της Ελίνας Γκίκα

Κλινικής Ψυχολόγου/Ψυχοθεραπεύτριας

Εκπαιδεύτριας Διαβήτη

 

Χμμ… το καλοκαιράκι έχει ήδη φτάσει και μας περιμένει για να το απολαύσουμε!

Ο ήλιος, η θάλασσα, το βουνό, τα σπορ και φυσικά οι καινούριοι φίλοι που θα κάνουμε. Και όλα αυτά φυσικά πάντα παρέα με το διαβήτη μας.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε καλά και να αποφύγουμε κάποια ατυχήματα;

Καταρχήν, επειδή η αίσθηση του χρόνου παίρνει άλλες διαστάσεις το καλοκαίρι, οι βιορυθμοί μας αλλάζουν, κοιμόμαστε πολύ αργότερα και ξυπνάμε επίσης πολύ αργότερα, να σκεφτούμε μήπως πρέπει να αλλάξουμε τα ωράρια των ενέσεων. Αυτό σημαίνει αρκετές μετρήσεις και φυσικά συζήτηση με το γιατρό μας.

Επίσης, κάποια παγωτά, αλλά και γεύματα περιέχουν αρκετούς κρυμμένους υδατάνθρακες! Για το λόγο αυτό υπολογίζουμε πιο προσεκτικά ό,τι τρώμε.

Να θυμόμαστε τη φίλη μας την ινσουλίνη: φυλάμε τις πένες ινσουλίνης στη σκιά και σε περίπτωση που παραμένουμε πολλές ώρες στην παραλία, φροντίζουμε να έχουμε παγοκύστες κοντά τους.

Το καλοκαίρι έχουμε πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τα παιχνίδια στη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ, το ποδήλατο και γενικά οι αθλητικές δραστηριότητες πολλές φορές δεν έχουν τελειωμό! Να θυμόμαστε να έχουμε μαζί μας κάποιες καραμέλες ή ταμπλέτες γλυκόζης, γιατί ο χυμός που έχουμε μαζί μας το χειμώνα τώρα το καλοκαίρι ζεσταίνεται και  δεν πίνεται ζεστός από τους περισσότερους φίλους μας. Ο κανόνας Νο 1 λοιπόν παραμένει, έχουμε πάντα έναν γρήγορο υδατάνθρακα μαζί μας για τις υπογλυκαιμίες!

Προσπάθησε και ξαναπροσπάθησε

Η ρύθμιση του διαβήτη είναι δυνατό να αποτελέσει μια πρόκληση και μπορεί να σε αποθαρρύνει, εάν οι τιμές σακχάρου εξακολουθούν να είναι αυξημένες ή να μειώνονται ανεξήγητα, παρά τις προσπάθειες που κάνεις.

Είναι σημαντικό να μην παραιτείσαι εύκολα και να συνεχίζεις την προσπάθεια έως ότου βρεθεί η καλύτερη λύση, μέσα από αρκετές δυσκολίες, αλλαγές στη δοσολογία, αλλά και μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή. Δες το σαν ένα παιχνίδι κυνηγιού τιμών, όποια τιμή ξεφεύγει, τη διορθώνεις.

Δεν χρειάζεται να θυμώνεις με τον εαυτό σου, όταν δεν τα καταφέρνεις. Καλό είναι  να είσαι ρεαλιστής όταν θέτεις στόχους για το διαβήτη και τα επίπεδα σακχάρου σου. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά και γι’ αυτό η αντιμετώπιση μπορεί να ποικίλλει.

Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να έχουν περισσότερο σταθερά επίπεδα σακχάρου σε σχέση με άλλους. Ορισμένα παιδιά αναστατώνονται με τιμές σακχάρου, για τις οποίες κάποιοι άλλοι θα έκαναν προσπάθειες για να τις έχουν.

Σκέψου ότι δεν είναι θέμα ανταγωνισμού.

Γι’ αυτό, αρχικά είναι σημαντικό να είσαι ήρεμος/η και να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Μπορεί βέβαια περιστασιακά να αδρανείς, να παραμελείς τη ρύθμιση, αλλά είναι σημαντικό να δεις τι μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις την κατάσταση. Εάν ξεφύγεις προσωρινά, δεν τελείωσαν όλα. Μπορείς να ξεκινήσεις ξανά εάν προσπαθήσεις.

Θυμήσου ότι κανείς δεν είναι δυνατό να έχει συνεχώς  μια τέλεια τιμή  σακχάρου  αίματος και ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διακυμάνσεις, απλά αξίζει να προσπαθείς να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και μικρότερες.

Τέλος, σε όλους όσους κάνουν καινούριους φίλους το καλοκαίρι μιλάμε και ενημερώνουμε για το διαβήτη για να μπουν και εκείνοι στην οικογένεια μας, της γνώσης και της ενημέρωσης στη χώρα του διαβήτη.

Το καλοκαιράκι ευνοεί τις καινούριες γνωριμίες με συνομήλικους, τις καινούριες φιλίες και για τους μεγαλύτερους τις σχέσεις με το άλλο φύλλο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο διαβήτης είναι πάντα μαζί μας και από εμάς τους ίδιους εξαρτάται αν θα είναι μια ευχάριστη ή δυσάρεστη παρέα. Θυμήσου να ενημερώσεις και να συζητήσεις για το διαβήτη σου με τους φίλους και τα φλερτ. Σχέση σημαίνει επικοινωνώ και μοιράζομαι με τον άλλο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Ο διαβήτης δεν αποτελεί κανένα εμπόδιο σε καμία σχέση εάν τον χειρίζεσαι σωστά και τον φροντίζεις. 

Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΧΕΣΗ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ  ΤΑ ΦΛΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ.

Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...