«Το Σάββατο 16/3/2019, το απόγευμα, ζήσαμε κάτι πραγματικά υπέροχο, μοναδικό και ανεπανάληπτο!», αναφέρουν στο δελτίο Τύπου που δημοσίευσαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Διαβητικών ν. Αιτωλοακαρνανίας “Γλυκιά Οικογένεια”.

Στο δελτίο Τύπου του Συλλόγου με θέμα: «Το χρονικό μιας υπέροχης δράσης», διαβάζουμε:

«Μέλη του Συλλόγου Διαβητικών ν. Αιτωλοακαρνανίας “Γλυκιά Οικογένεια”, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μια θεατρική παράσταση και να παίξουμε μαζί με τα παιδιά της Δ΄ τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου, για μικρούς και μεγάλους θεατές σε μια κατάμεστη αίθουσα τουλάχιστον τριακοσίων ατόμων που παρακολουθούσε με απόλυτη ησυχία, σχεδόν κατάνυξη και μας κοίταξε κατευθείαν στα μάτια και την καρδιά!

Μπορέσαμε να μιλήσουμε για τη Διαφορετικότητα και την ιδιαίτερη καθημερινότητα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη… να συγκινήσουμε και να συγκινηθούμε… Ήταν τρομερή εμπειρία!!!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ένα χρόνο πριν, τα παιδιά της Γ΄ τότε τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, δημιούργησαν το «Γλυκό Μένιο»… μια υπέροχη ιστορία, με πρωταγωνιστή ένα Διαφορετικό Αρκουδάκι με Σακχαρώδη Διαβήτη… Η σύλληψη ήταν μοναδική και με τη βοήθεια της σχολικής νοσηλεύτριας Γεωργίας Μπερμπερίδη, των δασκάλων τους Στέλλας Μπλιασκούνη, Αργυρούλας Νταλιάνη, Μαρίας Τσάμη, αλλά και της διευθύντριας του Σχολείου Κων/νας Τασούλη η ιστορία του γλυκού αρκούδου αποτυπώθηκε στο χαρτί, εικονογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά και έλαβε μορφή παιδικού παραμυθιού

Το παραμύθι αγαπήθηκε πολύ από όλους όσους το έπαιρναν στα χέρια τους. Βραβεύτηκε μάλιστα σαν μια πολύ ιδιαίτερη σχολική δράση. Έγινε γνωστό στην τοπική κοινωνία και ευαισθητοποίησε ανθρώπους… Έτσι η κα Αθανασία Δημητρίου, διευθύντρια του κέντρου πρόληψης “Οδυσσέας”, οραματίστηκε τη Δραματοποίηση του παραμυθιού και με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά κι εμείς γίναμε ηθοποιοί, πρεσβευτές ευαισθητοποίησης και μάθαμε πως «εκείνο που μας γιγαντώνει και μας κάνει ψηλότερους είναι ο πολιτισμός που έρχεται από τα κάτω, αυτός που γητεύει το είναι μας και μας ανοίγει δρόμους να δούμε αλλιώς τα δύσκολα. Να αντιληφθούμε τη διαφορετικότητα και να σεβαστούμε την ίδια μας την ύπαρξη. Γιατί η ίδια η φύση και η ίδια η τέχνη απορρίπτει την τελειότητα…» όπως πολύ όμορφα έγραψε η κα Ελένη Μπαρμπαλιά πρόεδρος του συλλόγου Διαβητικών Αθήνας.

Υπό την πολύτιμη και αγόγγυστη καθοδήγηση της κας Κάτιας Ζαρκάδα που έκανε τη θεατρική διασκευή του παραμυθιού, επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε το έργο, αλλά και των κ.κ. Γεωργίας Μπερμπερίδη, Γεωργίας Μποτίνη, Μάρθας Σταμάτη που επιμελήθηκαν τις πολλές πρόβες αλλά και τις χορογραφίες των παιδιών και των ενηλίκων, το έργο έλαβε σάρκα και οστά.

Η διευθύντρια του σχολείου κα Κωνσταντίνα Τασούλη, ο σύλλογος διδασκόντων, αλλά και οι γονείς των παιδιών, έκαναν τα μέγιστα για τη διευκόλυνση όλων.

Όλοι αγκάλιασαν την προσπάθεια! Όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό!

Τα κοστούμια της κας Ίνας Καραγιώργου ευρηματικά και μοναδικής αισθητικής, όπως και το μακιγιάζ της κας Γκέλλης Παπαιωάννου! Η μουσική και οι στίχοι του ομότιτλου τραγουδιού που δημιούργησε αποκλειστικά για το παραμύθι ο κος Παύλος Μπερμπερίδης και απέδωσε με την υπέροχη φωνή της η κα Κωνσταντίνα Παπαθανασίου κι αυτά μοναδικά!!! Αλλά μοναδικοί ήταν και οι ενήλικες – μέλη του συλλόγου μας, Σοφία Ζαμπάρα, Μέμα Ροδάτου, Μαριάννα Μαργώνη, Κώστας Κασκαούτης, Χριστίνα Νείλα, Γεωργία Μπερμπερίδη που «έσκυψαν» και έγιναν ένα με τα παιδιά και δεν προβληματίστηκαν στιγμή να τσαλακώσουν την εικόνα τους…

«…Και ιδού, το παραμύθι περπάτησε πάνω σε ράγες θεατρικές και με τη βοήθεια του Δήμου Αγρινίου παρουσιάστηκε το Σάββατο στις 16 Μαρτίου 2019 στις 7 το απόγευμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κέντρου Πρόληψης “ΟΔΥΣΣΕΑΣ” και της νέας δομής “Κέντρο Πρόληψης και Εικαστικών Τεχνών ΙΘΑΚΕΣ” που εγκαινίασε ο Δήμος Αγρινίου…»

Και τα πράγματα κύλησαν ομαλά γιατί τα παιδιά μίλησαν και έπαιξαν με απλό, αφοπλιστικό και μοναδικό τρόπο… « ….Έσκυψαν και άγγιξαν πάνω στο συναισθηματικό κόσμο ενός διαβητικού παιδιού που δεν είναι άλλος από ένας αρκούδος…» και παρέσυραν κι εμάς τους μεγάλους χωρίς να το καταλάβουμε, διώχνοντας το άγχος και τη νευρικότητα, σε ένα ταξίδι μαγικό που μας έκανε πιο πλούσιους και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το Σακχαρώδη διαβήτη…

Μας έκανε, επίσης, να καταλάβουμε πως οι δράσεις για να έχουν απήχηση πρέπει να είναι αυθεντικές, απλές, άμεσες και κυρίως από καρδιάς… χωρίς φαμφάρες, επισημότητες και αναθέσεις σε θαυμαστά και λαμπερά πρόσωπα…

Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ προς όλους όσους κατέθεσαν την ψυχή τους γι’ αυτό το στολίδι είναι λίγο… Έτσι ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Αιτ/νίας ως «Γλυκιά Οικογένεια» που είναι, αποφάσισε να υιοθετήσει το «Γλυκό Μένιο», το γλυκό μας αρκούδο και σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του 17ου Δημοτικού σχολείου να προσπαθήσει τα μέγιστα και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον ταξιδέψει σύντομα, σε κάθε τάξη του νομού μας, της περιφέρειας και γιατί όχι και της χώρας… Είναι μια δέσμευση προς τα παιδιά, τους μικρούς δημιουργούς, αλλά και το σχολείο. Θα είναι μια από τις προτεραιότητές μας»!

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...