Τι είναι τα προϊόντα AGE;

Τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) είναι μόρια που σχηματίζονται στον οργανισμό από τη μη ενζυμική αντίδραση των αναγωγικών σακχάρων με ελεύθερες αμινομάδες των πρωτεϊνών, λιπιδίων και νουκλεϊνικών οξέων ή προέρχονται από εξωγενείς πηγές, όπως η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Η θερμοκρασία επεξεργασίας της τροφής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες σχηματισμού των AGEs.

Λόγω των σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας των τροφίμων και της παρουσίας τους σε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, η πρόσληψη των AGEs έχει αυξηθεί δραματικά και έχει εγείρει ανησυχία σχετικά με τις επιδράσεις της στην υγεία, καθώς έχει συνδεθεί με αλλαγές της ινσουλινοευαισθησίας και την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 σε ποντικούς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τροποποίηση της πρόσληψης διαιτητικών AGEs επιδρά θετικά στο μεταβολισμό της γλυκόζης στον άνθρωπο. Ωστόσο, προέρχονται από μελέτες με έμμεσες μετρήσεις της ινσουλινοευαισθησίας και μη ισοθερμιδικές δίαιτες διαφορετικής μακροθρεπτικής σύστασης, που δυσχεραίνουν την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Μια διαπανεπιστημιακή ομάδα Αυστραλών ερευνητών διεξήγαγε την πρώτη ελεγχόμενη ανθρώπινη δοκιμή, με σκοπό να καθορίσει την επίδραση της κατανάλωσης μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs, συγκριτικά με μια δίαιτα χαμηλή σε AGEs, στα επίπεδα ινσουλινοευαισθησίας και στην έκκριση ινσουλίνης υγιών υπέρβαρων ατόμων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...