Ως κύφωση χαρακτηρίζεται η πάθηση κατά την οποία η ράχη του ανθρώπου (η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) παρουσιάζει αυξημένη κύρτωση (καμπούρα).

Η κύφωση διαχωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: τη νεανική και αυτή των μεσηλίκων – υπερηλίκων.

Η νεανική κύφωση είναι μία παθολογική οντότητα  που ονομάζεται και νόσος του Scheuermann και το πραγματικό αίτιο είναι η κληρονομικότητα, αναφέρει ο κος Ιωάννης Χιώτης, MD PhD MSc, Χειρουργός Ορθοπαιδικός, Διδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, 3η Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Αρκετές φορές συνδυάζεται και με σκολίωση και χαρακτηρίζεται ως κυφοσκολίωση. Υπάρχει, όμως, και η καλοήθης εφηβική κύφωση κατά την οποία κύρια αιτία είναι η στάση του σώματος ειδικά στα κορίτσια όπου θέλουν και κρύψουν το στήθος τους.

Η κύφωση των μεσηλίκων και υπερηλίκων οφείλεται συνήθως, σύμφωνα με τον ειδικό, στη σφηνοειδή παραμόρφωση των θωρακικών σπονδύλων λόγω οστεοπόρωσης και είναι πιο συχνή στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό ιατρό και ακτινολογικό έλεγχο για την αξιολόγηση της κύρτωσης και της πιθανής αιτιολογίας. Η μεγάλη κύρτωση στους μεσήλικες μπορεί να αποτελεί αιτία ανεπάρκειας του αναπνευστικού συστήματος καθώς και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μη επεμβατική αναλόγως της ηλικίας και της αιτιολογίας με χρήση διατατικών ασκήσεων, φυσικοθεραπειών, ειδικών ναρθήκων και κηδεμόνων. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μεγάλης κύφωσης διενεργούνται επεμβάσεις, όπως σπονδυλοδεσίες διατατικού τύπου και κυφοπλαστικές, καταλήγει ο κος Χιώτης.

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...