Ιστορία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Καλωσήρθατε στο Γλυκό Πλανήτη!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της αείμνηστης Κατερίνας Κουλουρίδου στις 31 Μαΐου 1997 από 4 πρωτοπόρους Συλλόγους (Σύλλογος Διαβητικών Πειραιά και Νήσων, Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών, Σύλλογος Διαβητικών Δράμας και Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών & Εφήβων Μαγνησίας).

Είναι μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση αναγνωρισμένη από το ελληνικό κράτος. Ο όρος μη κερδοσκοπική οργάνωση σημαίνει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν αμείβονται και προσφέρουν αποκλειστικά εθελοντική εργασία. Εκλέγονται βάσει του καταστατικού όρου ανά τέσσερα (4) χρόνια από την Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που υλοποιεί η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Αποτελεί το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και σήμερα έχει στη δύναμή της 26 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ – Αρ. Πρωτ.: 1492/23.2.2017) πάνω από 1.000.000 συμπολίτες μας πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ όλα αυτά τα χρόνια δυναμικής και ηχηρής παρουσίας στη χώρα μας προωθεί, αγωνίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην υγεία, την παιδεία, την εργασία. Οι πρωταρχικοί της στόχοι είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η εκπαίδευση τόσο των ατόμων με Διαβήτη και των οικογενειών τους, όσο και του γενικότερου πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΣΤΟΧΟΙ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας είναι πλήρως εναρμονισμένοι και κατευθύνονται από τη διακήρυξη του Αγίου Βικεντίου (Οκτώβριος 1989) και την επέκταση αυτής στο Στρασβούργο (Μάρτιος 2012) και περιλαμβάνουν:

  • Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση της κοινής γνώμης για την πρόληψη.
  • Ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος που συνοδεύει την πάθηση. Στόχος μας είναι ίσες ευκαιρίες για όλους.
  • Ποιοτική εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη τόσο στους γονείς, όσο και στους ίδιους τους πάσχοντες, ανεξαρτήτου ηλικίας.
  • Αύξηση και ορθολογική κατανομή των πόρων που διατίθενται για το Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Προώθηση της έρευνας στην Ελλάδα, ενθάρρυνση και προώθηση των διεθνών συνεργασιών, μεταφορά εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας από τις διεθνείς οργανώσεις με σκοπό την ολοκληρωτική αντιμετώπιση του Διαβήτη.
  • Συστηματική διενέργεια και αξιοποίηση επιδημιολογικών ερευνών για να γίνει εφικτή η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη.
  • Δραστική μείωση των επιπλοκών με συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για το λόγο αυτό.
  • Ελαχιστοποίηση ακρωτηριασμών, όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Ειδική φροντίδα, μέριμνα και στήριξη για τα παιδιά και τους νέους με Διαβήτη.
  • Συνεργασία με γιατρούς από όλη την Ελλάδα, καθώς και με επιστημονικές εταιρείες, όπως την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, την Εταιρεία Παθολογίας Ελλάδος, την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα, τις φαρμακευτικές εταιρίες και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την από κοινού αντιμετώπιση της πάθησης.

 

Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων:

Οι δράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πραγματοποιούνται πάντα με γνώμονα τους πρωταρχικούς στόχους της Ομοσπονδίας για ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση τόσο των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, όσο και του γενικότερου πληθυσμού, για το Σακχαρώδη Διαβήτη, πάθηση η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η μάστιγα της εποχής μας.

Οι δράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται είναι:

  • Το «Διαβητικό» Χωριό, μία πρωτότυπη εκδήλωση, η οποία με τη μορφή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα ήταν μοναδική στον κόσμο. Το «Διαβητικό» Χωριό πραγματοποιούνταν μέχρι και το 2017 και επισκέφτηκε έξι πόλεις σε όλη την Ελλάδα: στην Αθήνα το 2011 στο Πεδίον του Άρεως, στον Πειραιά το 2012 στην πλατεία Κοραή, στη Θεσσαλονίκη το 2013 στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Δράμα το 2014 στην πλατεία Ελευθερίας, στην Πάτρα το 2015 στην πλατεία Γεωργίου Α’, στα Χανιά το 2016 στην πλατεία Αγοράς και επέστρεψε στην Αθήνα ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο το 2017 στην πλατεία Κοτζιά.

