Έφτασε η ώρα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον. Όμως, γιατρέ, εγώ ποιο εμβόλιο να κάνω;, αναρωτιούνται αρκετοί αυτήν την περίοδο.
Αρχικά να τονίσω ότι:
- αυτά τα εμβόλια είναι μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί να κάνει αυτά τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Πρέπει λοιπόν να έχει κάνει τουλάχιστον δύο (2) δόσεις του αρχικού εμβολίου
- περιέχουν μέσα διαφορετικά «κομμάτια» mRNA από διαφορετικά στελέχη (παλαιότερα, για παράδειγμα, Δέλτα και καινούργια, για παράδειγμα, Όμικρον)
Ποιο εμβόλιο να κάνω;
Αν δεν έχω νοσήσει καθόλου και είμαι πλήρως εμβολιασμένος, προσωπικά, μια και φτάσαμε ένα βήμα πριν τα εμβόλια για τα τωρινά στελέχη (Ο4, Ο5) θα περίμενα να κάνω αυτό το νέο εμβόλιο με τα στελέχη που δημιουργούν τα προβλήματα αυτές τις ημέρες. Αν όμως κάποιος έχει νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο, επειδή το πιθανότερο είναι να έχει μολυνθεί με το Ο5 (ή έστω Ο4), αφού κλείσει 4 μήνες από τη νόσηση, να εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο για τις παραλλαγές Ο1, Ο2, ώστε να αποκτήσει ανοσία για όλα τα στελέχη Όμικρον.
Αν πάλι κάποιος έχει νοσήσει από Φεβρουάριο – Μάρτιο μέχρι Μάιο – Ιούνιο, επειδή το πιθανότερο είναι ότι είχε μολυνθεί με τα Ο1 ή Ο2 και βέβαια πλέον έχουν παρέλθει οι 3-4 μήνες (και δεν έχει κάνει πρόσφατα άλλη δόση εμβολίου για κορωνοϊό), τότε να περιμένει ώστε να εμβολιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου με το επικαιροποιημένο για τις τρέχουσες παραλλαγές Ο5 και Ο4.
Κι αν γιατρέ μου δεν ισχύουν απόλυτα αυτά και ενώ νομίζω ότι αρρώστησα από Ο5, τελικά ήταν πιο παλιό στέλεχος, τότε τι γίνεται;
Μην ανησυχείτε, κανένα πρόβλημα. Οι συστάσεις μας είναι για να έχουμε το μέγιστο όφελος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα εμβόλιο, όποιο κι αν είναι αυτό, δε θα έχει επίδραση σε όλα τα πιθανά στελέχη του κορωνοϊού. Κανένα εμβόλιο δε χάνεται. Έχει φανεί από τις μελέτες ότι, κάνοντας για παράδειγμα τώρα το επικαιροποιημένο για τις Ο1, Ο2, δημιουργείς μια ιδιαίτερα αποτελεσματική ανοσία γι’ αυτά τα στελέχη, όπως και για τα παλαιότερα αρχικά και επιπλέον, δημιουργεί καλή και επιτυχημένη ανοσία για κάθε παραλλαγή της Όμικρον. Ίσως όχι την τέλεια, αλλά σίγουρα σε πολύ καλό βαθμό ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη προστασία!
Εμπρός λοιπόν, ο καιρός των νέων δόσεων έφτασε. Ιδίως οι άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα, μην αφήσετε την υγεία σας στο έλεος της μοίρας. Τον Νοέμβριο αναμένεται πιθανή έξαρση των μολύνσεων COVID. Ας είμαστε θωρακισμένοι.
Και πριν τελειώσω. Αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα, φαίνεται ότι μετά από δύο χρόνια ύφεσης, θα μας επισκεφτεί ξανά και η γρίπη. Η νοσηρότητα στο νότιο ημισφαίριο μάς αποκάλυψε ότι η γρίπη θα δείξει τα δόντια της. Ήδη στη χώρα μας, από 1 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου, ενώ πέρσι είχαμε 0 περιστατικά γρίπης και πρόπερσι μόνο καμιά 30ριά, φέτος είχαμε ήδη 174 κρούσματα γρίπης, κυρίως Η3Ν2, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες!
Επομένως, μην αμελήσετε και τον αντιγριπικό εμβολιασμό και μάλιστα γρήγορα χωρίς αναμονή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος φόβου ή σκέψεων για τη συγχορήγηση και του αντιγριπικού και του επικαιροποιημένου εμβολίου για τον κορωνοϊό, ακόμα και μαζί την ίδια ημέρα! Θωρακιστείτε!
Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας