Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Allabouthealth.gr και στη δημοσιογράφο Μάρθα Φραγκάκη. Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη του Προέδρου:
Χρ. Δαραμήλας: «Διεκδικούμε τα δικαιώματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη»
Ο κύριος Δαραμήλας Χρήστος, Βιολόγος, MSc «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), μίλησε στο All About Health για τα πάντα γύρω από το διαβήτη! Ενημερωθείτε σωστά και λύστε όλες σας τις απορίες για την εν λόγω ασθένεια από τον πλέον ειδικό!
– Η μεγαλύτερη ίσως παρανόηση στη διαχείριση του διαβήτη έχει να κάνει με τον τύπο της νόσου (1 και 2). Θα μπορούσατε να μας πείτε με απλά λόγια τις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών τύπων;
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1) εμφανίζεται αιφνίδια και με πιο «θορυβώδη» συμπτώματα όπως πολυουρία, πολυδυψία, πολυφαγία, απότομη απώλεια βάρους. Για την αντιμετώπισή του είναι απαραίτητη η αποκλειστική εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης στο άτομο που διαγιγνώσκεται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2), είναι πιο «ύπουλη» νόσος διότι δεν εμφανίζει έντονα συμπτώματα, και σε κάποια άτομα μπορεί να διαγνωσθεί με κάποια επιπλοκή, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό. Για την αντιμετώπισή του, ανάλογα με τον χρόνο διάγνωσης και το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, συστήνεται άσκηση, διατροφή, απώλεια βάρους, αντιδιαβητικά δισκία και ενδεχομένως ινσουλίνη έπειτα από χρόνια νόσου.
– Τι νεότερα έχουμε γύρω από τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη;
Όσο αναφορά τον ΣΔ1, έχουν πάρει έγκριση νέου τύπου ινσουλίνες (είτε ταχείας είτε βραδείας δράσης). Επίσης, έχει εξελιχθεί η τεχνολογία με καινούργιους καταγραφείς γλυκόζης, αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και με απώτερο σκοπό το κλειστό κύκλωμα-«τεχνητό» πάγκρεας.
Όσον αφορά τον ΣΔ2, έχουν πάρει έγκριση φάρμακα (δισκία) που έκτος από την αντιδιαβητική δράση, παράλληλα μειώνουν και τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Επίσης, μεγάλο όφελος και ως αντιδιαβητικά φάρμακα αλλά και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου φαίνεται πως έχουν και οι εβδομαδιαίες ενέσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ΣΔ2.
– Η επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη που ακούει στο όνομα «διαβητικό πόδι, δυστυχώς παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Μιλήστε μας για αυτό.
Το διαβητικό πόδι είναι μία κλινική κατάσταση που αφορά ασθενείς πάσχοντες από διαβήτη και μπορεί να περιλαμβάνει είτε απλές δερματικές αλλοιώσεις, είτε ακόμα και σοβαρές καταστάσεις που απειλούν σημαντικά την υγεία του πάσχοντος μέλους και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον ακρωτηριασμό του.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 2.500 ακρωτηριασμοί ετησίως, εκ των οποίων, το 90% οφείλεται σε νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια που προκύπτει από το διαβήτη σε συνδυασμό με παραμέληση της υγείας του ατόμου με διαβήτη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη είναι σημαντικό να διατηρούν ευλαβικά μία ρουτίνα περιποίησης και φροντίδας των ποδιών τους αλλά και τακτικού ελέγχου ώστε να προλάβουν τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα στην αρχή τους.
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εδώ και πολλά χρόνια και με συνεχείς πιέσεις προσπαθεί και αγωνίζεται ώστε να θεσπιστούν προδιαγραφές στο θεραπευτικό υπόδημα που δίνεται σε άτομα με διαβήτη που αντιμετωπίζουν την επιπλοκή του διαβητικού ποδιού. Ήδη η συνεχής επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ φαίνεται να αποδίδει, καθώς υπάρχει στενή συνεργασία και αναμένουμε να δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στην πράξη την πορεία του ζητήματος αυτού, μια και έχει γίνει ήδη αποδεκτό και από τη νέα Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.
– Πείτε μας λίγα λόγια για τον διαβήτη κύησης. Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει;
Ως διαβήτης της κύησης ορίζεται οποιαδήποτε διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης (των υδατανθράκων) που διαγιγνώσκεται ή εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση, συνήθως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, μετά την 24η εβδομάδα. Ο διαβήτης της κύησης είναι συχνός και συμβαίνει σε 4-8 % των κυήσεων.
Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις για το μωρό είναι: α) μεγάλη αύξηση του βάρους του νεογνού, β) τα μεγάλα έμβρυα έχουν αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό και ασφυξία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού γι’ αυτό και συχνά γίνεται επιλεκτική καισαρική τομή, γ) υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση (λόγω της υπερπαραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας του νεογνού), δ) αυξημένος κίνδυνος για παιδική και εφηβική παχυσαρκία και ανάπτυξη διαβήτη στην ενήλικη ζωή.
Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις για τη μητέρα είναι: α) Δυστοκία (δύσκολος τοκετός με αυξημένη συχνότητα τραυματισμού του νεογνού) ή ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού, β) Πρόωρος τοκετός, γ) Προεκλαμψία (αυξημένη αρτηριακή πίεση και κυκλοφορικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της κύησης, δ) Αυξημένος κίνδυνος για την ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία.
– Στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «τρέχει» την καμπάνια «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία». Ποιος είναι ο σκοπός της δράσης και ποιες ενέργειες περιλαμβάνει;
Από φέτος η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο για να μιλήσει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και την καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας, προσεγγίζουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά.
Η νέα αυτή δράση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με τίτλο: «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» είναι ενταγμένη στις δράσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά, με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, θέλει να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτήν τη συμβολή την περικλείει στο μήνυμα «Οικογένεια και Διαβήτης».
Με κεντρικό σύνθημα «Η μπάλα είναι στα χέρια μας….», μιλήσαμε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με απλά, κατανοητά λόγια. Στα πλαίσια της δράσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία, όπου δόθηκε η ευκαιρία σε περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας 11 – 17 ετών να ενημερωθούν για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και για τη σημασία της πρόληψης, καθώς και για τη συμβολή της άσκησης και της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής στην κατάκτηση της υγείας και τη διατήρησή της. Η δράση κορυφώθηκε με το τουρνουά μπάσκετ όπου πήραν μέρος περισσότερα από 90 παιδιά έξι ομάδων, τα οποία συμμετείχαν παράλληλα σε skills challenges, ευχαριστήθηκαν το παιχνίδι και έγιναν, μέσα από τη συμμετοχή τους, πρεσβευτές της συγκεκριμένης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Οι ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία πλαισιώθηκαν από ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και είναι επιστήμονες, όπως γιατροί, διαιτολόγοι – διατροφολόγοι. Με τον τρόπο αυτό, καταρρίψαμε έμπρακτα κάθε ταμπού και διάκριση τόσο των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και των πολιτών.
– Τέλος, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τους στόχους της, τις ενέργειές της και τα επιτεύγματά της.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου 1997 από 4 πρωτοπόρους Συλλόγους. Κάτω από την ομπρέλα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. υπάρχουν σήμερα 26 πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF). Προωθεί, αγωνίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματα των ατόμων με διαβήτη με πρωταρχικούς στόχους της την ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ – Αρ. Πρωτ.: 9936/19.11.2019), τα οποία ζήτησε και έλαβε η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται σε 973.806 άτομα.
Τα στατιστικά αυτά στοιχεία συνομολογούν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πρόληψη της νόσου και τη μείωση του αυξανόμενου επιπολασμού.
