Skip to main content

Κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. με τον Διοικητή και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, Αθανάσιο Ζαμάνη, στις 17 Σεπτεμβρίου 2026. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ζαμάνης ανταποκρίθηκε θετικά σε σημαντικές προτάσεις της Ομοσπονδίας, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόσβασή τους στις σύγχρονες τεχνολογίες και στα απαραίτητα αναλώσιμα, καθώς και τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης της θεραπείας τους.

Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ συμμετείχαν ο Διοικητής και Πρόεδρος του Δ.Σ., Αθανάσιος Ζαμάνης, και ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Σπυρίδων Γούλας.

Την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της και Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δαραμήλας, η Νομική Σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Ντάφη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας, Χριστίνα Σουλιώτη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Βορείου Αιγαίου, Σμαραγδή Μπουλαζέρη, και η Υπεύθυνη Προβολής, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., δημοσιογράφος Σίσσυ Μενεγάτου.

Αποζημίωση των CGM στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αποζημίωση των συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM) για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Ο κ. Ζαμάνης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ότι η διαδικασία θα προχωρήσει σύμφωνα με την πρόταση που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο αριθμός των ατόμων που θα μπορέσουν να καλυφθούν κατά το πρώτο στάδιο θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση που θα διαθέσει το Υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Η πρόταση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. αποσκοπεί στη σταδιακή αποζημίωση των συστημάτων για το σύνολο των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που βρίσκονται σε πλήρη εντατικοποιημένη ινσουλινοθεραπεία.

Παράλληλα, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης πριν από το τέλος του φθινοπώρου, ώστε η αποζημίωση να αρχίσει με την έναρξη του 2027, σύμφωνα και με όσα είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες ταινίες μέτρησης γλυκόζης

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε τις ταινίες μέτρησης γλυκόζης που χορηγούνται παράλληλα με τα συστήματα CGM στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. επανέλαβε το αίτημά της για τη χορήγηση ενός κουτιού ταινιών κάθε μήνα, επισημαίνοντας τη σημασία τους για τον αυτοέλεγχο και την ασφαλή διαχείριση της θεραπείας.

Ο κ. Ζαμάνης αναγνώρισε τη σημασία του αιτήματος και ανέφερε ότι θα εξετάσει με ποιον τρόπο μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες χωρίς χρονικούς περιορισμούς

Η Ομοσπονδία έθεσε επίσης το ζήτημα των χρονικών περιορισμών και των ποινών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 κατά τη μετάβαση ή τη συνέχιση της θεραπείας τους με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι θα εξετάσει την πρόταση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ή εναλλακτική μεθοδολογία, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με Διαβήτη στις νέες τεχνολογίες.

Δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. παρουσίασε την πρότασή της για τη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και τη χρήση αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων.

Η προτεινόμενη διαδικασία αξιολόγησης θα βασίζεται σε σύστημα μοριοδότησης, το οποίο θα συνδέεται με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αξία των προϊόντων.

Ο κ. Ζαμάνης επισήμανε ότι στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η αποζημίωση των καλύτερων δυνατών προϊόντων στις πλέον συμφέρουσες τιμές για τους ασφαλισμένους και τον Οργανισμό.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η δημιουργία της Επιτροπής αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΕΟΠΥΥ, με βασικό συνεργάτη την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικότερα για την τελική μορφή και τον τρόπο λειτουργίας της.

Ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα υλικά Διαβήτη

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού της κατηγορίας Λ4 – Υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη.

Η Ομοσπονδία πρότεινε την ετήσια αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού με βάση τον επιπολασμό του Σακχαρώδους Διαβήτη, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με Διαβήτη και στις εξελίξεις της ιατροτεχνολογίας.

Η πρόταση βρήκε θετική ανταπόκριση από τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανέφερε ότι θα την εξετάσει σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. επανέφερε το πάγιο αίτημά της για τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% στο σύνολο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αναλώσιμων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Το αίτημα έχει ήδη τεθεί από την Ομοσπονδία στον αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτριο Μαρκόπουλο.

Ο κ. Ζαμάνης ανταποκρίθηκε θετικά και ανέφερε ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, σύμφωνα με την πρόταση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νέο ΦΕΚ

Στη συνάντηση εξετάστηκε επίσης το ΦΕΚ 5318/Β΄/28.08.2026, που αφορά τον προσωρινό καθορισμό τιμών αποζημίωσης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και διαβητολογικών υλικών.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. παρουσίασε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις διορθωτικών παρεμβάσεων, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να περιορίζεται η πρόσβαση των ατόμων με Διαβήτη στα αναγκαία προϊόντα και αναλώσιμα.

Συνέχιση της συνεργασίας Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. και ΕΟΠΥΥ

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή διάθεση συνέχισης και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. και του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Ζαμάνης ζήτησε από την Ομοσπονδία να καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της, προκειμένου να εξεταστούν χρόνια προβλήματα και να αναζητηθούν λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., εκπροσωπώντας 29 πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίζει να διεκδικεί την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με Διαβήτη στις σύγχρονες θεραπείες, στις νέες τεχνολογίες και στα απαραίτητα αναλώσιμα.

Ζητούμενο παραμένει η εφαρμογή των δεσμεύσεων και η μετατροπή των προτάσεων σε συγκεκριμένες λύσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Leave a Reply

Close Menu