. Η διατροφική ετικέτα αναφέρει ένα προς ένα όλα τα συστατικά που περιέχει το συγκεκριμένο αυτό συσκευασμένο τρόφιμο, ενώ ο διατροφικός πίνακας δίνει πληροφορίες για τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών ανά μερίδα προϊόντος.

Ήξερες ότι σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχουν;

Στο παρακάτω παράδειγμα αναγράφονται τα συστατικά ενός τυχαίου προϊόντος:

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός, 2014, Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Εκτυπώσεις IRIS ΑΕΒΕ

Ήξερες ότι σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο μπορεί να έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με κάποια άλλη γλυκαντική ουσία;

Οι κατασκευαστές τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιούν γλυκαντικά που δεν είναι ζάχαρη, ένας όρος που εφαρμόζεται μόνο στην επιτραπέζια ζάχαρη ή τη σακχαρόζη. Τα γλυκαντικά αυτά είναι στην πραγματικότητα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως σιρόπι αγαύης, γλυκόζη, φρουκτόζη, δεξτρόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σιρόπι ρυζιού/γλυκόζης κ.ά. 

Tip: Ένας τρόπος για να αναγνωρίζετε συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν πολλή ζάχαρη, είναι να αποφεύγετε τρόφιμα που αναφέρουν τη ζάχαρη ως το πρώτο ή δεύτερο συστατικό. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η «ζάχαρη» ως το πρώτο συστατικό, οι κατασκευαστές τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές μορφές ζάχαρης -το καθένα με διαφορετικό όνομα- και να αναφέρουν κάθε ένα ξεχωριστά στην ετικέτα των θρεπτικών συστατικών.

Extra Tip: Όταν οι κατασκευαστές τροφίμων μειώνουν το λίπος σ’ ένα προϊόν, το αντικαθιστούν συχνά με υδατάνθρακες από ζάχαρη και επεξεργασμένο άμυλο. Το σώμα μας χωνεύει αυτούς τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες πολύ γρήγορα, επηρεάζοντας τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα και πιθανώς οδηγώντας σε αύξηση του βάρους μας και/ή σε ασθένεια.

Πού μπορεί να κρυφτεί η ζάχαρη;

Έτοιμα για κατανάλωση δημητριακά πρωινού, μπάρες δημητριακών, βρώμη με πρόσθετα αρωματικά, αρτοσκευάσματα, επιδόρπια γιαουρτιού, έτοιμα dressing σαλάτας και κονσέρβες φρούτων μπορούν να περιέχουν υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, όπως σιρόπι καλαμποκιού, καστανή ζάχαρη, μέλι, σιρόπι καστανής ζάχαρης, δεξτρόζη και φρουκτόζη. Το σώμα μας μεταβολίζει όλα τα παραπάνω με τον ίδιο τρόπο. Δεν κάνει διάκριση μεταξύ «μαύρης ζάχαρης» και «μελιού». Θα ήταν χρήσιμο όταν διαβάζουμε μια ετικέτα, να εντοπίσουμε όλες τις πηγές πρόσθετων σακχάρων, ακόμη και αν δεν αναφέρονται ως τα πρώτα συστατικά. 

Tip: Ανάμεσα σε ένα συσκευασμένο τρόφιμο με προσθήκη ζάχαρης και μια χειροποίητη μπάρα δημητριακών με προσθήκη μελιού, είναι προτιμότερο να προτιμηθεί η χειροποίητη μπάρα εξαιτίας της ποιότητας του μελιού, που μάλιστα αποτελεί και υπερτροφή λόγω των θρεπτικών του συστατικών.

Πηγή: Clipartpanda.com

Πηγή: Clipartpanda.com

Ήξερες ότι ακόμη και σε «γλυκά» συσκευασμένα τρόφιμα προστίθεται αλάτι;

Ακόμη και επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν αλμυρή γεύση -όπως δημητριακά πρωινού- μπορεί να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα νατρίου. Αυτό ακολουθούν οι βιομηχανίες τροφίμων για να βελτιώσουν τη γεύση του τροφίμου αλλά και για να συντηρηθεί το τρόφιμο στην αρχική του κατάσταση. Άλλοι όροι για το αλάτι είναι το γλουταμινικό νάτριο ή φωσφορικό νάτριο.

Τι πληροφορίες παίρνουμε από έναν διατροφικό πίνακα;

 • Στον διατροφικό πίνακα, παίρνουμε πληροφορίες των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες -και φυτικές ίνες ή εδώδιμες ίνες-, πρωτεΐνες, λίπη). Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τον συνδυασμό ενός συσκευασμένου τρόφιμου με ένα άλλο για ένα ολοκληρωμένο γεύμα ή και για την κατάλληλη δόση ινσουλίνης.
 • Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση του πίνακα, είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε το μέγεθος του συσκευασμένου τρόφιμου που θα καταναλώσουμε. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η πρώτη στήλη αναφέρεται στα 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ η δεύτερη στήλη στη μερίδα των 30 γραμμαρίων. Αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα. 
 • Η πρώτη πληροφορία που παίρνουμε είναι η ενέργεια. Αυτή η πληροφορία δεν είναι πάντα χρήσιμη. Μπορεί ένα ανθυγιεινό συσκευασμένο τρόφιμο να έχει λιγότερη ενέργεια από κάποιο υγιεινό συσκευασμένο τρόφιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, το κριτήριο της ενέργειας μπορεί και να οδηγήσει σε λανθασμένη επιλογή. Για παράδειγμα, μια συσκευασία ξηρών καρπών μπορεί να έχει περισσότερη ενέργεια από μία σοκολάτα, όμως οι ξηροί καρποί είναι πιο υγιεινοί και θρεπτικοί για τον οργανισμό μας.
 • Η επόμενη πληροφορία είναι οι πρωτεΐνες. Τα συσκευασμένα τρόφιμα που είναι κατά βάση πρωτεϊνούχα (π.χ. γάλα), θα έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα άλλα (π.χ. φρυγανιές). 
 • Σειρά έχουν οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες μας δίνουν μια πολύ χρήσιμη πληροφορία σε συνεργασία με τις φυτικές ίνες (ή τις εδώδιμες ίνες). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, στη στήλη της μερίδας των 30 γραμμαρίων, βλέπουμε ότι στο προϊόν υπάρχουν 23,4 γραμμάρια υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 7 γραμμάρια είναι σάκχαρα, κοινώς ζάχαρη. Σε αυτήν την κατηγορία, δεν υπάρχει κανόνας, όμως ισχύει το ότι θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο το ποσό των σακχάρων σε σχέση με τους υδατάνθρακες και όσο το δυνατόν πιο αυξημένο το ποσό των φυτικών ινών.
 • Η τελευταία πληροφορία είναι τα λίπη και από αυτά πόσα είναι τα κορεσμένα λίπη. Κι εδώ ακολουθείται το ίδιο σκεπτικό με τους υδατάνθρακες. Βλέπουμε το συνολικό ποσό των λιπών, εδώ 0,39 γραμμάρια και από αυτά, τα 0,12 είναι κορεσμένα. Στο παρόν παράδειγμα, αυτά από μόνα τους είναι αμελητέα ποσότητα. Όμως το σκεπτικό είναι το ίδιο. Από τα συνολικά λιπαρά, θέλουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερο ποσό κορεσμένων λιπαρών.

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός, 2014, Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Εκτυπώσεις IRIS ΑΕΒΕ

Πώς τα μικροθρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον οργανισμό μας;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επηρεάζεται γενικότερα από πολλούς παράγοντες, όπως η ύπαρξη στρες, η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου αλλά βασικό ρόλο παίζει η διατροφή. Η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και τη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων και των αντισωμάτων. Ορισμένα διατροφικά πρότυπα μπορεί να προετοιμάσουν καλύτερα το σώμα για μικροβιακές προσβολές, αλλά τα μεμονωμένα τρόφιμα είναι δύσκολο να προσφέρουν ειδική προστασία. Κάθε στάδιο της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος βασίζεται στην παρουσία πολλών μικροθρεπτικών συστατικών. Παραδείγματα τέτοιων θρεπτικών συστατικών που έχουν αναγνωριστεί ως κρίσιμα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες κ.ά.

Ήξερες τον τρόπο με τον οποίο η βιταμίνη D επιδρά σε ένα άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από την τάση του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα δικά του κύτταρα, τα β-κύτταρα του παγκρέατος. Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν έναν πιθανό ρόλο πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων φαίνεται να εμπλέκεται η βιταμίνη D. Πέρα από τον κεντρικό ρόλο της στη ρύθμιση της ομοιόστασης του ασβεστίου και των οστών, η βιταμίνη D ασκεί δράση στην ανοσία, τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές λειτουργίες καθώς ο υποδοχέας της βιταμίνης D εκφράζεται σχεδόν παντού σε πυρηνικά κύτταρα και πιο συγκεκριμένα στα β-κύτταρα του παγκρέατος και σε ιστούς που ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη, όπως ο σκελετικός μυς, το μυοκάρδιο και ο λιπώδης ιστός.

Πολλές μελέτες επικεντρώθηκαν στη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων του ορού της βιταμίνης D (25 (OH)D3) και των αυτοάνοσων παθήσεων. Στην πραγματικότητα, οι πάσχοντες από αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορού βιταμίνης D σε σύγκριση με τους μη πάσχοντες και πιο επιβαρυμένη νόσο. Επιπλέον, ορισμένοι πολυμορφισμοί του υποδοχέα της βιταμίνης D  έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων παθήσεων.

Συνολικά, πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό ανιχνεύονται σε παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και σχετίζονται σημαντικά με υψηλότερα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και μειωμένο μεταβολικό έλεγχο. Είναι ενδιαφέρον ότι η συμπλήρωση βιταμίνης D μπορεί δυνητικά να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα υποδηλώνοντας καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της ομοιόστασης της γλυκόζης.

Ήξερες ότι…

...η υγεία του γαστρεντερικού μας σωλήνα παίζει μεγάλο ρόλο στον προσδιορισμό των ειδών των μικροβίων που ζουν στο έντερό μας και μας προστατεύουν από λοιμώξεις;

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ωφέλιμων μικροβίων που βρίσκονται στον γαστρεντερικό μας σωλήνα. Επίσης, μια διατροφή γεμάτη με προβιοτικά και πρεβιοτικά τρόφιμα είναι ευεργετική. Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν ζωντανά χρήσιμα βακτήρια και τέτοια είναι: το κεφίρ, το γιαούρτι με ζωντανές ενεργές καλλιέργειες, λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και το λάχανο τουρσί. Από την άλλη, τα πρεβιοτικά είναι ουσίες οι οποίες προέρχονται από τύπους υδατανθράκων (κυρίως ινών) που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αφομοιώσουν. Ωστόσο, αποτελούν τροφή για τα βακτήρια των προβιοτικών τροφίμων, προσφέροντας οφέλη στη χλωρίδα του γαστρεντερικού σωλήνα και περιέχονται στα λαχανικά, τη βρώμη, την μπανάνα, το σκόρδο κ.ά. Επίσης, είναι τόσο σημαντική η υγεία του γαστρεντερικού μας σωλήνα έχοντας υγιή πληθυσμό καλών βακτηρίων, καθώς εκεί παράγονται διάφοροι νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η οποία μεταφέρει το μήνυμα του κορεσμού.

...ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το μαγνήσιο, η βιταμίνη Ε και οι βιταμίνες Β6 και Β12 παίζουν ρόλο τόσο στο ανοσοποιητικό σύστημα όσο και στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη;

 • Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορούν να εντοπιστούν ανάμεσα σε άλλες χρόνιες παθήσεις, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. 
 • Μελέτη έδειξε ότι άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 και έλαβαν θεραπεία με χρώμιο παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, στη γλυκόζη νηστείας και στη γλυκόζη στο δίωρο μετά τη λήψη φαγητού. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση χρωμίου προκάλεσε μικρή μείωση της απαιτούμενης δοσολογίας κάποιων αντιδιαβητικών φαρμάκων. Προσοχή, όμως, καθώς σε υψηλές, όμως, δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. 
 • Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο περιέχεται σε τρόφιμα με φυτικές ίνες, με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Επίσης, τα συμπληρώματα μαγνησίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας, της μεταγευματικής γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 και έχουν και χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Σε μεγάλες ποσότητες, το μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και τέλος, αν και είναι σχετικά μη τοξικό σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, τα άτομα που έχουν κάποια νεφρική δυσλειτουργία, πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
 • Η βιταμίνη Ε λειτουργεί, σύμφωνα με μια μελέτη, κυρίως ως αντιοξειδωτικό και βελτιώνει την ηπατοκυτταρική λειτουργία και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, σε άλλη μελέτη φαίνεται πως μία μακροχρόνια αντιοξειδωτική θεραπεία είναι ευεργετική, καθώς επιβραδύνει την εξέλιξη των επιπλοκών του Διαβήτη. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας (μειώνοντας την ικανότητα του αίματος να σχηματίζει θρόμβους μετά από περικοπή ή τραυματισμό) και σοβαρής αιμορραγίας στον εγκέφαλο (γνωστό ως αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). 
 • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 παρατηρείται σε άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 και λαμβάνουν ως φαρμακευτική αγωγή τη μετφορμίνη, σε άτομα που ακολουθούν vegan ή vegetarian διατροφή ή σε άτομα που κάνουν συχνά νηστεία αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μελέτες δείχνουν πως χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 σχετίζονται με την περιφερική νευροπάθεια, η οποία αποτελεί επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη. Τέλος, μια μελέτη υποδεικνύει πως η ανεπάρκειά της σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη, το οποίο είναι ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπερκατανάλωση πρωτεΐνης: Ωφελεί ή βλάπτει;

Είναι ασφαλής η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης από νεαρά άτομα και νεαρούς αθλούμενους;

Η πρωτεΐνη είναι ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Βοηθά στην οικοδόμηση και επιδιόρθωση μυών, οργάνων και οστών. Επίσης, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι χρήσιμες σε παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι ο υποσιτισμός, η σαρκοπενία κ.ά., και από την άλλη, μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όμως αυτή η απώλεια μπορεί να είναι μόνο βραχυπρόθεσμη. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, η περίσσεια πρωτεΐνης που καταναλώνεται, αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν κάποιος καταναλώνει πάρα πολλές θερμίδες επειδή προσπαθεί να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης.  

Επιπλέον, πολλοί έφηβοι αλλά και ενήλικες (ειδικά αθλητές ή bodybuilders) αυτο-συνταγογραφούν συμπληρώματα πρωτεΐνης και παραβλέπουν τους κινδύνους από τη χρήση τους, κυρίως λόγω λανθασμένων πεποιθήσεων για τη δυνατότητα να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Παρά το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιες καταστάσεις, είναι προφανές ότι ένα πάρα πολύ καλό τρόφιμο θα μπορούσε να είναι άχρηστο ή ακόμη και επιβλαβές για υγιή άτομα όταν υπερκαταναλώνεται. Σύμφωνα με το πρότυπο της υγιεινής διατροφής δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία βάση για σύσταση υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο για υγιείς ενήλικες, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, όπως λόγοι υγείας, ή αφορά επαγγελματίες αθλητές.

Ήξερες ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης:

 • οδηγεί σε κακή ροή αναπνοής, ειδικά εάν περιορίζεται η πρόσληψη υδατανθράκων; Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο σώμα μας σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση που προκαλεί αυτόνομη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κετονών από το σώμα.
 • προκαλεί ανωμαλία στη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα είτε με δυσκοιλιότητα είτε με διάρροια; 
 • οδηγεί σε αφυδάτωση; Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ξεπλένει την περίσσεια αζώτου της πρωτεΐνης με υγρά και νερό. Μάλιστα, μπορεί να μη νιώθουμε παραπάνω διψασμένοι, όμως έχουμε αφυδατωθεί. 
 • μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις; Αυτό μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που είναι πλήρη σε λιπαρά. Αντίθετα, η κατανάλωση πουλερικών, ψαριών και ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο.
 • προκαλούν απώλεια ασβεστίου; Αυτό μερικές φορές σχετίζεται με την οστεοπόρωση και την κακή υγεία των οστών.

Εδώ να διευκρινιστεί πως κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, είναι απαραίτητο να καταναλώνεται μια έξτρα μερίδα πρωτεΐνης εξαιτίας του έντονου ρυθμού ανάπτυξης.