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., στα 22 χρόνια από της ίδρυσή της, έχοντας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της τον άνθρωπο με Διαβήτη, είχε και συνεχίζει να έχει, αδιάλειπτα, μία δυναμική και ηχηρή παρουσία στη χώρα μας προωθώντας και διεκδικώντας τα δικαιώματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην υγεία, την παιδεία, την εργασία.
Το έργο και οι δράσεις της συνοψίζονται στο τετράπτυχο: Ενημέρωση, Γνώση, Εκπαίδευση, Πρόληψη τόσο των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, όσο και του γενικότερου πληθυσμού.
Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. είναι πλήρως εναρμονισμένοι και κατευθύνονται από τη διακήρυξη του Αγίου Βικεντίου (Οκτώβριος 1989) και την επέκταση αυτής στο Στρασβούργο (Μάρτιος 2012) και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την:
- Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση της κοινής γνώμης για την πρόληψη.
- Ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με Διαβήτη, καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος που συνοδεύει την πάθηση. Στόχος μας είναι ίσες ευκαιρίες για όλους.
- Ποιοτική εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη στους γονείς.
- Αύξηση και ορθολογική κατανομή των πόρων που διατίθενται για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
- Προώθηση της έρευνας στην Ελλάδα, ενθάρρυνση και προώθηση διεθνών συνεργασιών, μεταφορά εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας από τις διεθνείς οργανώσεις με σκοπό την ολοκληρωτική αντιμετώπιση του Διαβήτη.
- Συστηματική διενέργεια και αξιοποίηση επιδημιολογικών ερευνών για να γίνει εφικτή η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη.
- Δραστική μείωση των επιπλοκών με συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τον λόγο αυτό.
- Ελαχιστοποίηση ακρωτηριασμών, όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
- Ειδική φροντίδα, μέριμνα και στήριξη για τα παιδιά και τους νέους με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.:
- παρεμβαίνει στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη,
- συμμετέχει σε οποιαδήποτε δράση κρατικών και άλλων φορέων, που έχει άμεση σχέση με τον Σακχαρώδη Διαβήτη
- παρεμβαίνει και ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για κάθε ζήτημα που αφορά τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη μέσω των ΜΜΕ της χώρας,
- υλοποιεί μία σειρά από δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Οι δράσεις της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. πραγματοποιούνται πάντα με γνώμονα τους πρωταρχικούς στόχους της Ομοσπονδίας για ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση τόσο των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους, όσο και του γενικότερου πληθυσμού.
Από ιδρύσεώς της, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. εκδίδει το περιοδικό «Γλυκιά Ζωή», που αποτελεί ένα «παράθυρο ενημέρωσης» προς όλους, είτε πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε όχι, ενώ διατηρεί τα τελευταία 12 χρόνια την ιστοσελίδα https://glikos-planitis.gr, αλλά και σελίδα στο Facebook με τίτλο: «Γλυκός Πλανήτης – ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ», ώστε να ενημερώνει όλους τους ανθρώπους άμεσα και υπεύθυνα για ό,τι συμβαίνει και αφορά τον Σακχαρώδη Διαβήτη και να βρίσκεται παράλληλα σε ανοιχτή επικοινωνία με ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη όπου κι αν βρίσκονται.
Από το 2013 έως το 2017 πραγματοποίησε το «Διαβητικό» Χωριό, που αποτέλεσε μία πρωτότυπη εκδήλωση, η οποία, με τη μορφή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, ήταν μοναδική στον κόσμο. Η μορφή της εκδήλωσης περιελάμβανε θεματικές «γειτονιές» (ειδικά διαμορφωμένες τέντες που στήνονταν στον χώρο της πλατείας), οι οποίες ήταν: ο Παιδότοπος, ο Αυτοέλεγχος, η Διατροφή, οι Εξειδικευμένες Εξετάσεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, η Διαδραστική Εκπαίδευση (ειδικά workshops για την εκπαίδευση των ατόμων με Διαβήτη) και οι Γυμναστικές Δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνταν στην εξέδρα. Το 2017 πραγματοποιήθηκε, μία ημέρα πριν την έναρξη της υπαίθριας δράσης, Εκπαιδευτική Ημερίδα για τους επαγγελματίες Υγείας σε συνεργασία με επιστημονικές εταιρείες που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη. Το «Διαβητικό» μας Χωριό ξεκίνησε από την Αθήνα και ταξίδεψε σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Πάτρα, Χανιά και έκλεισε τον πρώτο του κύκλο εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στην Αθήνα.
