Skip to main content

Ελάτε τώρα, ας κοιταχτούμε στα μάτια και ας πούμε όλη την (πικρή) αλήθεια. Για άλλη μια φορά πέσαμε με τα μούτρα στο φαγητό σαν να μην υπάρχει αύριο. Ξεχάσαμε όσα είχαμε πει πέρσι και επαναλάβαμε τα ίδια. Δεν τα λέω όμως λάθη. Επαναλάβαμε τις ανθρώπινές μας αδυναμίες. Είναι δύσκολο αυτές τις μέρες, μαζί με φίλους ή στα χωριά με συγγενείς να φτιάχνουν όλων των ειδών τα καλούδια, πίτες, μεζεκλίκια και ξεχασμένες συνταγές, να πρέπει εσύ να κανείς τον άγιο. Για σκέψου να ξυπνάς το πρωί και το σπίτι να μοσχοβολά λουκουμάδες αχνιστούς που ξεχειλίζουν μέλι με καρύδια και κανέλα … Και οι παραδοσιακές γιαγιάδες δεν ξέρουν από υγιεινές συνταγές ούτε νοιάζονται για λιπαρά και θερμίδες. Έτσι κι εσύ προδίδεις τις υποσχέσεις σου και ως άλλος Ιούδας πουλάς την ηθική σου για 30 χρυσαφένιους λουκουμάδες (και ουχί αργύρια) πιστεύοντας για συγχώρεση στη μετά Πάσχα ζωή. Γι’ αυτό λοιπόν Σούζυ, άσε τα «δεν έφαγα σου λέω» και τα «πρόσεχα» τι «σαβούρωνα». Σούζυ έτρωγες και καλοέτρωγες και παραέτρωγες.

Αφού λοιπόν το κλάψουμε λίγο (γιατί, γιατί το έκανα αυτό ….) ας περάσουμε στην αποδοχή για να καταλήξουμε στις πράξεις επαναφοράς στη νομιμότητα. Τι φάγαμε σε περίσσεια αυτές τις μέρες; Από κει ξεκινάμε. Λοιπόν, φάγαμε πολύ κρέας και μάλιστα με πολλά πολλά λιπαρά (αρνί, κοκορέτσι, λουκάνικα κλπ), άφθονο αλάτι ακόμα και τις μέρες της νηστείας, ζάχαρη σε κάθε είδος γλυκού που μπορεί να φανταστούμε, λιπαρά χοληστερινούχα (τυριά, πίτες, βούτυρα, κρέατα, αβγά … βάλε πράμα) και βέβαια αλκοόλ! Δώσε και μένα μπάρμπα. Βάλτε τώρα που γυρίζει. Ότι πάρετε ένα τάληρο.

Φάγαμε-φάγαμε-φάγαμε-φάγαμε σαν τον Γκρούεζα στον Μαυρογιαλούρο. Τι δεν τρώμε λοιπόν για τη σωστή αποτοξίνωση; Να, όλα τα πιο πάνω. Όξω ρε, όξω ρε. Και ποιοι είναι οι κανόνες; Απλά πράγματα φίλοι μου που τα ξέρετε μια χαρά!

  1. ΚΑΝΟΝΑΣ 1: Νερό, νερό, νερό. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 3 λίτρα ημερησίως για να βοηθήσουμε τα νεφρά μας να διώξουν όλες τις τοξίνες που συσσωρεύτηκαν όλες αυτές τις … άγιες μέρες της κρεπάλης. Βοηθούν και το πράσινο τσάι με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και οι φυσικοί χυμοί (με μέτρο).
  2. ΚΑΝΟΝΑΣ 2: Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης από όσπρια αλλά και ψαράκι σωστά μαγειρεμένο (μην ακούσω να τσιτσιρίζει τηγάνι). Και κανένα γιαουρτάκι χαμηλών λιπαρών δε μας χαλάει καθόλου. Κρέατα στο πυρ το εξώτερο!
  3. ΚΑΝΟΝΑΣ 3: Λαχανικά και φρούτα (μικρού γλυκαιμικού δείκτη – τα έχουμε πει) τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως. Προσφέρουν ίνες απαραίτητες για την αποτοξίνωσή μας, καλούς υδατάνθρακες για ενέργεια και πολλές βιταμίνες με αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.

Μεσογειακή διατροφή

Σχεδόν, θα έλεγα φίλοι μου, μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο μόνο για λιπαρή ουσία και όλα όσα κατά καιρούς έχετε διαβάσει για τη διατροφική πυραμίδα με μικροδιαφοροποιήσεις. Άντε στις δύσκολες ώρες φάτε κι ένα μικρούτσικο σοκολατάκι υγείας ή κάτι υγιεινό, για παράδειγμα κανένα ζελεδάκι … (τ’ ακούς Σούζυ …!).

Τελειώνοντας θα πω και μια μαγική λέξη που θα απογειώσει τις προσπάθειές μας για να επανενταχτούμε στον σωστό δρόμο και θα μας δώσει bonus μπας και χάσουμε και κάνα κιλό τώρα που πλησιάζει επικίνδυνα το καλοκαιράκι: ΑΣΚΗΣΗ (τι λες τώρα … απελθέτω απ´ εμού το ποτήριον τούτο – αλλά το είπε για σένα και για μένα). Εμπρός λοιπόν Σώκρατες, drink the conium!

Νικόλαος Γεωργιάδης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μετάβαση στο περιεχόμενο