Πηγή: clipart-library.com

Πηγή: simplehappykitchen.com, clipartpanda.com

Ροφήματα και ποτά: Πώς επιδρούν στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα;

Καφές: Πότε είναι ωφέλιμος και πότε όχι;

Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ μέχρι περίπου τα 400 mg μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και του Διαβήτη τύπου 2 και μειώνει την πιθανότητα της νόσησης από Πάρκινσον. O καφές περιέχει διαφορετικές χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, ενώ άλλες μπορεί να έχουν λιγότερο ευεργετική δράση, όπως η καφεΐνη που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, ενδέχεται τα γονίδια να παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό της καφεΐνης και στον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τη μεταβολή της γλυκόζης στο αίμα. Σε αυτήν τη μελέτη, τα άτομα που μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο αργά, εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνα που μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα.  

Από την άλλη, σε μία μελέτη μετα-ανάλυσης φάνηκε πως αν και η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τη γλυκόζη στο αίμα βραχυπρόθεσμα, τα άτομα που καταναλώνουν μια συνηθισμένη ποσότητα καφέ, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με αυτούς που πίνουν πιο περιστασιακά. Και αυτό γιατί βάσει της μελέτης, ουσίες που περιέχονται στον καφέ, όπως είναι οι πολυφαινόλες, και τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, μπορούν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης και του μεταβολισμού της γλυκόζης στο σώμα. 

Πηγή: Hsph.harvard.edu

Επιπλέον, η καφεΐνη ενεργοποιεί την παραγωγή της αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται σε καταστάσεις στρες και βοηθά το σώμα, μέσω της παραγωγής άλλων ορμονών και ουσιών, να ανταποκριθεί στη συνθήκη που το στρεσάρει. Μία από αυτές τις ουσίες είναι το γλυκογόνο, που απελευθερώνεται από το ήπαρ και θρέφει το σώμα για να ανταπεξέλθει στη στρεσογόνα αυτή κατάσταση. Έτσι, τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2, καταναλώνοντας καφέ μπορούν να έχουν ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου εξαιτίας αυτής της διαδικασίας. 

Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει πάντα και μάλιστα,  σε κάθε άτομο είναι διαφορετικά. Για αυτό και χρειάζεται αυτοπαρατήρηση και σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση του σακχάρου, χρειάζεται να μειωθεί η ποσότητα του καφέ ή να προτιμηθεί ο ντεκαφεϊνέ. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν είδη καφέ όπου προστίθενται κι άλλα προϊόντα όπως ζάχαρη, γάλα, σαντιγί, σιρόπι γεύσης για τον γαλλικό καφέ. Αυτά όλα αποδίδουν υδατάνθρακες και θερμίδες οπότε και θα αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τι συμβαίνει με το τσάι;

Το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Η γεύση του τσαγιού ποικίλλει ανάλογα με το πού συλλέγονται τα φύλλα τσαγιού και πώς καλλιεργούνται και επεξεργάζονται. Η ποικιλίες του τσαγιού προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis. Το μαύρο τσάι είναι το πιο δημοφιλές παγκοσμίως, ακολουθούμενο από το πράσινο, το oolong και τέλος το λευκό τσάι. Όλα τα είδη τσαγιού είναι πλούσια σε καφεΐνη, πολυφαινόλες και κατεχίνες. Αυτές οι δύο χημικές ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία ελέγχουν τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που παράγονται στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις που παράγονται στο σώμα μας, μετά την έκθεση του οργανισμού σε συγκεκριμένες εξωτερικές συνθήκες ή παθολογικές καταστάσεις και είναι συνδεδεμένες με την εμφάνιση πρόωρης γήρανσης, αυτοάνοσων νοσημάτων και καρκίνου.

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών τσαγιού καθημερινά φαίνεται να συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και Διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου από την κατανάλωση τσαγιού που είναι πολύ ζεστό (54 – 60° C).  

Τα αφεψήματα δεν παρασκευάζονται από το φυτό Camellia αλλά από αποξηραμένα βότανα, μπαχαρικά, σπόρους, ρίζες ή φύλλα άλλων φυτών. Το τσάι από βότανα που φυσικά δεν περιέχουν καφεΐνη, περιλαμβάνει το χαμομήλι, τη μέντα, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, τον κουρκουμά, το τζίντζερ κ.ά. 

Πηγή: Hsph.harvard.edu

Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι περιέχει περίπου 47 mg καφεΐνης, 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι περιέχει περίπου 28 mg και 1 φλιτζάνι τσάι από βότανα δεν περιέχει καφεΐνη.