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. σε τακτά χρονικά διαστήματα προχωρά στην έκδοση έντυπου υλικού, όπως το ενημερωτικό έντυπο «Μαθαίνω για τον Διαβήτη», που αποτελεί ένα σύντομο αλλά περιεκτικό εγχειρίδιο για όλους, πάσχοντες και μη, προκειμένου να γνωρίζουν τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης. Τα ενημερωτικά έντυπα μοιράζονται δωρεάν στους συλλόγους μέλη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις της.
Για το 2019, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υλοποίησε, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια, την πρωτότυπη δράση «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. συμμετέχουν σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο του Διαβήτη, αλλά και σε κάθε εκδήλωση που αφορά τον Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επίσης και συνέδρια και ημερίδες που οργανώνουν κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των διεκδικήσεων, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, από την ίδρυσή της έως και σήμερα, επί 22 συνεχή έτη, αγωνίζεται και διεκδικεί την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών και των παροχών υγείας για όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, στοχεύοντας σε μια καλύτερη καθημερινότητα, σε μια ζωή παραγωγική και αξιοβίωτη.
Ξεκινώντας θα αναφέρω την ένταξη των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορούσε την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ως υπεράριθμα άτομα σε ποσοστό 3%, το οποίο μετέπειτα αυξήθηκε στο 5%. Στη συνέχεια, πετύχαμε στις Α/Βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών να ζητείται μόνο η Ιατρική γνωμάτευση του θεράποντα Ιατρού για την αναγνώριση της πάθησης, ενώ μέχρι πρότινος, για το σκοπό αυτό, τα άτομα με Διαβήτη τύπου 1 ή 2 υποβάλλονταν σε δοκιμασία ανοχής γλυκόζης 75ml.
Σημαντική κατάκτηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ήταν και η μηδενική συμμετοχή στην ινσουλίνη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2. Δυστυχώς, όμως, το 2012 επανήλθε η συμμετοχή, σε ποσοστό 10% στην ινσουλίνη για τα άτομα με Διαβήτη τύπου 2, η οποία ισχύει και εφαρμόζεται έως και σήμερα, παρά τις επίμονες και μακροχρόνιες προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την άρση της άδικης αυτής απόφασης.
Η ένταξη της αντλίας ινσουλίνης στο σύστημα αποζημίωσης του ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων που προστέθηκαν στη συνέχεια, καθώς και η αύξηση των ποσοτήτων των μηνιαίων αναλωσίμων υλικών (ταινίες, βελόνες, σκαριφιστήρες) ήταν οι επόμενες κατακτήσεις μας. Παράλληλα, για πρώτη φορά καταφέραμε το 2003 την ένταξη στο σύστημα αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης κετόνης στα ούρα.
Αμέσως μετά την ίδρυση και την έναρξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ διεκδικήσαμε την αύξηση των ποσοτήτων των αναλωσίμων υλικών και την αποζημίωσή τους. Οι προτάσεις μας έγιναν άμεσα δεκτές και εντάχθηκαν στον νέο Κανονισμό Παροχών Υγείας.
Η επόμενη ενέργειά μας αφορούσε την αποζημίωση των ταινιών μέτρησης κετόνης στο αίμα, αντί στα ούρα, καθώς και την αύξηση στην τιμή αποζημίωσης από 8,90 ευρώ σε 19,50 ευρώ, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με Διαβήτη να τις προμηθεύονται πλέον δωρεάν και χωρίς καμία επιβάρυνση.
