Επιστολή με θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με την έναρξη εγγραφών εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις» απέστειλε στην υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι εγγραφές των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2020. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τις εγγραφές των υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και εισάγονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων των εισακτέων.

Η υποβολή μηχανογραφικού της ανωτέρω κατηγορίας υποψηφίων, στις οποίες εντάσσονται και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 και ακόμη και μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των υποψηφίων από σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Δυστυχώς, κάθε χρόνο οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης κατηγορίας εγγράφονται σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα από τους υπόλοιπους φοιτητές και μάλιστα πολλές φορές αφού έχει ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή, εκτός από την παράταση της αγωνίας των υποψηφίων, δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα, τα οποία, στη συγκεκριμένη περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, είναι ακόμη πιο έντονα, ενώ έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις διακριτικών και ρατσιστικών συμπεριφορών.

»Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από εσάς οι υποψήφιοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, στη βάση της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης, να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση τουλάχιστον πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους και να μην έρχονται «τελευταίοι και καταϊδρωμένοι» και σε κάποιες περιπτώσεις δακτυλοδεικτούμενοι.

»Οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αντιμετωπίζουν μία δύσκολη καθημερινότητα και παλεύουν καθημερινά για την υγεία και τη ζωή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνεται σε αυτούς τους υποψηφίους η δυνατότητα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις και σε ποσοστό 5% του αριθμού των εισακτέων.

»Η Πολιτεία οφείλει να προστατέψει αυτούς τους υποψηφίους, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και μόρφωσης, χωρίς να δημιουργεί, άνευ πρόθεσης θέλουμε να πιστεύουμε, συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα διάκρισής τους από τους υπόλοιπους φοιτητές».

Διαβάστε την επιστολή εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...