Tip: Τα τέσσερα είδη τσαγιού περιέχουν καφεΐνη, οπότε μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως και ο καφές. Ωστόσο, ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι που περιέχει την περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με τα υπόλοιπα, περιέχει τη μισή ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με ένα φλιτζάνι καφέ. 

Extra tip: Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται το ίδιο το φυτό ή τα φύλλα του σε σχέση με τις τυποποιημένες σκόνες.

Η απομυθοποίηση των αθλητικών και ενεργειακών ποτών

Μερικές φορές συγχέονται τα αθλητικά ποτά με τα ενεργειακά ποτά επειδή τα δύο αυτά προϊόντα έχουν παρόμοια σύνθεση. 

Τα αθλητικά ποτά κατά βάση περιέχουν νερό και μέταλλα, όπως κάλιο, ασβέστιο, νάτριο και μαγνήσιο, που διατηρούν την ισορροπία υγρών του σώματος στο σωστό επίπεδο επειδή με τον ιδρώτα υπάρχει απώλεια ηλεκτρολυτών. Επίσης, συχνά περιέχουν υδατάνθρακες με τη μορφή ζάχαρης, καθώς και μερικές φορές πρωτεΐνες, βιταμίνες ή καφεΐνη. 

Από την άλλη, πολλά ενεργειακά ποτά περιέχουν περίπου 200 mg καφεΐνης, ποσότητα ίση με δύο φλιτζάνια καφέ φίλτρου. Περιέχουν και άλλες ουσίες που αυξάνουν την ενέργεια, όπως η ταυρίνη (η ποσότητα ταυρίνης που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη σε μια κανονική διατροφή), οι βιταμίνες Β (μελέτες δείχνουν πως μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και ακόμη και να καταπολεμήσουν καρδιακές παθήσεις, ωστόσο η ποσότητα που εμπεριέχεται σε κάθε ενεργειακό ποτό δεν είναι αρκετή για να έχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα) και βότανα όπως το τζίνσενγκ και το γκουαράνα (παρόμοιο της καφεΐνης). Περιέχουν, επίσης, νερό και ζάχαρη η οποία είναι το κύριο συστατικό των ενεργειακών ποτών. Μάλιστα σε μικρή ποσότητα ενεργειακού ποτού υπάρχει ποσότητα ίση με 2μιση περίπου κουταλιές ζάχαρη. Αυτή η ποσότητα σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης αίματος αλλά και σε αύξηση βάρους.

Πηγή: Hsph.harvard.edu

Επιπλέον, λόγω της ποσότητας ζάχαρης και των διεγερτικών συστατικών που περιέχουν, υπάρχει ανησυχία ότι αυτά τα ποτά μπορεί να μην είναι χρήσιμα, και ακόμη χειρότερα, να είναι επιβλαβή για τους εφήβους και τα άτομα με ορισμένα προβλήματα υγείας. Μπορούν να προκαλέσουν αυξημένο άγχος, επιθετικές συμπεριφορές, κατάχρηση αλκοόλ/τσιγάρου, κακή ποιότητα ύπνου, ενώ παράλληλα μπορεί να είναι υπεύθυνα και για τον ερεθισμό του στομάχου. 

Έρευνα αναφέρει πως αν και η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αντοχή και την απόδοση στα σπορ υψηλής έντασης, αυτή η βελτίωση παρατηρείται κυρίως σε εκπαιδευμένους αθλητές (π.χ. δρομέας ή ποδηλάτης) σε σχέση με τους αθλούμενους. Μάλιστα, η λήψη χαμηλών έως μέτριων δόσεων καφεΐνης επιφέρει την ίδια βελτίωση με τη λήψη υψηλότερων δόσεων. 

Tip: Ορισμένα ενεργειακά ποτά περιέχουν περισσότερα από 500 mg καφεΐνης, αρκετά για να οδηγήσουν σε τοξικότητα καφεΐνης. Το νερό είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική δραστηριότητα.