Η μορφή της εκδήλωσης περιελάμβανε θεματικές «γειτονιές» (ειδικά διαμορφωμένες τέντες που στήνονταν στο χώρο της πλατείας) οι οποίες ήταν: ο Παιδότοπος, ο Αυτοέλεγχος, η Διατροφή, οι Εξειδικευμένες Εξετάσεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη, η Διαδραστική Εκπαίδευση και οι Γυμναστικές Δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνταν στην εξέδρα, που στηνόταν για το λόγο αυτό στο χώρο της πλατείας. Μία ημέρα πριν πραγματοποιούνταν μέχρι και το 2016 ειδικά workshops για την εκπαίδευση των ατόμων με Διαβήτη, τα οποία από το 2017 μεταφέρθηκαν στο χώρο της πλατείας σε ειδικά διαμορφωμένη τέντα, ενώ από το 2016 πραγματοποιήθηκε, πιλοτικά για πρώτη φορά, σεμινάριο για την εκπαίδευση των επαγγελματικών Υγείας σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 2017 η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την έναρξη του «Διαβητικού» Χωριού.

  • Το περιοδικό «Γλυκιά Ζωή», το οποίο εκδίδεται από ιδρύσεως της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και περιλαμβάνει μία σειρά ενημερωτικών και επιστημονικών άρθρων που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη, ενώ μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για τη δραστηριότητα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και των Συλλόγων μελών της. Μέχρι και το 2016 το περιοδικό κυκλοφορούσε ανά δίμηνο. Από το 2017, λόγω των δεδομένων δύσκολων οικονομικών συγκυριών, το περιοδικό κυκλοφορεί ανά τρίμηνο. Το περιοδικό λαμβάνουν δωρεάν στα γραφεία τους όλα τα Σωματεία – Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας μας, διανέμεται σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, στα Διαβητολογικά Κέντρα/Ιατρεία και Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, σε Επιστημονικές Εταιρείες, σε Υπουργεία, στον ΕΟΠΥΥ, σε φαρμακεία, ενώ το λαμβάνουν και ιδιωτικά γιατροί και άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη απ’ όλη την Ελλάδα.
  • Το πρόγραμμα «Εκπαιδευτικά Μαθήματα για το Σακχαρώδη Διαβήτη», το οποίο υλοποιήθηκε το 2015 και το 2016 με την Επιστημονική Υποστήριξη και Επιμέλεια της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ), βάσει της σύμβασης που έχουμε υπογράψει, αλλά και τη συμμετοχή των τοπικών επαγγελματιών Υγείας. Επισκεφθήκαμε τις πόλεις Δράμα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κιλκίς, Κομοτηνή, Πάτρα, Πειραιά, Χανιά. Με αλλεπάλληλες επισκέψεις στην κάθε πόλη καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε περισσότερους από 750 ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη πάνω σε θέματα όπως: τι είναι Σακχαρώδης Διαβήτης, τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται η υπο- και η υπεργλυκαιμία, ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη, διαχείριση ειδικών καταστάσεων, όπως ιώσεις, έμμηνος ρύση, ταξίδια κλπ.
  • Την παρούσα ιστοσελίδα, «glikos-planitis.gr», και τη σελίδα στο Facebook: «Γλυκός Πλανήτης – ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ», προκειμένου να ενημερώνει άμεσα για κάθε τι που αφορά το Σακχαρώδη Διαβήτη και να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με ανθρώπους που πάσχουν όπου κι αν βρίσκονται.

 

Παράλληλα, στις δράσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συμπεριλαμβάνονται και:

  • Η οργάνωση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, ημερίδων, διαλέξεων, σεμιναρίων με στόχο την ενημέρωση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη για σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, σωστή ρύθμιση, πρόληψη των επιπλοκών, ψυχολογική στήριξη.
  • Η έκδοση έντυπου υλικού, όπως «Διαβήτης και όραση», «Διαβήτης και δικαιώματα», «Σακχαρώδης Διαβήτης: Ας ζήσουμε μαζί του χωρίς ενοχές», «Μαθαίνω για το Διαβήτη», «Διαβήτης και έξυπνες ιδέες στη διατροφή».
  • Η οργάνωση ενημερωτικών εκστρατειών – συμμετοχή σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.
  • Η οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στην περιφέρεια (Έβρο, Κρήτη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη κλπ).
  • Η συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας που ασχολείται με το Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του – Συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.
  • H οργάνωση Πανελληνίων Συνεδρίων.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνεχίζει να αγωνίζεται και θα αγωνίζεται διεκδικώντας τα δικαιώματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ παράλληλα θα προσπαθεί να υλοποιεί δράσεις που σκοπό έχουν να κάνουν γνωστό σε όλους τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, το τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, να καταπολεμήσουν το στίγμα και το ταμπού που συνοδεύει την πάθηση, κυρίως στον εκπαιδευτικό και εργασιακό χώρο, όπως επίσης και να βοηθήσει, μαζί με τις επιστημονικές εταιρείες και καταξιωμένους επιστήμονες, στην εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους για τη σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησής μας.

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...