Καταφέραμε, επίσης, να εντάξουμε στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ τα αναλώσιμα υλικά των συσκευών συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης για τους χρήστες αντλιών ινσουλίνης.
Το 2017 πετύχαμε, μέσα στο πλαίσιο των περικοπών του ΕΟΠΥΥ, με έντονες και επίμονες προσπάθειες να παραμείνουν στη χώρα ποιοτικά αναλώσιμα υγειονομικά υλικά Διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, αναλώσιμα αντλιών ινσουλίνης κ.ά.), εμποδίζοντας το κατρακύλισμα των τιμών αποζημίωσής τους, καθώς και την πιθανή απόσυρση από την ελληνική αγορά συγκεκριμένων αναλώσιμων υλικών, λόγω των αυστηρών περικοπών.
Ειδικότερα και σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, πετύχαμε τη σταθεροποίηση της τιμής αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου και την πλήρη αποζημίωσή τους, χωρίς επιβάρυνση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κάτι το οποίο προβλέπεται ρητά και στον ΕΚΠΥ. Επιπλέον, την επόμενη χρονιά συμμετείχαμε ενεργά στην τροποποίηση του ΕΚΠΥ, ο οποίος περιέλαβε όλες τις προτάσεις μας.
Το 2004, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και Χρόνιες Παθήσεις (ΕΣΑμεΑ) πετυχαίνει να περάσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας την πρόβλεψη για νοσηλευτή στις σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη. Δυστυχώς, το Υπουργείο, για οικονομικούς λόγους, δεν κατάφερε την υλοποίηση του νομοσχεδίου και από τότε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ συνέχισε τις προσπάθειες, προκειμένου να εντάξει τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη στους δικαιούχους νοσηλευτών.
Το 2015, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ πετύχαμε να τεθεί ξανά σε ισχύ το νομοσχέδιο και έκτοτε τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη που φοιτούν στα γενικά σχολεία, έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζονται από αναπληρωτές σχολικούς νοσηλευτές. Σε απόλυτη συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, πετύχαμε στη συνέχεια την αναγνώριση του ποσοστού αναπηρίας ως κοινωνικό κριτήριο στο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις Αναπληρωτών και Μονίμων εκπαιδευτικών, δίνοντας μοριοδότηση 0,4 επί του ποσοστού αναπηρίας.
Κατόπιν, κατορθώσαμε, μετά από διαρκείς αγώνες, την ίδρυση της επιτροπής ελέγχου αποζημίωσης των θεραπευτικών υποδημάτων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο ΙΚΑ, ενώ το 2010 καταφέραμε τη σταθεροποίηση του ποσοστού αναπηρίας στο 50% για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, ινσουλινοεξαρτώμενα (τύπου 1) και ινσουλινοθεραπευόμενα (τύπου 2),από το 5 έως 15% που κυμαινόταν μέχρι τότε. Το 67% δινόταν μόνο στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 αποκλειστικά και μόνο για τη λήψη του προνοιακού επιδόματος.
Το 2013 ξεκίνησε ο «αγώνας» για την ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στις χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να απαλλαγούν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη από πρόσθετες ταλαιπωρίες στις επιτροπές των ΚΕΠΑ.Η προσπάθεια ευοδώθηκε το 2017 με την αναδιαμόρφωση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, του οποίου, έως και σήμερα, επιδιώκουμε αδιάλειπτα την αναδιαμόρφωση και βελτίωσή του. Η προσπάθεια αυτή έτυχε της στήριξης και της συμπαράστασης της ΕΣΑμεΑ.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατορθώσαμε και πετύχαμε την τροποποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου με προσθήκες ιδιαίτερα σημαντικές για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και για γονείς παιδιών με Διαβήτη. Μεταξύ αυτών, αναφέρουμε τη μη αποστράτευση των ανθρώπων που εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους θητείας και τη μετάθεσή τους, μετά από κρίση της αρμόδιας Επιτροπής, σε άλλη υπηρεσία, όπως επίσης και την εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου για τους γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.