Προσοχή στη χρήση των αθλητικών και ενεργειακών ποτών. Καλό είναι να απευθυνθείτε σε διατροφολόγο για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: Clipartpanda.com

Κατανάλωση αλκοόλ: Με ποιες προϋποθέσεις κάνει περισσότερο καλό απ’ ότι κακό;

Εάν ένα άτομο πάσχει από Διαβήτη, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση ή πτώση του σακχάρου στο αίμα του, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνει. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως κρασιού, μπορεί να έχει οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία σύμφωνα με κάποιες μελέτες, εφόσον αυτή δεν παρεμβαίνει στον γλυκαιμικό έλεγχο. Οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ (> 3 ποτά την ημέρα ή 21 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και >2 ποτά την ημέρα ή 14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες) που καταναλώνονται σε σταθερή βάση μπορεί να συμβάλλουν στην υπεργλυκαιμία. Μάλιστα, ξεκινώντας με ένα ποτό την ημέρα, έχει αναφερθεί κίνδυνος μειωμένης προσήλωσης στον υγιεινό τρόπο ζωής με την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ. 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στον κίνδυνο υπογλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη;

Παρά τα καρδιαγγειακά οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, η πρόσληψή του μπορεί να θέσει τα άτομα με Διαβήτη που χρησιμοποιούν ινσουλίνη ή τύπους χαπιών που διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, όπως οι σουλφονυλουρίες, σε αυξημένο κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Κάθε αλκοολούχο ποτό διαρκεί περίπου 1-1 ½ ώρα για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία στο ήπαρ. Για όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Εάν αυξηθεί η κατανάλωση σε δύο ποτά, τότε διπλασιάζεται ο χρόνος κινδύνου εκδήλωσης υπογλυκαιμίας σε 2 με 3 ώρες. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτή η υπογλυκαιμία μπορεί να ελεγχθεί όταν κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ, υπάρχει και κατανάλωση λιπαρού φαγητού. Είναι σημαντικό τα άτομα με Διαβήτη να λάβουν εκπαίδευση σχετικά με την αναγνώριση και τη διαχείριση της υπογλυκαιμίας και την πιθανή ανάγκη για συχνότερη παρακολούθηση της γλυκόζης μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: Clipartpanda.com

Ήξερες ότι…

 • η μπύρα και το γλυκό κρασί περιέχουν υδατάνθρακες και μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη στο αίμα;
 • το αλκοόλ διεγείρει την όρεξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική κατανάλωση και μπορεί να επηρεάσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα;
 • τα αλκοολούχα ποτά συχνά έχουν πολλές θερμίδες;
 • το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης;
 • το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει έξαψη, ναυτία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και μειωμένη ικανότητα ομιλίας και μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση ή να καλύψει τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας;

Οι καθημερινοί διατροφικοί προβληματισμοί

Η διατροφική θεραπεία του Διαβήτη αναφέρεται στην υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής και περιλαμβάνει την επιλογή ποιοτικών υδατανθράκων και τον υπολογισμό τους για τη δόση της ινσουλίνης, την κατανάλωση φυτικών ινών και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως επίσης και την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών για την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι γίνεται όμως με το junk φαγητό;

Ό,τι ισχύει για τον γενικό πληθυσμό, ισχύει και για το άτομο που πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη με ίσως αυστηρότερη, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη  συχνότητα κατανάλωσης. Η διατροφική πυραμίδα του Harvard, «επιτρέπει» το junk φαγητό μια φορά τον μήνα σε υγιή άτομα. Στα άτομα με Διαβήτη, καλό είναι, για πρόληψη των επιπλοκών, το διάστημα αυτό να είναι μεγαλύτερο. Ωστόσο, στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης, είναι αποδεκτό να καταναλωθεί junk φαγητό με την προϋπόθεση ότι προτιμάται από το άτομο με Διαβήτη η υγιεινότερη επιλογή και υπάρχει πιο εντατικός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Υπάρχουν τρόφιμα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόφιμα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Από την άλλη, αν κάνει κανείς αναζήτηση στο διαδίκτυο θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν τέτοιου είδους τρόφιμα και είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, τρόφιμα δηλαδή με σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν φυτικές ίνες και τρόφιμα με θρεπτικά λιπαρά οξέα. Αυτά τα τρόφιμα εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, βοηθούν την αργή και σταδιακή αύξηση της γλυκόζης στο δίωρο προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο από τις επιπλοκές του Διαβήτη αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν κορεσμό και χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος.

Πηγή: clipartpanda.com

Πηγή: clipart-library.com

Συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού:

Βασιλική Λαζαρίδου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μετάβαση στο περιεχόμενο