Επιστολή με θέμα: «Αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τοποθέτηση διατροφικής ετικέτας στα σχολικά γεύματα» απέστειλε στη Διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ, Ξένια Παπασταύρου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνει ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χαρακτηρίζεται ως μάστιγα του σύγχρονου κόσμου που λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις. Η σοβαρή αυτή χρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πλήθος επιπλοκών, όταν το άτομο δεν είναι ρυθμισμένο, αφορά ανθρώπους κάθε ηλικίας και δυστυχώς, δεν διαχωρίζει τα παιδιά.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σωστή ρύθμιση του Διαβήτη είναι η διατροφή, κυρίως στις περιπτώσεις των ανθρώπων που κάνουν χρήση ινσουλίνης για την αντιμετώπιση της χρόνιας πάθησης.
Έτσι, λοιπόν, ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζει με ακρίβεια την ποσότητα των διατροφικών συστατικών (υδατανθράκων, λιπών κλπ) που περιέχονται στο κάθε γεύμα του, προκειμένου να μπορεί να υπολογίσει τη σωστή δόση της ινσουλίνης του και να πάρει τη σωστή απόφαση για τη χορήγησή της.
Η διαδικασία αυτή, ο υπολογισμός των συστατικών και κυρίως των υδατανθράκων που περιέχονται σε κάθε γεύμα και επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές της γλυκόζης, καθώς και η αντιστοιχία τους σε συγκεκριμένη ποσότητα ινσουλίνης είναι μια διαδικασία με δυσκολίες, οι οποίες γίνονται μεγαλύτερες και πολυπλοκότερες στις περιπτώσεις των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη.
«Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο στο πρόγραμμα σίτισης μαθητών «Σχολικά Γεύματα», το οποίο και φέτος εφαρμόζεται σε 1227 Δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα στο Υπουργείο με επιστολές μας» τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Και προσθέτει: «Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πάροχοι – εταιρείες που έχουν συμβληθεί στο συγκεκριμένο έργο και διανέμουν σχολικά γεύματα, στα οποία δεν αναγράφονται τα διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ προϊόντος, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει στην Καβάλα ή στην Κατερίνη. Υπάρχουν, όμως, όπως πληροφορούμαστε, πάροχοι σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Πάτρα, οι οποίοι διαθέτουν τα προαναφερθέντα γεύματα, με διατροφική ετικέτα.
Συμπεραίνουμε, λοιπόν, από τα παραπάνω ότι η αναγραφή των διατροφικών στοιχείων ανά 100 γρ. προϊόντος εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της κάθε εταιρείας παρόχου και δεν είναι υποχρεωτική.
Η αναγραφή και η περιεκτικότητα των διατροφικών στοιχείων στα σχολικά γεύματα είναι οδηγός για τα παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τα βοηθά σημαντικά στη λήψη της σωστής απόφασης για τη χορήγηση της απαιτούμενης ποσότητας ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την αποφυγή υπογλυκαιμικών ή υπεργλυκαιμικών επεισοδίων κατά την παραμονή τους στο σχολείο.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή σας στο σοβαρό αυτό θέμα και ελπίζουμε με ενέργειές σας η διατροφική ετικέτα να αποτελεί, στο άμεσο μέλλον, αυστηρό όρο και απαραίτητη προϋπόθεση στη διάθεση των σχολικών γευμάτων».