Σήμερα, από το δημοτικό κιόλας τα παιδιά διδάσκονται και κατέχουν γνώσεις σε θέματα διατροφής. Γνωρίζουν για την παχυσαρκία και για τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Γνωρίζουν όμως έννοιες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και πώς αντιμετωπίζεται. Πόσο έτοιμο είναι το το σχολείο και ιδιαίτερα το δημοτικό για να αντιμετωπίσει ένα παιδί με σακχαρώδη διαβήτη;

Η αντιμετώπιση του διαβήτη συνίσταται στην παροχή ενέργειας για την εξασφάλιση φυσιολογικής ανάπτυξης του νεαρού ατόμου, με συχνή παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί τη διαμόρφωση της δόσης της ινσουλίνης, ανάλογα με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα του νεαρού ατόμου. Για τα παιδιά, ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα συστήνεται να πραγματοποιείται τουλάχιστον τέσσερις φορές την ημέρα (πριν από κάθε γεύμα και πριν τον ύπνο).

Ένα παιδί με διαβήτη δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά. Μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις δραστηριότητες, ακριβώς όπως και τα άλλα παιδιά, αρκεί να ληφθούν κάποια μέτρα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που πιθανόν να υπάρξουν στο σχολείο. Ο μαθητής με διαβήτη είναι πιθανό να χρειαστεί χορήγηση ινσουλίνης αφού μετρήσει τα επίπεδα του σακχάρου του κατά τη διάρκεια της ημέρας και είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να μπορεί να βοηθήσει και να επιβλέπει το παιδί, ειδικά αν είναι μικρής ηλικίας.

Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, αναφέρει ότι τα παιδιά δημοτικού σχολείου ανάλογα με τη διάρκεια της νόσου και το επίπεδο της ωριμότητας που διαθέτουν μπορούν να κάνουν τις μετρήσεις του σακχάρου τους, όμως συνήθως χρειάζονται επίβλεψη. Τα μεγαλύτερα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορούν να κάνουν μόνα τους τις ενέσεις ινσουλίνης, πάντα όμως κάτω από επίβλεψη.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Καλωσήρθατε στον Γλυκό Πλανήτη!

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε όλα τα νέα μας!
Email address
First Name
Last Name
Secure and Spam free...